Bursa'nın kültür ve tarih açısından en zengin şehri Osmangazi'de gezilecek yerler neresi? Bursa'nın kısa tarihi nedir?
Türkiye’nin en kalabalık üçüncü ilçesi olan Osmangazi Bursa’nın en popüler ilçelerinden biridir. Uludağ’ın eteklerinde kurulmuş olan Bursa’nın en popüler ilçesi olan Osmangazi, oldukça merkezi bir konumda yer alıyor. Sosyal ve kültürel olarak oldukça gelişmiş bir ilçe olan Osmangazi’de okur-yazarlık oranı Türkiye ortalamasının çok üzerinde yüzde 99 oranındadır. Bursa, Osmanlı Devleti’nin yanı sıra Selçuklu, Bizans ve Anadolu’da uzun yıllar varlığını sürdürmüş diğer devletler için de oldukça önemlidir. Uludağ’ın etekleri üzerine kurulan Bursa’nın doğusunda Gökdere Vadisi Batı kısmında Yeni Mudanya ve Nilüfer Deresi kuzey kısmında ise Nilüfer Çayı, Katırlı Dağlar ve Bursa Ovası’nı içerisindeki topraklarıdır.
BİZANS’TAN OSMANLI’YA BURSA
Bursa’nın Osmangazi ilçesi tarihi, kültürel ve ekonomik açıdan tarih boyunca oldukça zengin bir bölge olmuştur. Bursa’nın yemyeşil doğası ve mis gibi havasını solumak isteyenlerin tercih edebilir. Tarih boyunca farklı medeniyetlerin bırakmış olduğu yapılar Osmangazi ilçesinin başlıca gezilecek mekanlarındandır. Ayrıca, Bursa’nın merkezinde olduğu için son yıllarda büyük yatırımlara da ev sahipliği yapmıştır. Bursa’nın yemyeşil doğasını gözler önüne seren Merinos Parkı ve Botanik Parkı gibi yerler de ön plana çıkan bölgeler arasındadır. Bursa’nın en gözde bölgesi olan Uludağ’ın zamanla önem kazanmasından dolayı bölgedeki konaklama seçenekleri de oldukça artmıştır.
Anadolu’yu ve Marmara’yı birbirine bağlamasından dolayı oldukça önemli bir konumda olan Bursa, tarih boyunca birçok devletin elde etmek istediği bir bölgedir. Anadolu’nun eski medeniyetlerinden, Büyük İskender ve Pers hakimiyetine ardından Roma ve Bizans hakimiyetine kadar birçok devlet tarafından elde edilmek istenmiştir. Anadolu’yu hakimiyeti altına almak isteyen bir diğer millet ise Türklerdir.
OSMANLI DEVLETİ'NİN İLK BAŞKENTİ: BURSA
1071’de Malazgirt Savaşı ile birlikte Anadolu’nun kapılarının açılmasının ardından çok kısa bir zaman diliminde Türkler çok kısa bir zaman diliminde Bursa’nın önüne kadar gelmiştir. Anadolu’da Selçuklu hakimiyeti devam ederken Selçuklular Bursa’yı almaya çalışmış ancak çeşitli nedenlerden dolayı alamamıştır. Selçuklu hakimiyetinin ardından Batı’da önemli bir güç olarak ortaya çıkan Osmanlılar 1326 yılında Bursa’yı fethederek önemli bir zafere elde etmişlerdir. 700 yıl boyunca Osmanlı kenti olarak kalan Bursa aynı zamanda Osmanlı Devleti’nin de ilk başkenti olmuştur.
Edirne’nin fethine kadar Osmanlı Devleti’ne başkentlik yapmış olan Bursa’nın merkezi olan Osmangazi ismi ise Osmanlı Devleti’nin kurucusu I. Osman veya Osman Gazi’den ismi gelmektedir. Türkiye Cumhuriyeti döneminde de Bursa yeri ve önemi her zaman ayrı olmuştur. Son yıllarda oldukça gelişmiş bir şehir olarak karşımıza çıkıyor. Her dönem kültür, sanat, siyasal ve sosyal olarak gelişen Bursa, aynı zamanda bir turizm cennetidir.
OSMANGAZİ’DE GEZİLECEK YERLER;
Her yıl milyonlarca insanın ziyaret ettiği Bursa doğal ve tarihi güzellikleri bir arada barındırmasından dolayı oldukça popülerdir. Bursa’da gezilecek en önemli yerler; Bursa Kalesi, Bursa Hisarı, I. Murad Türbesi, Pars Bey Türbesi, Çakır Ağa Hamamı, Osmangazi ve Orhangazi Türbeleri, Şehzade Mustafa Türbesi, Bedesten, Abdal
Köprüsü, Irgandı Köprüsü, Eski İpek Han, Bursa İpek Han, Yeşil Camii, Atatürk Müzesi ve Arkeoloji Müzesi yer alıyor.
BURSA KALESİ
Bursa Kalesi Osmangazi ilçesinde ve Bursa’da görülmesi gereken en önemli yapılardan biridir. Saltanat Kapısı olarak da bilinen Bursa Kalesi, Milattan Önce 7. yüzyılda Bursa’nın bulunduğu coğrafyaya yerleşen Bithynialılar tarafından inşa edildiği biliniyor. Kentin en eski yapısı olan Saltanat Kapısı, sırasıyla Roma, Bizans ve Osmanlı Devleti’ne ev sahipliği yapmıştır. Roma ve Osmanlı dönemine ait çeşitli sütun, kitabe, lahit, kitabe, adak, heykel kaideleri ve mezar steli kale içerisinde bulunan tarihi öğelerdir. Bursa Kalesi engebeli ve zor bir arazi üzerine kurulmuştur. Yaklaşık 2700 yıldır bütün kuşatmalara ve doğal afetlere meydan okuyan Bursa Kalesi’nin yapımında blok ve moloz taşlar kullanılmıştır. Ayrıca kalenin beş kapısı; Yer, Zindan, Pınarbaşı, Hisar ve Kaplıca kapısı bulunuyor.
OSMAN GAZİ TÜRBESİ
Bursa’nın en önemli tarihi yapılarından biri ilçeye ismini veren Osmanlı Devleti’nin kurucusu olan Osman Gazi’nin türbesidir. Osmanlı Devleti’nin kurucusu ve ilk padişahı olan Osman Gazi 1258- 1324 yılları arasında yaşamıştır. Bursa’yı fethetmek için büyük mücadeleler veren Osman Gazi maalesef Bursa’nın fethedildiğini görememiş ve Bursa’nın fethinden iki yıl önce vefat etmiştir. Bursa kuşatmasının devam ettiği sırada vefat eden Osman Gazi vefat ettikten sonra şehir içine gömülmeyi vasiyet etmiştir. Osman Gazi’nin oğlu Orhan Bey’in emri üzerine şehir içindeki Gümüşlü Kümbet adıyla, anılan Sainte Elie adlı Bizans manastırının şapeli üzerine yapılan bu türbeye gömülmüştür. Osman Gazi Türbesi’nde toplamda 15 saduka mevcuttur.
ABDAL KÖPRÜSÜ
Bursa’nın en özgün yapılarından biri olan Abdal Köprüsü, 1600’lü yıllardan bu yana zamana mekana meydan okuyarak gelmiştir. Bursa’nın Nilüfer çayı üzerinde yer alan Abdal Köprüsü, Abdal Çelebi adlı bir tüccar tarafından yaptırılmıştır. Bursa’nın en özgün eserlerinden biri olan Abdal Köprüsü, 12 göze ve 5.20 metre genişliğe sahiptir. 1978 yılına kadar trafiğe açık olan Abdal Köprüsü, bu tarihten itibaren trafiğe kapatılmıştır.
OSMANGAZİ MÜZELERİ
Anadolu’daki en eski mimarilere sahip olan Osmangazi ilçesinde görülmesi gereken oldukça farklı bölgeler bulunuyor. Gezilebilecek birçok müze ve tarihi yapı bulunuyor. Bursa’ya gelmişken Karagöz ve Hacivat adına yaptırılan müze en güzel ve farklı müzeler arasında yer alıyor. Osmangazi’de bulunan diğer müzeler ise, Bursa Merinos Enerji Müzesi ve Bursa Kent Müzesi en çok ziyaret edilen müzelerdendir.
IRGANDI KÖPRÜSÜ
Irgandı Köprüsü, Osmanlı dönemine ait tek arasta köprü olan Irgandı Köprüsü, 1442 yılında II. Murat döneminde inşa edilmiştir. Osmanlı döneminde kalan köprü 32 adet küçük dükkanı bulunan bir bölgede yer alıyor. Diğer tarihi yapıları gördükten sonra mutlaka Irgandı Köprüsü’nü de görmeniz öneriliyor.
ESKİ İPEK HAN
Osmanlı Devleti’nden kalma en güzel tarihi yapılardan biri de Eski İpek Hanıdır. Han diğer yapılara göre oldukça büyük bir mekandır. Arabacıların, Sultan olarak da adlandırdıkları Eski İpek Hanı, Çelebi Mehmet Paşa tarafından mimar İvaz Paşa’ya yeşil külliyeye katkı amaçlı yaptırılmıştır. 1958 yılında restore edilen Eski İpek Han, zamanında ipek tüccarları tarafından kullanılmıştır. Özgün bir mimari yapısı olan Han Osmangazi’de görülmesi, gereken yerler arasındandır.
BURSA İPEK HAN
Osmangazi ilçesinde yer alan İpek Han, bölgedeki en meşhur hanlardan ve tarihi yapılardan biridir. Bursa İpek hanı, ilçede görmeniz ve gezmeniz gereken hanlar arasında yer alıyor. Eski İpek Han’ın ardından ilçede yer alan en önemli hanlardan olan Bursa İpek Han, doğal ve beşeri tahribatlara rağmen günümüze kadar sağlam kalmış yapılar arsında yerini alıyor. Bursa İpek Han Roma, Bizans ve Osmanlı döneminin ardından Türkiye Cumhuriyeti döneminde de oldukça sağlam bir şekilde ayakta kalmıştır. Bursa İpek Han 2007 yılında restore edilmiş yerli yabancı turistlerin ziyaretine açılmıştır.
YEŞİL CAMİİ
Osmanlı Devleti döneminde kalan en önemli yapılardan biri olan Yeşil Camii, Osmanlı döneminin ilk eserleri arasında yerini alıyor. Bursa’nın en önemli tarihi mekanı olan Bursa Yeşil Camii, Bursa’nın yeşil semtinde bulunuyor. Yeşil Camii, oldukça geniş bir alana sahip olmasından dolayı rahat bir şekilde gezilebilir. Osmanlı Devleti döneminde Mehmet Çelebi tarafından hükümet konağı olarak adlandırılan Bizans başlıklı iki sütünün arasından girilen bir yerde olan Bursa Yeşil Camii, Osmangazi’deki gezilebilecek yerlerden birisidir. Bursa’nın simgesi haline gelmiş olan Yeşil Camii, minaresi ve İznik çinileriyle göz kamaştıran bir görünüme sahiptir.