Toplumun diğer unsurlarına karşı adaletin sağlanmasına özen gösterilmiştir. Aynı zamanda dinlerini özgürce yaşamalarına olanak sağlanmıştır. Hatta bunun için kiliselerin dahi temin edilmesine dikkat edilmiştir. Ve hepsi için millet sistemine yer verilmiştir.
Osmanlı Toplumunda İnançlar Nelerdi?
Toplumun büyük bir kısmı Türkler tarafından oluşmuştur. Takiben Müslüman ağırlıklı olarak sisteme yer verilmiştir. Ancak bunları dışında diğer din temelleri devreye girmiştir. Osmanlıda millet sistemi nedir merak edenlere önce toplumun diğer unsurları sergilenir. Örneğin:
-Milletler: Başta belirttiğimiz üzere Müslüman çoğunluğuna sahipti. Ancak sadece bununla sınırlı kalmıyor, 3 ayrı millete de ev sahipliği yapıyordu. Örneğin Ortodoks başı çeker. Takiben Ermeni ve Yahudilere karşı millet sistemine yer verilmiştir.
-Toplum: Milletleri takiben toplumları da sıralamak gerekir. Örnek vermek gerekirse Rum ve Ermeni ağırlıklı olacak şekilde hepsi sıralanır. Arkasından Yahudiler ve Rumenler gelir. Slav ve Araplar da toplum içerisinde yer almıştır. Buna karşı ayrı din temelleri dikkate alınır ve millet sistemine başvurulurdu.
Osmanlı Ortodoks Sistemi Nedir?
Yukarıda sıraladığımız gibi toplumlara karşı ayrı bir özerklik belirlenmiştir. Ve Osmanlıda millet sistemi nedir merak edenlere özerklik hakkında detaylar sıralanır. Mesela Ortodoks vatandaşlara ilişkin:
Başta din ve idari açıdan Fener Patrikhanesi inşa edilmiştir. Ortodokslar buraya Rum Patrikhanesi’de derdi. Neticesinde Karadağ ve Sırp halkın özerk olan bu yerde dinlerini ele almaları sağlanırdı. Haricinde Bulgarlar ve Eflak – Boğdan için de geçerli olduğu ifade edilmişti.
Osmanlı’da Din Grupları
Yukarıda belirttiğimiz üzere çeşitli din gruplarına dair millet sistemine yer verilmiştir. Mesela Hristiyan millet bunlar arasında boy gösterir ve sisteme dahil edilir. Bu millet içerisinde boy gösteren Ermeniler için:
Bu sefer Ermeni Kilisesi Patriği eşliğinde vatandaşların özerkliği ifade edilmiştir. Takiben Museviler de ayrı özerklikleri ile toplum içerisinde ki yerini almıştır. Yine Yahudiler bunlar arasında boy gösterir. Hepsine dair din merkezlerinin kurulmasına dikkat edilmiştir.
Mesela Hristiyan kiliselerinden ziyade Süryani ve Yakubi olan vatandaşlar da düşünülmüştür. Maruni ile Nasturi hemen arkasından gelir. Görüldüğü üzere millet sistemi pek çok dini grubu ele almakta. Ve hepsine ilişkin dini merkezlere yer verilmiştir. Kısacası Osmanlı ayrı din gruplarına ilişkin millet sistemini benimsemiştir.