Orta kulak ile bağlantıyı sağlayan östaki borusu arasında havanın bulunması, havanın sıkışması ve bu bölgenin iltihaplanması sonucunda bedeninde yaşanan rahatsızlıktır. Çocuklarda ve yetişkinlerde farklı özelliklerle çıkan orta kulak iltihabı aynı şiddetle ağrısın sürdürmez.
ORTA KULAK İLTİHABI NEDENLERİ NELERDİR?
Neden üstteki borusundan kaynaklanmaktadır: Orta kulaktaki üstteki bulursun orta kulak bölgesinde havasının yenilenmesine buradaki hava basıncının düzenlenmesinde yardım etmektedir. Ancak bu işlem gerçekleştiği sırada hava basıncını vazgeçemezsin buradaki sıvının dışarı çıkartılmasını zorlaştırır ve dışarı çıkmaması sonucunda da tıkanma gerçekleşir. Çocuklarda daha fazla görülen orta kulak iltihabı yetişkinlerde de görülmektedir ve yetişkinlerde görüldüğü takdirde de ileri derecede sorunlara sebebiyet verebilmektedir.
ORTA KULAK İLTİHABI BELİRTİLERİ NELERDİR?
Orta kulak iltihabı kişiden kişiye değişkenlik gösterebildiği gidip aynı zamanda yetişkinlik oranına göre de değişkenlik gösterir. Orta kulak iltihap belirtileri arasında başlıca saymamız gereken unsurlar şunlardır: kulak içinde dışında çevresinde etrafında kaşıntı, tahriş, kızarıklık yaşanıyorsa iştah kaybı varsa, yüksek ateş söz konusu ise, duyma sorunları yaşanıyorsa özellikle de kulak ağrısı varsa orta kulak iltihabı sorunu söz konusu olabilir. Sürekli olarak tıkalı kulak, keskin işitme sorunları, aşırı kulak çınlaması veya kulak akıntısı yine bu solunum belirtileri arasında yer almaktadır.
ORTA KULAK İLTİHABI ÇEŞİTLERİ NELERDİR?
Orta kulak iltihabı çeşitlilik göstermektedir ve bunlardan bazılarını şu şekilde sayabilmek mümkündür: Akut orta kulak iltihabı, Orta kulak iltihabı, Kronik orta kulak iltihabı…
ORTA KULAK İLTİHABI NASIL GEÇER?
Yukarıda da belirtildiği üzere bu orta kulak enfeksiyonu zamanlara ve kişilere göre değişkenlik göstermektedir, bu yüzdendir ki doktor tavsiyesi ile alınan tedbirler ile orta kulak iltihabına son vermek daha sağlıklı olacaktır. Orta kulak iltihabı kendi kendine iyileşme gösterebilen bir hastalık olma özelliği de taşımaktadır. Herhangi bir şey kullanmadan 1-2 hafta içinde orta kulak iltihabı kendiliğinden geçebilir özelliğine sahiptir. Bunların dışında, kulağın içinde su şampuan gibi herhangi bir maddenin kaçmamasına dikkat edilmesi, pamukla kulak akıntılarına silinmesi, kulak temizleme çubuğu ya da bunun gibi herhangi bir yalancı çubuğun kesinlikle kulak içine sokulmaması, doktor tavsiyesi ile ağrı kesiciler alınması başlıca tedavi yöntemleri arasındadır.