Adayların yüksek lisans derecesi için girdiği ALES sınavının 2022’de hangi tarihte yapılacağı merak konusu. Yüksek lisansa başvurmayı düşünenler, takvimi şimdiden araştırmaya başladı. Yıl içinde birden fazla kez düzenlenen ALES sınavının gelecek yıl hangi tarihlerde yapılacağı ÖSYM tarafından belirleniyor. Peki, ÖSYM 2022 sınav takvimi açıklandı mı? İşte detaylar…
ALES/1 başvuruları yakın zamanda başlayacak. Yayınlanan takvimde başvuruların 21 Şubat'ta başlayacağını ve 3 Mart tarihinde biteceği görülüyor. ALES/2 için başvurular 24 Haziran'da başlayacak ve 4 Temmuz'da sonra erecek. ALES/3 başvuruları 30 Eylül'de başlayacak ve 10 Ekim'de sona erecek.
Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı ALES, adayların lisans eğitimlerinden sonra eğitimlerine akademik anlamda devam etmek istedikleri zaman girdikleri bir sınav. Adaylar ALES puanlarını aldıktan sonra hedefledikleri üniversitenin hedefledikleri bölümüne başvuru yapabiliyorlar. Yüksek lisans yapmayı bekleyen adaylar gelecek yıl ALES sınavının ne zaman olacağını belli oldu. Buna göre ALES,
ALES/1: 17 Nisan
ALES/2: 21 Ağustos
ALES/3: 20 Kasım tarihlerinde gerçekleşecek.
Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi ÖSYM, henüz 2022 sınav takvimini yayınladı. ALES sınavlarının başvuru ve sınav günleri netlik kazandı. ALES sınavı 2021 yılında Mayıs, Kasım, Eylül olmak üzere 3 kere gerçekleştirilmişti. Geçtiğimiz günlerde ALES sonuçları açıklanmıştı. Puanların ilanının ardından 2022 sınavlarının ne zaman olacağı adaylar arasında konuşulmaya başlanmıştı.
ÖSYM’ye ait sınavlarda adayların tercih konusunda birikme yaşamaması adına bir geçerlilik süresi olduğu biliniyor. Tıpkı KPSS gibi ALES’in de bir geçerlilik süresi var. Belirlenen düzenlemeye göre, Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı ALES’in sınavınızın açıklandığı tarihten sonra 5 yıl geçerlilik süresi var. Buna göre sınavınız sonucunda aldığınız puanı açıklandığı tarihten itibaren 5 yıl içinde herhangi bir dönemde açılan başvuru için kullanabilirsiniz.
Genelde yorumlama ve mantık sorularından oluşan ALES sınavı için böyle uzun ve üzerine düşünme gerektiren sorularda kaç dakika süre verdiği merak ediliyor. ÖSYM’nin belirlediği ALES şartlarına göre sınavın toplam süresi 150 dakika. 100 sorudan oluşan ALES sınavında 50 sözel, 50 sayısal sorusu bulunuyor. Çözdüğünüz soruların doğru oranlarının sözelde ya da sayısalda fazla olmasına göre sözel ve sayısal puanınız ayrı ayrı hesaplanarak adayların sonuç ekranına veriliyor.
ALES konuları sınava girecek adaylar tarafından çok merak ediliyor. Derslere göre ALES konu dağılımı şöyle;
ALES matematik soruları; Temel Kavramlar, Çözümleme, Bölme ve Bölünebilme, Asal Çarpanlar, Ebob-Ekok, Rasyonel Sayılar, Sıralama, Basit Eşitsizlikler, Mutlak Değer, Özdeşlikler, Çarpanlara Ayırma, Üslü Sayılar, Köklü Sayılar, Denklemler, Oran-Orantı, Problemler, Yüzde, Kar-Zarar, Kümeler, İşlem, Saymanın Temel İlkesi, Olasılık gibi konulardan hazırlanıyor.
ALES geometri soruları; Doğruda Açılar, Üçgende Açılar, Üçgende Uzunluk ve Alan, Üçgende Açıortay, Kenarortay, Benzerlik, Dörtgenler, Çember ve Daire, Analitik Geometri, Katı Cisimler, Sayısal Mantık, Grafik Yorumlama, Tablo Okuma, Şekil Yetenek, Sayı Dizileri gibi konulardan hazırlanıyor.
ALES Türkçe soruları; Sözcükte Anlam, Cümlede Anlama, Anlatım Biçimleri, Paragraf, Anlatım Bozuklukları, Mantıksal Muhakeme Problemleri, Mantıksal Akıl Yürütme, Şifreleme, Şifre Çözümleme, Sözel Akıl Yürütme, Sözel Zekaya Dayalı Problem Çözme gibi konulardan hazırlanıyor.