Ortadoğu’da tansiyon tavan yapacak: Hamas, İsrail’in ateşkes teklifini reddetti

Hamas, İsrail’in Mısır’ın başkenti Kahire’de sunduğu ateşkes teklifini, ‘İşgalin kalıcı hale geleceği’ gerekçesiyle reddetti.

26.08.2024-10:38 - (Son Güncelleme: 26.08.2024-10:38) Ortadoğu’da tansiyon tavan yapacak: Hamas, İsrail’in ateşkes teklifini reddetti

Ateşkes görüşmeleri sonuçsuz kaldı. İsrail'in Gazze'ye yönelik yoğun saldırıları devam ederken, ateşkese yönelik yürütülen müzakerelerde bir türlü ilerleme kaydedilemedi. 10 aydan fazla süredir devam eden çatışmalar, büyük çoğunluğu kadın ve çocuklardan oluşan 40 bini aşkın sivilin hayatını kaybetmesine neden olurken, bölgedeki insani kriz derinleşiyor.

Mısır ve Katar'ın arabuluculuğunda yürütülen son ateşkes görüşmeleri de sonuçsuz kaldı. Kahire'de yapılan müzakerelerde, Hamas'a yeni bir ateşkes teklifi sunuldu ancak Hamas yetkilileri, İsrail'in taleplerini içeren bu teklifi kabul etmeyi reddetti. Hamas, 2 Temmuz'da ABD Başkanı Joe Biden tarafından duyurulan ve Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi tarafından kabul edilen ateşkes planına bağlı kaldığını belirtirken, yeni teklifin Filistin halkının taleplerini karşılamadığını vurguladı.

Müzakereler Çıkmaza Girdi

Hamas yetkilisi, "Halkımızın en yüksek çıkarlarını korumak ve onlara yönelik saldırıları durdurmak amacıyla 2 Temmuz'da varılan mutabakata bağlıyız. Ancak İsrail'in sunduğu teklif, Gazze'den tamamen çekilmeyi ve kalıcı bir ateşkesi içermiyor. Bu koşullarda, sundukları teklifi kabul etmemiz mümkün değil," dedi. Hamas heyeti, teklifin bu koşulları karşılamadığı gerekçesiyle Kahire'den ayrıldı.

Ortadoğu’da tansiyon tavan yapacak: Hamas, İsrail’in ateşkes teklifini reddetti

İsrail tarafında da müzakerelerle ilgili umutlar düşük. İsrail devlet televizyonu KAN, Kahire'de bulunan İsrail müzakere heyetinin de ülkeye geri döndüğünü bildirdi. İsrail yetkilileri, müzakerelerde "Philadelphi Koridoru" olarak bilinen Gazze-Mısır sınırının kontrolü konusunda anlaşmaya varmanın zor olduğunu belirtti. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ise, özellikle esir takası anlaşması yapmamakla eleştirilirken, Gazze'ye yönelik operasyonlar konusunda uluslararası kamuoyundan artan baskılarla karşı karşıya.

Bölgedeki kriz, her geçen gün daha da derinleşirken, ateşkes sağlanamaması durumunda can kayıplarının artması ve insani felaketin daha da büyümesi bekleniyor. Müzakerelerin başarısızlıkla sonuçlanması, Filistin halkı için kalıcı bir çözümün hâlâ uzak bir ihtimal olduğunu gösteriyor.

Kürşat Muratcan Kılıç
muratcankilic@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal