Avrupa'da kadınlar özellikle Roma döneminde geriye itilirken Osmanlı Devleti bunun tam tersi bir politika izlemiştir.
Türklerde Kadının Rolü Nedir?
Eski Türk geleneklerinde kadın her konuda erkek ile eşit haklara sahipti. Birçok devlette, zaman zaman kadınların yönetimde çok etkin olması aslında pek de şaşırılacak bir durum değildi. Bu durum İslamiyet ile beraber de devam etmiştir. Çünkü kadının erkek ile farklı olmadığı her daim dinimiz tarafından vurgulanmıştır. Çalışma hayatı içinde yer almalarının önünde engel yoktur. Tomris Han, Türklerdeki ilk kadın hükümdardır. Hz. Ömer döneminde devlete bağlı olarak çalışan ve pazarları denetleyen görevlilerin çok büyük bir kısmı kadınlardan oluşmaktaydı. Yani hem dinimizde hem de kültürümüzde kadınların yerinin çok önemli olduğunu ifade etmek lazım. Osmanlı da aynı anlayışı devletin sonuna kadar devam ettirmiştir.
Osmanlı'da Kadına Verilen Değer Nasıldır?
Osmanlı Devleti’nde kadına verilen değer nasıldır: Osmanlı Devleti’nde kadına verilen değerle alakalı şunları söylemek lazım;
- O dönem içinde erginlik çağına girmiş olan bir kadının dilediği bir erkek ile evlenmesinin önünde hiçbir engel söz konusu değildir. Bu konuda tam bir devlet güvencesi vardır.
- Bunun yanı sıra kadının zorla bir erkekle evlendirilmesi yasaklanmıştır. Buna uymayan kişileri, kadınların şikayet etme hakkı her daim vardır.
- Aynı zamanda kadının ticaret yapması da yasak değildir. Bu konuda birçok farklı örnek dikkat çeker.
- Osmanlı Devleti döneminde, halkın ihtiyaçlarını karşılayabilmek için oluşturulmuş olan çok sayıda vakıf vardır. Hayır işlemek için gerçekleştirilen bu faaliyetlerde kadınların öne çıktığını görmekteyiz.
- Buna göre kurulmuş olan vakıfların yüzde 36 gibi bir bölümünde kadınlar mevcuttur.
- Yani Osmanlı döneminde kadınlar diledikleri gibi vakıf kurma hakkına sahip olduklarının en büyük kanıtıdır.
Örneğin birçok Avrupa devletinde kadınlara yarım akıllı gözü ile bakılmıştır.
Devlet Yönetiminde Kadınların Etkisi Var mıydı?
Osmanlı Devleti’nde kadına verilen değer nasıldır: Kadınlara ne kadar çok değer verildiğinin bir diğer kanıtı ise Osmanlı devlet yönetiminde kendisini göstermektedir. Tarihi kaynaklara baktığımız zaman Kanuni Sultan Süleyman'ın nikahlı eşi olan Hürrem Sultan'ın birçok devlet işine müdahil olduğunu görmekteyiz. Ondan sonra gelen Safiye Sultan da aynı tavır içinde olmuştur. Bu noktada belki de en iyi örnek Kösem Sultandır. Birinci Ahmet'in eşli olan Kösem, eşinin vefatından sonra tahtta küçük bir çocuğu olmasından dolayı devleti bizzat mühür ile yönetmesini bilmiştir. Bu da Osmanlı'nın kadına verdiği değerin kanıtıdır.