Bilindiği üzere, ilköğretimden lise son sınıflara kadar öğrencilerin yıl içindeki eğitim durumunu gösteren karneler verilir. Karnelerde yer alan her dersin notları da ayrı olarak hesaplanarak gösterilir. Karne not ortalamasında genel olarak bütün notların ortalamaları alınır. Öğrencinin aldığı not sınıfına geçmeye yeterli ise, öğrenci bir sonraki yıla geçiş yapabilir.
Karne notları incelendiğinde orada yer alan ortalama ile geçti ibaresi, yanıtı en çok merak edilen konulardan birisi oldu. Ortalama ile sınıf geçme ibaresinin ne anlama geldiği araştırılırken aynı zamanda ortala ile sınıf geçen öğrencinin sorumluluk sınavına girip girmeyeceği de sorgulanmaya başlandı.
Ortalama ile geçti ne demek?
Eğitim öğretim sürecinde bir öğrencinin ikinci dönemde aldığı not ortalaması başarısız ise doğrudan sınıf geçme hakkı da ortadan kalkmış olur. Böyle bir durumda öğrencinin, yıl sonunda aldığı başarı notu ele alınır ve hesaplamalar o not üzerinden yapılır. Özetle birinci dönemde aldığı notlar ve ikinci dönemde aldığı notların ortalamaları hesaplanır ve ortaya çıkan not en az 3.00 ise öğrenci doğrudan sınıf geçmiş olur.
Öğrenci şayet sorumlu olarak sınıfı geçtiyse, bu durum öğrencinin sınıfın sonuna kadar sorumlu olarak geçtiği derdleri de vermesi anlamına gelir.
Lise'de ortalama ile geçti ne demek?
Lise kademesinde öğrencinin bir üst sınıfa geçebilmesi için yıl sonu ortalama puanının belirlenen baraj puanını geçmesi mecburidir. Öğrencinin bazı dersleri zayıf ise her iki dönemin de not ortalamaları esas alınır ve bu puan 100 puan üzerinden en az 45 olması gereklidir. Lise öğrencisi karnesinde Dil ve Anlatım dersi haricinde zayıf notları olmuş olsa bile ortalama not puanı 45’in üzerinde ise öğrenci ortalamayla sınıf geçmiş sayılır.
DC koşullu sınıf geçme ne anlama geliyor?
Alınan derslerde ders geçme notu DC ve DD olarak belirlenmişse dersi şartlı yada koşullu olarak geçilmiş sayılır. Mezuniyet döneminde not ortalamasının 02.00 veya üzeri olursa mezuniyetiniz sorunsuz olarak gerçekleşir.
Ortalama ile geçen sorumluluk sınavına girer mi?
MEB'nin hazırladığı yönetmelik gereği 9, 10, 11, 12. sınıfta okuyan öğrenciler ile birlikte hazırlık sınıfı okuyan öğrenciler, ikinci döneminin başı ile sonuna yılda iki kez sınava girerler. genel olarak telafi sınavı olarak adlandırılan bu sınav lisede okuyan öğrencilerin başarısız oldukları derslerden geçmeleri için düzenlenir. Telafi sınavı aynı zamanda not ortalamasını yükseltmek de düzenlenir.
Öğrencinin dönem sonu notlarının hesaplamaları sırasında puanı 50 puan barajı altında kalmış ise düzenlenen sorumluluk sınavına girerler. Başarısız olunan derslerin verilebilmesi için sorumluluk sınavı zorunlu olarak uygulanır.