19. yüzyılın ilk Osmanlı-Rus savaşı olan bu savaşta; Eflak ve Buğdan’daki ayaklanama hareketlerinden dolayı bölgedeki beyleri azleder. Bu olaya karşı çıkan Rusya ve İngiltere ise Osmanlı Devleti’ne baskı uygulayarak kararından vazgeçmesini ister. İngiltere ve Rusya’nın Fransa ile devam eden savaştan dolayı daha fazla baskılara dayanamayarak Eflak ve Buğdan beylerini görevlerine tekrar geri döndürür. Bu sonuç Fransa için her ne kadar kötü olmasa da Rusya ve İngiltere için ise diplomatik zafer niteliğinde olmuştur.
Osmanlı Devleti’nin Eflak ve Buğdan beylerini tekrar atamasına rağmen 1806’da Rusya Eflak ve Buğdan’ı işgal ettiğini açıklar. Bunun üzerine Osmanlı Devleti Rusya’ya savaş ilan eder. İngiltere Osmanlı Devleti’nden savaşa son vermesi için baskı uygular ancak sonuç vermeyince Mısıra saldırı ve İngiliz donanması bozguna uğratılır. Tam da bu dönemde Napolyon Rus kuvvetlerini yenilgiye uğratmasından dolayı Rusya Osmanlı cephesinde de zor duruma düşer. Bu olaylar yaşanırken III. Selim tahttan indirilir ve öldürülmesi ise bir takım iç karışıklıklara neden olur.
Osmanlı Rus Savaşı devam ederken Rusya, Fransa ile anlaşarak Eflak ve Buğdan konusunda ikna etti. Fransa ile bu yakınlaşmasından dolayı Rusya’nın kendisine ihanet ettiği kanısına varan İngiltere Osmanlı Devleti ile bozulan ilişkilerini düzeltmek için harekete geçer. İngiltere ve Osmanlı Devleti arasında 1809 yılında imzalanan Çanakkale Anlaşması ile İngiltere ile gizli bir ittifak yapılmıştır. Tam da bu dönemde Rusya ve İngiltere ile arasındaki münasebetleri düzeltmek amacıyla Osmanlı Devleti’ne 1812 yılında barış teklif eder ve Bükreş Anlaşması imzalanır.
Avrupalı devletlerin kışkırtması ve Fransız İhtilalin etki ile özerklik isteyen Sırplar savaş süresince Osmanlı Devletine karşı Ruslarla birlikte savaşmıştır. 1806-10812 yılları arasında devam eden Osmanlı Rus savaşı sonucunda Bükreş Anlaşması ile özerklik kazanan Sırplar özerklik kazanan ilk azınlık olmuştur. Ayrıca Osmanlı-Rus sınırı Prut ve Tuna nehri olarak belirlenmiş ve Besarabya bölgesi Ruslara bırakılmıştır. Sırplara verilmiş olan bu özerklik sonrasında Balkanlardaki diğer azınlık milletler için de örnek teşkil etmesinden dolayı uzun vaade de Osmanlı Devleti açısından olumsuz sonuçlar doğuracaktır.