Özel Haber | Rabia Uzunağaç
Son 20 yılda atılan adımlarla Türkiye adeta bir üretim üssü olmayı başarmış durumda. 2000'li yılların başında ithalata dayalı ve neredeyse sadece tarım üretimi yapan Türkiye sanayi alanında ciddi yol kat etmiş durumda. Savunma sanayinden, tekstile birçok alanda ciddi bir üretim kapasitesine ulaşan Türkiye tam manasıyla bir üretim merkezi.
Bununla beraber 20 yılda yapılan faaliyetler, kurulan organize sanayi bölgeleri üretimi, üretim ise ihracatı artırmış durumda. Türkiye’nin ihracatı son 20 yılda tam 6 kat artmış durumda. Dünya, dış ticaret pazarından %1 pay almayı başaran Türkiye önümüzdeki yıllarda bu payı artırmak için de çok yönlü olarak çalışıyor. 2001 yılında 1 yılda yapılan ihracatı 2021 yılında bir ayda yapan Türkiye yeni bir rekora imza atmış durumda. 2000 yılında 27,8 milyar olan ihracat 2021 yılında 220 milyar doları aşmış durumda bu da Türkiye'nin üretim kapasitesinin nasıl artığını ortaya koyan önemli bir rakam.
2000'li yılların başında Türkiye'deki organize sanayi bölgesi 140 civarındayken şu an 330'u aşmış durumda. Ülkenin neredeyse dört bir yanında kurulan organize sanayi bölgeleri Türkiye'nin nasıl bir üretim üssü olduğunu da ortaya koyuyor.
Erciyes Üniversitesi ve Sağlık Bakanlığı Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı (TÜSEB) iş birliğiyle geliştirilen Turkovac'ın ilk aşaması olan Faz 1 çalışmaları, 5 Kasım 2020'de başladı. 44 gönüllü üzerinde uygulanan Faz 1 aşamasının ardından ilk dozu 10 Şubat'ta yapılan Faz 2 çalışmaları ise 250 gönüllüyle yürütüldü ve her iki aşamada da aşıyla ilgili olumlu veriler elde edildi. Koronavirüs aşısı Turkovac'ın 2021'in sonunda acil kullanım onayı almasıyla Türkiye koronavirüs aşısı üreten 9 ülkeden biri oldu. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 25 Kasım 2021'de Turkovac için "Acil Kullanım Onayı" başvurusunun yapıldığını açıkladı. Başvurudan yaklaşık 1 ay sonra, Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu (TİTCK), Turkovac için "Acil Kullanım Onayı" verdi.
Türkiye, 2021 yılı Ocak ayında çelik ihracatını 2020'nin aynı ayını göre yüzde 7'lik artış ile 1 milyar 56 milyon 325 bin dolara çıkardı. Ürettiği 35,8 milyon ton çelikle önceki sene Avrupa'nın en büyük üreticisi konumuna yükselen Türkiye, bu yıl miktarda yüzde 10, değerde ise yüzde 15 ihracat artışı hedefliyor.
Daha birçok başarıya öncelik eden Türkiye'de neler üretildiğini sizler için derledik..
İşlemci üretim teknolojisine sahip sayılı ülkelerden biriyiz. Yaklaşık 82.400 sonuç bulundu (0,69 saniye) çakıl milli işlemci projesi nedir ile ilgili görsel sonucu çakıl milli işlemci projesi nedir ile ilgili görsel sonucu yabancı üretim mikroişlemcilerin yerine ikame edilebilecek yerli işlemci Çakıl, yerli silah sistemlerinin güvenliğine büyük katkı sunacak. Yerlileştirilmesiyle savunma, havacılık ve silah elektroniğinde görev alan bilgisayarların güvenliği Çakıl'a emanet edilecek.
Kendi helikopterini üretebilen 6 ülkeden biriyiz. Türk mühendisler tarafından tasarlanan ve geliştirilen ve TUSAŞ tesislerinde üretimi süren genel maksat helikopteri GÖKBEY T-625 için de yoğun bir mesai harcanıyor. Yerli imkânlarla geliştirilip üretilen ilk Genel Maksat Helikopteri olma özelliği taşıyan GÖKBEY, ilk uçuşunu 2018’de başarıyla gerçekleştirirken yakın zamanda son prototipi de tamamlanacak olan helikopterin 2022 yılı içinde seri üretime geçecek. GÖKBEY ayrıca yerli motor (TS1400) ile uçacak.
Jet motoru teknolojisine sahip 7 ülkeden biriyiz.
Bor Karbür üreten 3 ülkeden biriyiz. Dünya bor rezervinin yaklaşık yüzde 75’ine sahip Türkiye, savunmadan nükleere, metalurjiden makine sanayiye kadar pek çok alanda kullanılmak üzere bor karbür elde etmek için önemli bir adım attı. İlk bor karbür üretim tesisinin temeli Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez’in katılımıyla Balıkesir Bandırma’da atıldı.
Elektrikli araba bataryası üreten 6 ülkeden biriyiz.
Akıllı bomba üretebilen 4 ülkeden biriyiz. Savaş uçaklarında kullanılan bombaları "akıllı" hale getiren Hassas Güdüm Kiti'ni üreten 4. ülke Türkiye oldu.
Beyaz eşya üretiminde Avrupa’da birinci dünyada ikinci sıradayız.
Çelik üretiminde Avrupa’da 1. ülkeyiz. Türkiye, 2021 yılı Ocak ayında çelik ihracatını 2020'nin aynı ayını göre yüzde 7'lik artış ile 1 milyar 56 milyon 325 bin dolara çıkardı.
Kendi uçağını üretebilen 6 ülkeden biriyiz.
Yeni süper malzeme' olarak adlandırılan Borofen'in Türkiye tarafından ilk kez üretilme çalışmalarına başlandı. Fiyatına paha biçilemeyen Borofen, dünyada çok az ülke tarafından üretilebiliyor. Borofen'in Türkiye'nin elini birçok alanda güçlendireceği belirtiliyor. Uzmanlar Borofen'in TOGG ve milli savaş uçağı gibi milli projelerde kullanılma olasılığını vurgulandı.
Kendi deniz topunu tasarlayıp üretebilen 4 ülkeden biriyiz.
Türkiye’nin teknoloji üreten ve ihraç eden bir ülke olması için çalışmalarını sürdüren Türk Telekom, yerli dijital sim kart eSIM'i müşterilerinin kullanımına sundu. Böylece Türkiye, eSIM teknolojisini yüzde yüz yerli teknoloji ile üreten dört ülkeden biri oldu.
Santimetre hassasiyetli Endüstriyel GPS teknolojisine sahip 6 ülkeden biriyiz.
Kendi uydusunu tasarlayıp, üretip test edebilen sayılı ülkeden biriyiz. Türkiye'de tasarlanıp üretilen ve Rusya'dan 17 Ağustos 2011'de fırlatılan ilk milli gözlem uydusu RASAT, başarıyla görevine devam ediyor.
Gemi üretiminde dünyada beşinci ülkeyiz.
Türkiye fındık, kiraz, incir ve kayısı üretimi ve ihracatında dünyada lider konumda bulunuyor. Dünyada fındık üretiminin yüzde 67'sini, kirazın yüzde 26'sını, incirin yüzde 27'sini ve kayısının yüzde 23'ünü tek başına sağlayan Türkiye, bu ürünlerin üretiminde dünyada birinci sırada yer alıyor.
Grafen'i seri üretebilen 10 ülkeden biriyiz. Grafen, altıgen bir petek örgüsüne sıkıca bağlı tek bir karbon atomu katmanıdır (tek katmanlı). 0.142 nanometre moleküler bağ uzunluğuna sahip sp2-bağlı atomların bir düzlemi şeklinde bir karbon allotropudur.
Hava füzesi üretebilen 7 ülkeden biriyiz.
Salgın, dünyanın en büyük hazır giyim ihracatçısı ülkeleri sıralamasını değiştirdi. Vietnam Bangladeş’i geçerek 2. sıraya yükselirken, Türkiye ise 17,5 milyar dolar ihracat ile Hindistan’ı yerinden ederek dünyanın en büyük 4. hazır giyim ihracatçısı konumuna yükseldi.
Kızılötesi Dedektör alanında seri üretim yapabilen 5 ülkeden biriyiz.
İnsani yardımda dünyada 1.ülkeyiz. Dünyada her yıl yapılan insani yardımların haritasını çıkaran İngiltere merkezli Kalkınma İnisiyatifleri Örgütünün raporuna göre, Türkiye geçen yıl yaptığı 8,07 milyar Dolar yardım ile dünyada en çok insani yardım yapan ülke konumuna yükseldi.
Araç ve konteyner x-ray tarama sistemi üretebilen 7 ülkeden biriyiz
TÜBİTAK tarafından geliştirilen ve üretilen kriptolu cep telefonu ile Türkiye kriptolu cep telefonu üretebilen 6 NATO ülkesinden biri oldu.
Lazer silahı üreten az sayıda ülke içinde sahada kullanan ilk ülkeyiz.
Yıllık makine ihracatımız 23 milyar $ seviyesindedir. İhracatın ithalatı karşılama oranı da yüzde 94 seviyesine ulaştı
%90 yerlilikte dünyanın en verimli rüzgar türbinlerini üretiyoruz.
Dünyanın ilk 4.seviye otonom elektrikli otobüsünü veriyoruz. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türk mühendisleri tarafından geliştirilen dünyanın ilk elektrikli seri üretim 4. seviye sürücüsüz otobüs tanıtımını Ocak 2021'de yaptı.
Kendi savaş gemisini tasarlayıp üretebilen sayılı ülkelerden biriyiz.
Dünyanın en büyük tarımsal işletmesinde üretim yapıyoruz.
Pandemi döneminde solunum cihazı üreterek 30'dan fazla ülkeye ihraç ettik.
Derin sularda insanların yerine görev alabilecek yapay zeka teknolojisine dayalı insansız su altı robotu geliştirildi. İleri teknoloji su altı robotu üreten sayılı ülkeden biriyiz.
Tarımda +4.64 milyar $ ile net ihracatçıyız (20.74m$ ihracat- 16.1$ ithalat).
Kovid-19 aşısı üretebilen 9 ülkeden biriyiz.
Türkiye, dünyada bu makineleri üretebilen 8 ülkeden biri. Tünel açma makineleri "köstebek" olarak da adlandırılıyor. E-Berk AŞ'nin ürettiği Türkiye'nin ilk yerli ve milli tünel açma makinesi, 2017 yılında tanıtıldı. Makine, 3,25 metre çapında, 92 metre boyunda, 175 ton ağırlığında ve 800 KVA gücünde
Tohumda +26 bin ton ile net ihracatçıyız (72 bin ton ihracat- 46 bin ton ithalat)
Kendi uçak simülatörünü üretebilen 7 ülkeden biriyiz.
Baz istasyonu üretebilen 5 ülkeden biriyiz.