Oruç Tutmak Beyin Sağlığını Koruyor!

Oruç tutmanın vücuda olan faydaları saymakla bitmiyor. Beyin sağlığı için de oldukça faydalı olan oruç, tam bir detoks etkisi görüyor. Uzmanlar orucun hem vücut hem de ruh sağlığına iyi geldiğini söylüyor. Peki, oruç tutmanın vücuda olan faydaları nelerdir? Oruç tutmak beyne ne gibi faydalar sağlar?

15.05.2020-16:24 - (Son Güncelleme: 15.05.2020-15:54) Oruç Tutmak Beyin Sağlığını Koruyor!

Uzun saatler boyunca tutulan oruç beyin sağlığı üzerinde inanılmaz etkiler oluşmasına neden oluyor. Nöroloji Uzmanı Uzm. Dr. Mehmet Yavuz, orucun hem psikolojik hem de fiziksel etkisi üzerine önemli açıklamalarda bulundu. İşte detaylar…

ORUCUN BEYNE OLAN FAYDALARI ŞAŞIRTIYOR

Ramazan ayı boyunca, beynimiz diğer organlarımızdan farklı olarak tam kapasite çalışmaktadır. Bunun nedeni ise, organlarımızın bu ayda beyne daha az uyarı göndermesidir. Vücuda giren besinlerin azalması ve vücudun uzun süre aynı saatlerde yemek yemeye alışması, beynin rahatlamasını sağlar.  Oruç tutmanın beyne olan faydası, bilimsel araştırmalar sonucu kanıtlanmıştır. Bireyin, oruçlu olduğu zamanlarda beyninde, nörotrafik faktör denilen protein üretimi artmaya başlar. Beyin türevli nörotrafik faktör, salgı proteini olup beyinde ve kan dolaşımında bulunmaktadır.

KÖK HÜCRENİN DESTEKLENMESİNİ SAĞLIYOR

Bireyin, oruçla tutması ile artan bu faktör; gelişiminde, canlılığında ve işlevlerini yerine getirmesinde oldukça önemli bir rol oynamaktadır. Oruç tutmanın, zihinsel fonksiyonları arttırdığı yapılan araştırmalarca ortaya konmuştur. Aynı zamanda oruç, beyinde yeni kök hücrelerin oluşmasını da destekler ve bu işleve yardımcı olacak kimyasalların salgılanmasını sağlar.

MANEVİ HUZUR SAĞLIYOR

Oruç tutmak kişinin psikolojik olarak da olumlu etkilenmesine neden olur. Ramazan Ayı’nda; gün içerisinde oruçlu olmanın verdiği manevi huzur, kötü alışkanlıklardan uzak durmak,  kalabalık iftar sofraları kişinin kendini psikolojik anlamda daha iyi hissetmesini sağlar. Oruç tutmak yalnızca uzun saatler boyunca bir şeyler yiyip içmemek değildir.

Oruç; empati kurma, sabretme, gibi duyguların pekişmesine de yardımcı olur. Oruç, kişinin sinirlerine hâkim olmasını ve başkalarının huzurunu kaçırmamasını sağlar. İnsanlar oruç tutarak iç disiplinini sağlar ve bu sayede güçlü dürtülerini kontrol altına almayı öğrenir. Oruç tutmayla birtakım bedeni arzulardan bir süreliğine de olsa uzak durulur. Bu sayede yapılan işlere daha fazla odaklanmayı ve yoğunlaşmayı mümkün kılar.

BELLEĞİN GÜÇLENMESİNİ SAĞLIYOR

Oruç tıutarken bedenimiz gereksiz metabolik aktivitelere zaman ayırmayacağı için algılama ve öğrenme faaliyetleri artmaya başlar. Hafıza ve belleğimiz daha fazla kayıtlama yapar.

YORUM YAZ..

En Çok Okunanlar

Modal