Oruç tutmanın sağlığa faydaları nelerdir?

İnsan oruçlu olduğu zaman mide ve dolayısıyla bünye aç kalıyor. Vücut aç kalınca da kendi içinde taşıdığı zayıf ve hastalıklı hücrelerin içindeki gereksiz parçaları temizliyor. Orucun ilk iki günü vücuttaki bu reaksiyondan dolayı bazı insanlarda sorunlu veya sıkıntılı geçebilir.

18.04.2022-15:59 - (Son Güncelleme: 18.04.2022-15:59) Oruç tutmanın sağlığa faydaları nelerdir?

Oruç tutmanın, sadece insanın manevi dünyasına değil, maddi dünyasına da olağanüstü faydaları vardır. Orucun insan sağlığı için en büyük önemi, vücutta birikmiş ve zararlı hale gelen gereksiz parçaları yok etmesidir. Bu parçalar yok edilmediğinde toksit haline gelerek vücuda bir çok zararı verebiliyorlar. Vücuttaki tümörler, hastalıklar ve kanser gibi vakaların tamamı bu toksikleşen artıklardan kaynaklanmaktadır.

İnsan oruçlu olduğu zaman mide ve dolayısıyla bünye aç kalıyor. Vücut aç kalınca da kendi içinde taşıdığı zayıf ve hastalıklı hücrelerin içindeki gereksiz parçaları temizliyor. Orucun ilk iki günü vücuttaki bu reaksiyondan dolayı bazı insanlarda sorunlu veya sıkıntılı geçebilir. Vücuttaki zararlı parçaların direnişi ve onların tüketimi sırasında gerçekleşen mücadelede biriken enerji bünyede farklı reaksiyonlara sebep olmaktadır. Genellikle mide bulantısı şeklinde tepki gösteriyor. Oruç tutmaya başladıktan sonra insan vücudu normal yaşam seyrine dönüyor. Ancak bu dönüş daha da verimli bir şekil alıyor. İnsan vücudu, orucun 3. günü vücudun bağışıklık sistemi inanılmaz bir performansla akyuvarların oluşumunu hızlandırıyor. Bu da vücudun bağışıklık sistemini baştan aşağıya yenilemesini sağlıyor.

Oruç bağışıklık sistemi’ni yeniliyor mu?

Bu tempo ile insan vücudu bağışıklık sistemini tamamen yeniliyor. Bu yüzden Peygamber Efendimiz Her hafta bir gün oruç tutarak vücudunun toksinlerden temizlenmesini ve vücudun kendini yenilemesini sağlıyordu. O yüzden Müslümanlar, sağlıkları ve imkânları el verdiği süreci bu orucu da tutmaya gayret ederler. Vücudun oruç ile birlikte meydana gelen açlıktan dolayı hemen Otofaji devreye giriyor. Yani hücrelerin kendini yeme durumu devreye giriyor ve zararlı, yük olan hücreleri tüketiyor. Böylece bünyeyi oluşturan hücreler kendi enerjilerini üretmiş oluyorlar.

Oruç, algı ve zihin üzerinde etkili mi? Zihni tazeliyor mu?

Yenecek yemeğin secimi, yenmesi ve ona zaman ayırılması gibi güncel hayatımızda fark etmediğimiz ama günde en az üç kere yaptığımız bu aktivite aslında beynimizi çok meşgul ediyor. Ramazan ayında günde sadece bir kere yemek yememiz (Sahur öğünü, gece yemek aktivitesidir. Gün içerisinde beyni yormaz) beynimizin önemli oranda dinlenmesini sağlar. Beyin, yemek yeme programı ile meşgul olmazken enerjisini yapılan iş ve eyleme yoğunlaştırır. Dolayısıyla insanın dikkattin daha da artmasına sebep olur.

Bunların haricinde, tüketilen yiyeceklerin salgıladıklarını vücudun içerisinde organize etmeye çalıştığından dolayı yine beyin için extra bir yüktür. Oruçlu iken öğün sayımız düştüğünden dolayı beyni bu yükten de kurtarmış oluyoruz.

Oruçlu iken fizikles isteklerden uzak durmamızdan dolayı yine beynimizin yükünü hafiflettiğimizden dolayı, çalışma hayatımızda veya eğitimde, dikkatimizin daha da artmasına, algılarımızın daha fazla açık olmasına sebep olur.

Alzheimer hastalığını önlemeye yardımcı oluyor mu?

Alheimer, bireyin uzunca yaşaması ve bu süreç içerisinde beynin aşırı yorulmasından dolayı meydana gelen bir hastalıktır. Ayrıca bazı travmalar sonucunda da erken yaşlarda Alzheimer hastalığı kendini gösterebiliyor maalesef. Tıpta Nörodejeneratif olarak adlandırılan Alzheimer hastalığının bugüne kadar tedavisi henüz bulunmamıştır maalesef. Tedavisi olmayan hastalıklara karşı modern tıp, önleyici tedbirlerin alınmasını şiddetle tavsiye eder. Önleyici tedbirler, Alzheimer ve Alzheimer gibi tedavisi mümkün olmayan birbiri ile ilintili bu iki hastalığın ortaya çıkmasını, oluşumunu engellemeyi hedefliyor.

Bu engelleme çabalarının başında vücudun sağlıklı beslenmesi gelmektedir. Sağlıklı ve dengeli beslenme, yaş ne kadar ilerlerse ilerlesin, bu bu iki hastalığın ortaya çıkmasını geciktirmektedir.

Oruç Parkinson hastalığını geciktiriyor mu?

Vücudun her yıl bir ay beslenme aktivitelerini minimuma indirerek damarlardan kaslara, eklemlerden sinir sistemine kadar tüm bedene gizlenmiş ve yapışmış toksinlerin eritilme veya sökülüp atılmasını sağlıyor oruç. Bu da vücut ve kas sisteminin sağlıklı çalışmasını sağlar. Dolayısıyla sağlıklı bir vücuda Parkinson ve Alzheimer’ın gelmesi zordur.

Ramazan ayının haricinde yılın muhtelif zamanlarında veya mevsim döngülerinde de belirli günler veya haftalarda tutulacak olan oruçlar da vücudun dinlenmesi ve temizlenmesi bakımından tavsiye ediliyor.

YORUM YAZ..

En Çok Okunanlar

Modal