Osmanlı Devleti Merkezi Otoriteyi Güçlendirmek İçin Neler Yaptı?

Merkezi otorite konusunda Türk devletleri çok büyük sıkıntılar çekmiştir. Osmanlı Devleti ise bu hususta daha farklı politikalar takip etmiştir. Osmanlı Devleti'nin dünyada hakimiyet kurması için gerçekleştirilen çalışmalar yazımızda.

23.07.2020-10:21 - (Son Güncelleme: 13.01.2022-10:14)

Merkezi otoriteyi güçlendirme faaliyetleri ilk olarak devletin üçüncü sultanı olan I.Murat zamanında başladı. Buna göre eski Türk devlet sistemi üstünde yeniliklere gidildi. İlk Türk devletinin kurulmasından beri her daim tek bir aile hakimiyet kurmuştur. Bunun nedeni ise Kut olarak bilinen anlayıştır. Çünkü devleti yönetme hakkının kendilerine Allah tarafından verildiğine inanılıyordu. Ancak bununla birlikte veraset sistemi açık değildi. Yani devletin başında olan kişinin ölümünden sonra onun yerine kimin geçeceği çok büyük bir sorun teşkil ediyordu. Oğullar, kardeşler ve aileden başka birisini bu konu hakkında öldürme hakkı vardı. Böylelikle taht kavgası olarak da bilinen olaylar yaşanıyordu.

OSMANLI'DA MERKEZİ OTORİTE GÜÇLENDİRİLMESİ İÇİN NELER YAPILDI?

Osmanlı Devleti'nde ülke hanedanın ortak malıydı. Buna dair yapılan değişiklik sayesinde tahtta hakkı olan kişilerin sayısı azaltıldı. Artık sadece padişahın oğullarının bu konuda bir hakkının olduğu kabul ediliyordu. Ancak bu durum da taht kavgalarının önüne geçemedi.

İKİNCİ MEHMET ZAMANINDAKİ MERKEZİ OTORİTEYİ GÜÇLENDİRME FAALİYETLERİ NELERDİR?

Osmanlı Devleti merkezi otoriteyi güçlendirmek için neler yaptı: Devletin bu konuda yapmış olduğu en radikal değişikliklerin başında II.Mehmet zamanında imza atılmış olan anlayış öne çıkıyordu. Fatih Sultan Mehmet, yayınlamış olduğu kanunname ile kardeş katlinin yasal bir hale gelmesini sağladı. Bunun anlamı ise şudur;

- Kurala göre padişahın ölümünden sonra onun yerine tahta sadece oğulları çıkabilirdi.

- Bu kişilere şehzade adı veriliyordu.

- Eğer tek bir şehzade söz konusu ise bu noktada bir sorun yoktu. Tek bir problem dahil olmadan hemen tahta geçebiliyordu.

- Ancak birden fazla oldukları vakit kanlı bir taht mücadelesinin her daim başlama ihtimali vardı.

- İşte bu noktada kardeş katli kuralı sayesinde sorunun ortadan kaldırılması amaçlandı.

- Yani devletin bekası için tahta geçmiş olan bir kişi kardeşlerini öldürebilme hakkına sahipti.

- Her ne kadar kulağa çok garip gelse de o dönem için bunun bir zorunluluk olduğunu hemen ifade etmek lazım.

- Buna rağmen zaman zaman taht mücadelesi yaşandı.

- Ancak kardeş katlinden dolayı devletin çok uzun yıllar boyunca ayakta kaldığını birçok uzman tarihçi savunmaktadır.

Osmanlı'da Merkez Otorite Güçlendirilmek İçin Neler Yapıldı

I.AHMET ZAMANINDAKİ MERKEZİ OTORİTEYİ GÜÇLENDİRME FAALİYETLERİ NELERDİR?

Osmanlı Devleti merkezi otoriteyi güçlendirmek için neler yaptı: Son olarak I.Ahmet zamanında daha farklı bir sistemin olduğunu görüyoruz. Buna da Ekber ve Erşed denilmekteydi. Yani padişahın ölümünün ardından onun yerine en akıllı ve en yaşlı olan oğlunun geçmesine karar verildi. Bu şekilde taht kavgalarının önlenmesi amaçlandı.

YORUM YAZ..
Modal