Osmanlı Devleti’nin Duraklama Nedenleri

Osmanlı Devleti son derece ihtişamlı bir yükseliş çağının ardından duraklama olarak bilinen bir döneme girmiştir. Her ne kadar bu zaman dilimi içinde de fetih hareketleri devam etse de, eskiye oranla zafer kazanmak çok daha zor olmuştur.

23.07.2020-10:54 - (Son Güncelleme: 23.07.2020-10:53) Osmanlı Devleti’nin Duraklama Nedenleri

Osmanlı Devleti Duraklama dönemi, Sokullu Mehmet Paşa'nın ölümüyle başlayan ve 1699 yılında imzalanmış olan Karlofça Antlaşmasına kadar devam eden süreçtir. Her ne kadar adı duraklama dönemi olsa da devlet en geniş sınırlarına bu zaman dilimi içinde ulaşmıştır. Çünkü Ferhat Paşa Antlaşması ile doğuda, Bucaş Anlatması ile batıda gidebileceği son noktaya kadar varmıştır. Bu süreç içinde tam 12 padişah vardır. Devlet eski gücünden yavaş yavaş uzaklaşmaya başlamıştır. Bunun yanı sıra seferler eskiye nazaran daha uzun sürmüştür. Çok sayıda isyan bu süreçte yaşanmıştır.

Osmanlı Devleti’nin Duraklamasının İç Nedenleri Nelerdir?

Osmanlı Devleti’nin Duraklama nedenleri nelerdir: İç nedenler devletin bizzat kendisinden kaynaklanmış olan gerekçelerdir ve bunlar şöyledir;

  • Merkezi yönetim bu dönem içinde bozulmuştur. Sancağa çıkma usulü kaldırıldığı için devlet yönetiminde son derece deneyimsiz olan birçok padişah tahta geçmiştir. Bunların büyük bir kısmı küçük yaştadır. Yönetim işte bu yüzden padişahların annelerine kalmıştır. Osmanlı'da kadınlar saltanatı adı verilen dönem duraklama içinde dikkat çeker.
  • Duraklamanın bir diğer nedeni ise Osmanlı Ordusu içinde yaşanan bozulmadır. Zamanının en büyük ve korkulan savaş makinesi olarak tanımlanan ordu eski gücünü kaybetmiştir. Yeniçeri ocağına askerlikle alakası olmayan birçok kişi alınmıştır. Askeri konularda özellikle Avrupa'da yaşanan gelişmeler takip edilmemiştir. Bunun yanı sıra maaş ödemesi konusunda sorunlar çıkmıştır. Ayrıca padişahların ordu başında sefere gelmemesi de askerlerin motivasyonunu bozmuştur.
  • Ekonominin bozulması bir başka gerekçedir. Artık ticaret yolları değiştiği için devletin gümrük gelirleri azalmıştır. Sarayın masrafları ise içinden çıkılamayan bir hale gelmiştir. Buna ek olarak çok uzun süren savaşlardan dolayı masraflar da artmıştır. Aynı zamanda paranın değeri de düşmüştür. Son olarak tımar sisteminin bozulmasını da gerekçelerin içine rahatlıkla ekleyebiliriz.

Osmanlı Devleti’nin Duraklamasının Dış Nedenleri Nelerdir?

Osmanlı Devleti’nin Duraklama nedenleri nelerdir: Dış nedenler ise devletin kendisinden kaynaklanmamış olan gerekçelerdir. Buna göre devlet güneyde artık çöle dayanmıştır. Yani gidilebilecek ya da alınabilecek bir alan söz konusu değildir. Doğuda ise İran'da bulunan Zağros dağları bir set olmuştur. Bundan dolayı artık toprak kazanmak imkansız bir hale gelmiştir. Tüm bunlara ek olarak Rusya ve Avusturya'nın çok güçlenmesi, Osmanlı Devleti'nin bu iki rakip üstünde baskı kuramaması da dış nedenlerin arasında yer alır.

YORUM YAZ..

En Çok Okunanlar

Modal