Oruç tutmayanların karşılık olarak verdikleri fidye ve kefaret ücreti bu yıl ne kadar oldu soruları araştırılmaya başlandı. Oruç tutmak isteyen fakat tutamayanlar için islam dininden kolaylık verilmiştir. Çeşitli sebepler le oruç tutamayanların karşılığında verdiği kefaret ve fidyenin bu seneki ücreti hakkında detaylar haberimizde
Fidye kelimesi Kur’ân-ı Kerîm’in iki âyetinde terim mânasında (el-Bakara 2/184, 196), bir âyette “bedel ve karşılık” şeklindeki sözlük anlamında (el-Hadîd 57/15) geçerken dokuz âyette de çeşitli türevleriyle yer almaktadır (bk. M. F. Abdülbâkī, el-Muʿcem, “fdy” md.). Kelime, aynı anlamlarda ve değişik türevleriyle birçok hadiste de geçmektedir (bk. Wensinck, el-Muʿcem, “fdy” md.).
Fidye nedir?
Oruç tutmak isteyip de tutamayan kişilerin oruçlarının karşılığı olarak verilen ücrete fidye denmektedir. Oruç tutmayanların her gün için belirlenen ücret karşılığında ödemekle zorunlu olduğu ücret tipidir. Fakat bu fidyenin verilebilecek yerleri kısıtlı olup herkese verilmemektedir.
Fidye kimlere verilir?
Oruç fidyesi, fıtır sadakasında görüldüğü üzere verecek kişinin bakmakla yükümlü olmadığı müslümanlara verilmektedir. Fıtır sadakası ve oruç fidyesini vermek durumunda olan kimsenin bunlardan doğrudan ya da dolaylı olarak yararlanmaması esastır.
Teyze, hala, amca, dayı, kardeş gibi akrabalara zengin değillerse ve paraya ihtiyaç olan kişilerse fitre verilebilir.