Üsküdar’dan başlayıp Kadıköy sınırlarına kadar uzanan Karacaahmet Mezarlığı’nın son parçalarından biri olan ve Osmanlı sarayında görev yapmış birçok kişinin mezarlığının bulunduğu, 400 yıllık Ayrılık Çeşmesi Mezarlığı, bakımsızlıktan harabeye dönmüş durumda.
Büyük Karacaahmet Mezarlı Üsküdar’dan başlayıp Kıztoprak’a kadar uzanıyor. Tarihi değeri bulunan bu mezarlığın son parçası olarak bilenen Ayrılık Çeşme Mezarlığı, bakımsızlıktan harabeye dönmüş durumda. Mezar taşlarının bazılarının koptuğu, bazılarının tahrip edildiği görüntü görenlerin içini sızlatıyor. Dönem dönem defineci talanına uğradığı iddia edilen tarihi mezarlık adeta harabeye dönmüş durumda.
Tarihi yaklaşık olarak 400 yıla dayanan Ayrılık Çeşmesi Mezarlığı’nda, Osmanlı sarayında görev yapmış birçok ismin mezarları da bulunuyor. Mezarlığın yıllar içerisinde şehir geliştikçe Acıbadem Caddesi'nden inerken sağ tarafta kalan kısmının yol çalışmaları nedeniyle istimlak edildiği öğrenildi.
Karacaahmet Mezarlığı’nın bir devamı olduğu belirtilen Ayrılık Çeşme Mezarlığı hakkında bilgilendirmelerde bulunan tarihçi ve yazar Halit Mestane, "Bu mezarlık dünyanın en eski mezarlığı olan Karacaahmet Mezarlığı'nın bir devamı. Üsküdar'dan başlayıp Kızıltoprak'a kadar devam eder. Burada genelde saray eşrafının mezarları bulunur. Bu mezarlığın bir diğer önemi de mezar taşlarındaki süslemeleridir. Dünyanın hiçbir yerinde benzeri bulunmamaktadır. Tüm bunlara rağmen bu mezarlık yıllardan beri bakımsız" dedi.
400 yıllık tarihi bulunan mezarlığın ilk hasarı yol bakım çalışmaları yapıldığı sırada aldığını dile getiren Mestane, "Birçok taş şu an yok olmuş durumda. Buranın tahribatı yaklaşık 100 yıla dayanıyor. Burada bizim 300 yıllık bir tarihimiz yatıyor. Maalesef biz yine tarihimize sahip çıkamıyoruz. Burayla alakalı birkaç girişim oldu. Sonuç tabela asmaktan öteye geçemedi. Mezarlık her geçen gün daha kötüye gidiyor. Sahip çıkmazsak burası da bir gün yok olacak" diye konuştu.