Osmanlı Devleti'nin fethetmiş olduğu yerlerde uygulamış olduğu birden çok politika söz konusuydu. Bunların başında gelen fetih ve iskan anlayışı şöyleydi;
- Ele geçirilmiş olan bir yerin mutlaka Türk ve Müslüman toprağı haline getirilmesi gerekiyordu.
- Böylelikle olası isyanların önüne de geçilmiş olacaktı.
- Bunu sağlayabilmek adına Osmanlılar son derece mükemmel bir sistem geliştirdiler.
- Anadolu zaten Türk ve Müslüman toprağı olmuştu.
- Bundan dolayı bölgede yaşayan Türkmenlerin hızlı bir biçimde, yeni alınmış olan topraklara yerleştirilmesine başlandı.
- Bunun için birden çok yöntem söz konusuydu.
- İlk olarak gönüllük esas kılındı.
- Balkanlar gitmek ve burada kalmak isteyen Türkmenler büyük bir kolaylık sağlandı. Hatta onların masraflarının önemli bir kısmı karşılandı.
- Buna ek olarak yaşamış olduğu bölgede sorun çıkaran ailelerden birisi Balkan topraklarına gönderildi.
- Yani ceza yöntemi de söz konusuydu.
- Hal böyle olunca Balkan topraklarının çok önemli bir kısmı Müslüman Türk yurdu haline geldi.
- Böylelikle Osmanlı Devleti'nin buralarda tutunması kolay oldu.
- İşte bu yüzden en son kaybedilen topraklar Balkanlar olmuştur.
Hoşgörü Politikası Ne Anlama Gelir?
Osmanlı Devleti’nin Fethettiği Bölgelerde Uyguladığı Politikalar: Osmanlı Devleti'nin uygulamış olduğu bir diğer politika ise hoşgörü adıyla bilinir. Buna göre devlet; ırkı, dini ve mezhebi ne olursa olsun hiç kimseye karışmamıştır. İlk defa Balkanlara gelindiği vakit burada çok büyük bir Müslüman olmayan kitle vardı. Osmanlı Devleti onların temsilcileriyle yapmış olduğu görüşmede, her konuda serbest olduklarını dile getirdi. Bu sayede insanların devlete olan güveni arttı. Hatta zaman zaman Müslüman ve Gayrimüslimler arasında yaşanan ve mahkemeye intikal eden olaylarda her daim haklının lehine kararlar verildi. Bu durum bölge halkının Osmanlılara sempatiyle bakmasını sağladı.
Osmanlı Devleti Bu Politikalarla Nasıl Kazançlar Elde Etmiştir?
Osmanlı Devleti’nin Fethettiği Bölgelerde Uyguladığı Politikalar: Hoşgörü ve fetih iskan politikasının devlet üstünde son derece olumlu etkileri oldu. Çok uzun yıllar boyunca ilgili alanlarda bir isyan ya da başkaldırı hareketi görülmedi. İnsanlara devletin otoritesini kabul ettiler. Ankara savaşının hemen ardından 11 sene sürecek olan hükümdarsız dönemde bile bir toprak kaybı yaşanmadı. Müslüman olmayan kitlenin çok önemli bir kısmı çocuklarını devlete vererek onların iş sahibi olmasını ve yükselmesini sağladı.