Tarih; şu an duymaya alışkın olmadığımız garipliklerle dolu. osmanlı imparatorluğu dönemi'nde de birçok tuhaf olay yaşanmış. bunlardan biri de 'ceset parçalama' geleneği. peki bu durum nasıl ve neden meydana geliyordu?
Bazı tarih yazarları osmanlı dönemi’nde düşmana korku salmak amaçlı ceset parçalandığını ve bu parçaların meydanlarda sergilendiğini söylediler.
Örneğin; hezarpare ahmet paşa, sultan ibrahim dönemi sadrazamı ve 7 ağustos 1648'de çıkan kapıkulu isyanı’nda sofu mehmed paşa'nın emriyle cellat kara ali tarafından boğularak idam ediliyor.
Sonra cesedini atmeydanı'na sürüklüyorlar. burada padişaha isyan eden askerler, merhum sadrazamın cesedini parçalayıp bir yandan da etinin ağrılara iyi geldiğini ilan ediyorlar etrafa. daha sonra da ceset parçalarını halka satmaya başlıyorlar.
Lale devri dönemi padişahı nevşehirli damat ibrahim paşa da 1 ekim 1730'da öldürüldükten sonra patrona halil ve adamları tarafından önce sokak sokak dolaştırılıyor sonra sultanahmet meydanı'nda cesedi parçalanıp dağıtılıyor.
Düzmece mustafa isyanı'ndan sonra yakalanan ve çoğu tarihçiye göre düzmece değil gerçekten de şehzade olan mustafa'nın cesedi de idamından sonra parçalanır ve cesedin parçaları peşinden gidenlerin bulunduğu vilayetlere gönderilir.
Üçüncü murad döneminde çıkan isyanda ise malî kriz sebebiyle isyan eden askerler, mehmed paşa ve mahmud efendi'yi topkapı sarayı'nın önünde idam edilmesine bile fırsat vermeden canlı canlı parçalamışlardır.
Edirne vakası'nda ise cebeciler, sekbanbaşı'nı öldürüp kellesini gövdesinden ayırdıktan sonra bazı uzuvlarını kendilerine karşı çıkan devlet görevlilerine gönderirler.
Vaka-i vakvakiye dediğimiz olayda da isyancılar, ele geçirdikleri devlet adamlarını ağaçlara asıp birçok uzuvlarını parçalayıp ağaçlara asmışlardır. bu kişilerden bosnalı ibrahim'in ise iki ayağının da kesilip isyancıların önünde süründürülerek ilerletildiği söylenir sultanahmet meydanı'na kadar.