Osmanlı Tıbbının Gizli Hazineleri Ortaya Çıktı

Türkiye'nin ilk imaret müzesi kapılarını açtı. Edirne'deki Sultan II. Bayezid Külliyesi’nde bulunan müze, geçtiğimiz günlerde hizmete açıldı.

03.10.2020-13:01 - (Son Güncelleme: 03.10.2020-14:12) Osmanlı Tıbbının Gizli Hazineleri Ortaya Çıktı

15. yüzyılda sosyal yardımlaşmayı anlatan Türkiye'nin ilk imaret müzesi açıldı. Trakya Üniversitesi bünyesindeki Sultan II. Bayezid Külliyesi’nde bulunan müze, geçtiğimiz hafta Emine Erdoğan’ın ziyaretiyle hizmete açıldı.

Sultan II. Bayezid tarafından temeli atılan Sultan II. Bayezid Külliyesi Sağlık Müzesi’nde, 15-18. yüzyıl Osmanlı tıbbının yanı sıra medresetül etıbba, darüşşifa, imaret, cami, misafirhane, hamam, değirmen, köprü, muvakkithane, mehterhane ve sıbyan mektebinden oluşan yapılar da yer alıyor.

OSMANLI'DAKİ YARDIMLAŞMAYA DİKKAT ÇEKİLİYOR

Türkiye'nin ilk imaret müzesinde Osmanlı'da 15. yüzyıldaki sosyal yardımlaşmaya dikkat çekiliyor. Hoşgörüsüyle, yardımlaşmasıyla tüm dünyaya örnek olan Osmanlı kültürü, müze sayesinde nesilden nesile aktarılmaya devam edecek. İmaret müzesinde görev yapanların balmumu heykellerinin yanı sıra dönemin mutfak ürünleri ve bazı yiyecekler sergileniyor.

Trakya Üniversitesi, Osmanlı Mutfağını tanıtmak amacıyla bölge turizmine önemli canlılık katmaya devam ediyor. 1361'de Osmanlı Devleti’nin payitahtı olmasıyla beraber büyük bir kültürel atılım içerisine giren Edirne’de, unutulmaya yüz tutmuş Osmanlı Şerbetini tekrar anımsatmak ve şerbet konusunda tarihi kaynaklara dayanan araştırmalar yürüterek, eski reçetelerden faydalanıp laboratuvar ortamında yeni reçeteler de geliştirmeyi sürdürüyor.

Osmanlı tıbbının zengin ancak gizli hazinelerini ve tozlu raflarda kalan eski reçetelerini de gün yüzüne çıkartıyor. Tedavi edici özelliğiyle beraber koruyucu sağlık hizmetleri içerisinde de büyük önemi olan şerbet ve şuruplardan; sirkencübin, loğusa şerbeti, reyhan şerbeti ve badem şurubu başta olmak üzere onlarca çeşit şerbet hazırlayan Trakya Üniversitesi, Edirne’nin kalkınmasına da destek sağlıyor.

Trakya Üniversitesi Genel Sekreter Yardımcısı Öğretim Görevlisi Burak İşçimen, Osmanlı döneminde vatandaşlara nasıl el uzatıldığını ve gönülden yardımların yapıldığını gösteren yapıların olduğunu söyleyen Osmanlı şerbetlerinin de gün yüzüne çıkartılması için çalışmalar yürüttüklerini ifade etti.

ÇOK SAYIDA SAĞLIK SORUNU ORTADAN KALKIYOR

Unutulmaya yüz tutan şerbetlerin birçok sağlık sorununu ortadan kaldırdığını ifade eden İşçimen, 'Bizlerde eski reçetelerden bu şerbetlerin, hoşafların ve şurupların neler olduğunu tespit ederek laboratuvar ortamında yeni reçeteler geliştirmek için çalışıyoruz. Şerbetlerimizi tekrar canlandırmaya çalışıyoruz. Kış aylarında özellikle nane limon şerbeti öneriyorum' açıklamasında bulundu.

YORUM YAZ..

En Çok Okunanlar

Modal