Osmanlı Devleti'nin yaptığı deniz savaşlarında alınan zaferlerin en büyük mimarlarının biri Barbaros Hayrettin Paşa’dır. Barbaros Hayrettin Paşa, öngörülü yapısı ile büyük başarılara imza atarken Osmanlı deniz tarihine adını altın harflerle yazdırmıştır. Onun ve onun gibi büyük Osmanlı dönemi denizcilerinin kazandığı zaferler hala anılmaktadır. İşte büyük zaferlerin sahibi Osmanlı deniz savaşları…
Osmanlı’nın yaptığı deniz savaşları içerisinde Preveze Deniz Zaferi başı çekmektedir. Osmanlı’nın yaptığı deniz savaşları içerisinde Preveze’nin çok ayrı bir yere sahip olduğu görülmektedir. Hatta bu zaferin alındığı gün Deniz Kuvvetleri Günü olarak belirlenmiş ve bu şekilde yad edilmektedir. Bu zaferin dikkat çekici noktaları ise şu şekilde;
- Haçlı Donanması ve Osmanlı Donanması arasında geçmiş bir mücadeledir.
- Haçlı donanmasının başında Andrea Dorya bulunuyordu. Osmanlı donanması ise Barbaros Hayrettin Paşa komutası altındaydı.
- Adriyatik kıyılarında alınan bu galibiyette en büyük paylardan biri de donanmanın uygulamış olduğu ilginç yöntemdir. Birden taarruz yapılması deniz savaşlarında çok da sık fark edilen bir tutum değildir. Bunun için Haçlı donanması adeta şok olmuş ve dağılmıştır.
- Açık ara ezici bir galibiyet alan Barbaros Hayrettin Paşa’nın kariyerinde en önemli noktalardan bir tanesidir.
Detaylara bakıldığı zaman zaferin ne derece büyük bir öneme sahip olduğu, hem ticaret hem de fetihler konusunda birçok farklı kapıyı araladığı anlaşılmaktadır.
Osmanlı'nın yaptığı deniz savaşları arasında bir diğer önemli zafer de Cerbe olarak karşımıza çıkıyor. Cerbe savaşında karşıda İspanyollar bulunuyordu. İspanyolların özellikle deniz üzerinden yapılan ticaretler konusunda ne derece ön planda olduğu çok net bir biçimde görülmektedir. Bu nedenle alınan zaferin maddi boyutunu ön görmek zor değil. İspanya ile karşı karşıya gelinen noktada bu savaşta da ezici bir üstünlük elde edilmiştir. Savaşın en net sonuçlarının başında Batı Akdeniz’de kusursuz bir üstünlük elde edilmiştir. Uzun seneler boyunca bu üstünlük korunmuştur.
Bu derece efsanevi zaferlere imza atan bir devletin daha sonra donanma konusunda daha geri planlara düşmesi şu sebeplerden kaynaklanmıştır;
Coğrafi keşif süreci kapsamında Osmanlı’nın bir varlık göstermediği fark edilmektedir. Açık denizler konusunda dayanıklı gemilerin üretilmesi konusunda bazı aksaklıklar yaşanmıştır.
Ayrıca ekonomide durgunluk söz konusu olduğu için denizcilerin Avrupa’da olduğu gibi bilinmezliğe ve yeni keşiflere gönderilmesi de mümkün olmamıştır.
Örneğin Osmanlının donanma konusun da bir adım geri planda kaldığı dönemin genel olarak iç karışıklıklara ve şiddetli kara savaşlarına denk geldiği görülüyor. Bu şekilde, dönemsel olarak devletlerin önceliklerinin değiştiği görülmüştür.