Ölümünün birinci yılında sevenleri tarafından anılan Oruç Aruoba, aynı zamanda merak konusu olmaktadır. Türk Edebiyatının önemli kalemlerinden biri olan Oruç Aruoba'nın biyografisini sizlerle buluşturduk.
Oruç Aruoba, 1948 senesinde Karamürsel'de bu dünyaya gözlerini aralamıştır. TED Ankara Koleji'ni bitirmesinin ardından Hacettepe Üniversitesi'ne giderek, Edebiyat Fakültesi'ne giriş yapmış ve burada Psikoloji Bölümü'nde lisans ve yüksek lisans öğrenimini tamamlamıştır. Daha sonra Hacettepe Üniversitesi'nde bilimsel çalışmalara katılarak, felsefe bilim uzmanı olmuş, bu alana büyük katkılar sunmuştur.
Oruç Aruoba, 1972 ve 1983 yıllarında Hacettepe Üniversitesi'nde öğretim üyesi olarak görev yaptığı sırada, aynı zamanda felsefe doktorasını gerçekleştirmiştir. Kırmızı Dergisi başta olmak üzere, birçok dergide yazı ve yayın danışmanlığı gerçekleştirmiş ve kendi yazılarını yayımlamıştır.
Oruç Aruoba, birçok felsefi ekol ve filozof üzerine çalışmalar gerçekleştirmiş, bu ekol ve düşünürlerin Türkiye'de tanınmasına ve incelenmesine katkı sunmuştur. Epistemoloji ile etik, Aruoba'nın bilimsel olarak üzerine eğildiği konulardandır. Öte yandan Hume, Kant, Nietzsche, Wittgenstein gibi düşünürler üzerine çalışmalar gerçekleştirmiştir. Hayatını kaybedene kadar bu konularda çalışmaya devam etmiştir.
Aruoba, Heidegger'in şiire yaklaşımını, "insanın temel özü şiirdir" şeklinde tanımlamıştır. Ona göre, insanın varoluşu, dil ve tarihsel ilişkisi arasında anlamsal bir bağ vardır ve bu bağı şiir ile yansıtır.
Oruç Aruoba, bir yandan felsefe ve şiir ile ilgilenirken bir yandan da çeviriler gerçekleştirmiştir. Örneğin, Wittgenstein'in eserlerini Türkçe ile ilk defa tanıştıran Oruç Aruobadır. Japon şiir biçimlerinden biri olan Haiku'nun Türkiye'deki temsilcisidir.
Türk edebiyatının kıymetli kalemlerinden biri olan Aruç Aruoba, edebiyatımıza birçok değerli eser kazandırmıştır. Bu eserlerden biri olan "Tümceler, Bir Yerlerden Bir Zamanlar" 1990 senesinde Metis Yayınları tarafından basılmıştır. Eser Türkiye'de geniş kitleler tarafından okunmuştur.
Geç Gelen Ağıtlar, Uzak, Yakın, Meşe Fısıltıları gibi kitapları da Metis Yayınları tarafından basılmıştır.
Hayatta olduğu süre boyunca edebiyat, şiir ve felsefe ile iç içe olan Aruoba, kendini kelimenin tam anlamıyla bilgiye ve bilgeliğe adamıştır. Vefatının ardından, sevenlerini derin bir üzüntüye boğmuştur.