Oruç Nedir? Oruc’un insan vücuduna etkileri nasıldır? Sağlık açısından Oruc’un önemi ve yararları nelerdir?

Allah’ın tutulmasını emrettiği bir ibadettir. İslam’ın şartlarından biridir Ramazan orucu. Ve bu ibadet insanın bireysel sağlığına en büyük desteği veren bir ibadet olduğunu bilmeyenimiz yok

01.04.2022-17:21 - (Son Güncelleme: 01.04.2022-17:21) Oruç Nedir? Oruc’un insan vücuduna etkileri nasıldır? Sağlık açısından Oruc’un önemi ve yararları nelerdir?

Oruç, semavi dinlerin farz olarak bildirdiği bir ibadet şeklidir. Musevilik ve Hıristiyanlıkta da oruç vardır ve farzdır.

İslam’a göre oruç, sabah imsak vaktiyle başlayan akşam gün batımı, yani akşam ezanı arasında nefsine hâkim olmak, sabretmek ve nefs terbiyesi için Allah rızası için hiçbir şey yemeden içmeden yapılan ibadetin adıdır. Yani insanların gün başlamadın gün batımına kadar yeme içme ve cinsel ilişkiden uzak durduğu ve Allah’ın tutulmasını emrettiği bir ibadettir. İslam’ın şartlarından biridir Ramazan orucu. Ve bu ibadet insanın bireysel sağlığına en büyük desteği veren bir ibadet olduğunu bilmeyenimiz yok sanırım

Farz olan Orucun tek bir amacı vardır. Bu anlattığımız durumların tümü, orucun esas amacı olan Allah Rızası içindir.


Farz olmayan oruç var mı?

Elbette Farz olan orucun yanında farz olmayan oruçlar da vardır. Bunlar da yine dini kaygılar veya taahhütlerden dolayı tutulan oruçlardı. 4 Çeşit oruç var. Bunlar Farz, Nafile, Mekruh ve Vacip’tir.

Mekruh olan oruç, Ramazan ve Kurban bayramlarının ilk günü tutulan oruçlardır.  Açlık ve susuzluğa karşı istek ve arzularımızı bastırmanın yanı sıra nefsimizi de dizginlemeyi öğrenerek manevi oruç da tutuyoruz aslında.

Yani oruç tutmak sadece aç kalarak vücudun metabolizmasına katkıda bulunmak demek değildir. Yani sadece açlığın ne demek olduğunu anlamak için yapılan bir ibadet değildir. Kendimizi aç bırakmak anlamına gelmez oruç tutmak.

Oruç tutmak, sadece aç kalmak demek değildir. Dedikodudan, yalandan, riyadan, kötü kelime ve kötü bakışlardan kendimizi ve nefsimizi uzak tutmaktır oruç tutmak.


Orucun sağlığımıza faydaları

Yapılan bilimsel araştırmalar, Ramazan orucu, insan sağlığı için adeta bir vücut terapisi gibidir. Vücudu tam olarak toksik ve toksitlerden arındırır.

Ramazan orucu, her şeyden önce vücutta birikmiş yağların yakımını hızlandırıyor. Bağırsak florasını düzenler. Mide hazmını kolaylaştırıyor. Orucun İnsana en büyük faydalarından biri de “zihin açıklığı ve berraklığı” vermesidir. Vücudun estetik hale gelmesine sebep olur. Vücudun zor şartlara direnmesini sağlar. Günümüzün vebası olan diyabet hastalar için kelimenin tam anlamıyla bir doping ibadetidir. İnsülin direncine inanılmaz katkı sağlar.

Vücudun dinlenmesini sağlayan oruç, insan hafızasının yenilenmesine muhteşem katkı sağlıyor. Ramazan orucu ile birlikte günlük hatim okumaları da hafızayı güçlendiriyor. Alzheimer hastalığını önlediği kesinleşmiştir. Kalp sağlığını koruyor.

Vücuttaki toksitleşmiş yağların yine hücreler tarafından tüketilmesinden dolayı beyin fonksiyonları da güçleniyor. Kan akışının düzenlemesi damar duvarlarının tamir edilmesi ve kötü hücrelerden korunmasını sağlıyor.

Sağlık açısından orucun bir diğer önemli yönü de göze faydalı olmasıdır. Özellikle nöropati rahatsızlığı yaşayanlara ciddi destek sağlıyor. Gözdeki bozukluklar ve göz damarlarındaki plakların, toksiklerin hücreler tarafından tüketilmesini sağlayan Oruçtur.

Oruç, her üç semavi dinin insanlara emrettiği farz bir ibadettir. Çünkü semavi dinler denen aslında tek dindir. Allah’ın vahdaniyeti ve emirleri, toplumlar bozuldukça peygamberler aracılığı ile insanlara yeniden anlatılır. Ve kitap indirilmiş peygamberlere inananlar bu gün tahrif edilmiş bir dini inanca sahipler. O yüzden Allah bütün insanlığa son peygamber olarak Amine oğlu Muhammed Mustafa’yı elçi olarak gönderdi. Ve Muhammed aleyhisselamın insanlara Allah adına emir verdiği ilk farzlardan biridir Ramazan orucu.

YORUM YAZ..
Modal