Beslenme öğünün günde iki sefere düştüğü ve uzun bir süre
aç, susuz bir şekilde devam edilen orucun insan vücuduna birçok faydası vardır.
Bilimsel olarak da kanıtlanmış olan oruç, bazı uzmanlar için vücudun arınması
için her sen yapılan detoksa da benzetilir. Hem bedenen hem de ruh yapısı
olarak vücudun adeta temizlenmesine ve değişmesine fayda sağlayan orucun ilk günlerinde
insanlar genellikle yorgunluk ve uyku problemleri hissederler. Temelde sağlık
sorunu olarak anlaşılan bu sorunların aslında vücudun kendisini tekrardan
yenilerken doğal olarak değişen duruma entegre olmasıyla meydana çıkar. Oruç
tutan insanda ayrıca herhangi bir kronik durum görülmediği müddetçe Ramazan
ayının başlarında görülen bitkinlik ya da halsizlik hali vücudun toksin
atmasıyla ilgilidir.
Orucun ilk haftasında yorgunluk ve uyku hali neden olur?
Vücut oruçla beraber içerisine girdiği dinlenme zamanında
hızlı bir şekilde toksin atımı gerçekleştirir. Bu işlemi normal durumlarda gece
saatlerinde uyurken gerçekleştirir. Fakat oruç zamanında gece yarısı kalkarak
sahur yapıldığı için vücut bu işlemi tam manasıyla bitiremez. Gündüz ise aç ve
susuz kaldığında toksinleri daha hızlı atarak insana uyku durumunu yaşatır.
İlk günlerde görülen bu bitkinlik ve yorgunluk hali en az 3
gün en fazla da 1 hafta sürer. Bir zaman sonra vücut daha hızlı toksin atarak
dinç hale gelir. Toksin atarken sinir sistemi ve sindirim sistemi çok hızlı
çalışması sebebiyle beyin de melatonin hormonu devreye girer. Bu sebeple ara
ara uykuya dalar.
Bilim insanlarının yaptığı çalışmalar doğrultusunda bu zaman
dilimi oldukça önemlidir. Söz konusu uzmanlar yapılan bu ibadetin yanı sıra
vücudun oruç esnasında adeta yenilendiğini ispat etmiştir.
Yorgunluğu önleyen besinler
Uzmanlar, gün içerisinde yaşanan bitkinlik, halsizlik ve
uyku durumunu azaltmak için iftar ve sahurda yenmesi gereken besinlere
odaklanır. Vücudun toksin atarken yaşadığı bu sorunları önlemenin en iyi yolu iftarda
mutlaka hurma, kayısı ya da gün kurusunun tüketilmesinden geçer.
Öte yandan magnezyum, potasyum ve sodyum açısından zengin
olan yeşil sebzeler ve kuru baklagillerin de sofrada olması gerektiğine vurgu
yapılır. Bununla beraber iftardan hemen sonra bir elma ya da armut hangisi
tercih edilirse yenebilir.
Orucun ilk haftasındaki yorgunluğu önlemenin yolları
Mutlaka iftar ve sahur arasında 2,5 litre su içilmelidir.
Sıvı tüketimi kahve, çay ya da meyve suyu ile asla
karıştırılmamalıdır. Fakat yemekten bir saat sonra şekersiz Türk kahvesi ya da
çay tüketilmesinde bir sakınca bulunmaz. Sadece bu besinler su tüketim
miktarına eklenerek 2.5 litre tamamlanmamalıdır.
İftar sonrasında yemekler olabildiğince ağır yenmeli ve çok
çiğnenmelidir
İftardan sonra bol bol yürüyüş yapılmalı veya çok hareket edilmelidir
İftar sahur arası meyve ve bir avuç çiğ kuruyemiş tercih
edilmeli
Asitli ve gazlı içecekler tüketilmemelidir
Aşırı tatlı tüketmek zararlı olacağından bunun yerine
dondurma tüketilmesinde fayda görülür.
Sahurda yumurta, peynir, süt ve yoğurtla vücudun ihtiyacı
olan kalsiyum ve protein ihtiyacı karşılanmalıdır.