Osmanlı İmparatorluğu çok geniş bir dönemi kapsar. Hal böyle olunca imparatorluğu yönetenlerin de sayıca fazla olduğu açık durumda. Merak edenler önce tarihi araştırıyor ve padişahları öğreniyor. Hatta yakından incelemek için Osmanlı padişahlarının mezarları nerede sorgulamanız mümkün. Öncelikle:
- Padişahlar 1299 – 1922 yılları arasında ele alınır.
- Yönetimde boy gösteren toplam 36 padişaha dair açıklamalara imza atılır.
- Kabirlerinin bulunduğu şehirler hatta ülkeler ayrı ayrı değerlendirilir.
Örneğin son padişah olan VI. Mehmet’ Vahdettin’in kabri ülkemizde bulunuyor. Bunun yerine Şam’a işaret edilir ve kabir ziyaretlerine dair yönlendirme sağlanır. Diğer tüm padişahların mezarları ise ülkemiz sınırları içerisinde bulunuyor.
İstanbul’da Bulunan Osmanlı Padişahı Mezarları
İstanbul sınırları içerisinde toplam 29 padişahın kabri mevcut durumda. Ziyaret etmek isteyenler başta Osmanlı padişahlarının mezarları nerede öğrenerek harekete geçebilir. Örnek vermek gerekirse Sultan II. Abdulhamid ya da II. Mehmet için avlulara yer verilmiştir.
Yedinci Osmanlı padişahı olan Fatih Sultan Mehmet kabri de İstanbul sınırları içerisinde boy gösterir. Bunu takiben sekizinci olan II. Bayezid Türbesi’nin Fatih’te yer aldığı biliniyor. Diğerleri:
- Selim ve Kanuni Sultan Süleyman kabirleri mevcut.
- Selim ile III. Murad Türbeleri de beraberinde gelir.
- Sultanahmet’te III. Mehmed Türbesi de yerini almıştır.
Sultan I. Ahmed sandukasını ziyaret etmek isteyenlere Fatih eşlik edecektir. Kısacası çoğu kabrin Fatih sınırları içerisinde bulunduğu açık durumda. Öyle ki Fatih, İstanbul’un kalbidir. Ve tarihe ışık tutan bir bölge olarak bilinir.
Bursa’da Bulunan Osmanlı Padişahı Mezarları
Toplamda 6 kabrin ise Bursa il sınırları içerisinde olduğu ifade edilmiştir. Osmanlı Padişahları mezarları nerede sorgulayanlara İstanbul ile Bursa eşlik eder. Örneğin Osmanlı Devleti’nin kurucusu olan Ertuğrul Gazi kabrinin Söğüt’te yer aldığı bilinir.
Osman Gazi ise vasiyetine karşı Bursa’da yer alır. Hisariçi – Gümüşlü Künbed merkezine defnedilmiştir. Takiben I.Murat Hüdavendigar için 2 ayrı türbe inşa edilmiştir. Bunlardan ilki Bursa’da iken diğerinin Kosova’da bulunduğu bilinir. Diğerleri:
- Yıldırım Beyazıd Han türbesine yer verilmiştir.
- Çelebi Sultan Mehmed Han kabri Bursa’da bulunuyor.
- Sultan II. Murad Han türbesi de ziyarete açık.
Bursa’nın ilçelerine konumlanan kabirleri ziyaret edebilirsiniz. Bu şekilde padişahların geçmişine ışık tutmanız uzun sürmez. Öyle ki kabirlerde tarihe dair tüm detaylar boy gösterir. Doğumundan ölümüne kadar ki süreç ayrı ayrı ele alınır.
Osmanlı’nın Son Padişahlarının Kabri Nerede?
Yine merak edenler son padişahlara dair kabir yerlerini dikkate alabilir. Örneğin İstanbul sınırları içerisine defnedilen son padişah olarak V. Mehmet Reşat Han mevcut. Eyüp’te bulunan türbe ziyaretçilere açık. Beraberinde:
- İmparatorluğun son padişahı VI. Mehmed Vahideddin Han ülkemizde sınırları içerisinde kabre sahip değil.
- Şam Süleymaniye Külliyesine defnedilmesi uygun görülmüştür.
Görüldüğü üzere son padişahın dışında kalanlar İstanbul ve Bursa’da yer alır.