Çevre için çeşitli çalışmalarda bulunan Greenpeace'in Türkiye şubesi, geçtiğimiz aylarda ülkemizde meydana gelen ve hızla birçok yere yayılan yangınların ardından, yangının öncesi ve sonrası uydu görüntülerini paylaştı.
Orman yangınlarının tahribatın gözler önüne serildiği görsellerde, yangının şiddeti daha net gözlemlendi. Uydu görsellerini paylaşan Greenpeace'in Türkiye şubesi yangının büyüklüğüne dikkat çekti.
Türkiye Greenpeace temsilcisi Onur Akgül, ülkemizde meydana gelen orman yangınlarında 178 bin hektar, sadece Muğla ve Antalya'da ise 124 bin hektar ormanlık alanın yandığını dile getirdi.
Türkiye Greenpeace temsilcisi Onur Akgül’ün yaptığı açıklamada, yangının şiddetine dikkat çekilirken, ‘İklim krizine karşı toplumsal kırılganlığı önlemek, çocuklarımızı yarınlara hazırlamak için adil dönüşümlere, iklim adaleti siyasetine ihtiyacımız var. Yapabileceğimiz, yapmamız gereken çok şey var, ama çok vaktimiz yok. Bunun coğrafi, kişisel, türsel, ülkesel ve siyasal sınırları aşan, kolektif bir hayatta kalış mücadelesi olduğunu idrak etmemiz ve üzerimize düşeni yapmamız gerekiyor’ ifadeleri yer aldı.
Geçtiğimiz temmuz ayında ülkemizde yaşanana yangınların, Türkiye’nin gördüğü en büyük yangınlar olduğunu belirten Greenpeace Türkiye sorumlusu, 28 Temmuz 2021'de başlayıp iki hafta boyunca devam eden orman yangınlarının, Ege ve Akdeniz bölgelerindeki yaşam kaynaklarını küle çevirdiğini dile getirdi.
Bu yıl içerisinde yaşanan orman yangınlarının Avrupa Orman Yangınları Bilgi Sistemi'nde (EFFIS) yer alan verilerine göre, 28 Temmuz 2021- 12 Ağustos 2021 tarihleri arasında, sadece Muğla ve Antalya'da 124 bin hektar ormanlık alanı yok ettiğini bilgisi yer aldı.
Türkiye genelinde orman yangınları nedeniyle yok olan alanların 178 bin hektar civarında olduğuna dikkat çeken Akgül, ‘Bunun da 1 milyar 780 milyon metrekareye tekabül ettiğini, popüler ölçüyle de bunun yaklaşık 250 bin futbol sahası olduğunu vurguladı. Bu rakamın yine EFFIS'in verilerine göre aynı dönem ve aynı bölgede 2008- 2020 arasında ortalama yanan alanın 8 katından da daha büyük’ dedi.
Uzmanların uzun süredir Türkiye’deki ormanların karşı karşıya olduğu tehlikeye dikkat çektiğini de vurgulayan Akgül, ortalama sıcaklıklardaki artışların, havadaki nem oranının gitgide düşmesinin, sıklığı ve şiddeti artan sıcak hava dalgalarının, orman yangınları için 'mükemmel koşulları' oluşturduğunu belirtti.. Akgül, ‘2021 yangınlarının bize gösterdiği üzere, en ufak bir tetikleyici, en ufak bir kıvılcım, önü alınamaz bir faciaya yol açabiliyor’ şeklinde konuştu.
Orman yangınlarının nedeninin sadece iklim değişimleri olmadığına dikkat çeken Akgül, meydana gelen ve gelebilecek olan facialar nedeniyle ülke sınırlarını önemsiz hale getirip, kader birliği yaratan bir hakikat olduğunu da vurguladı.