Organ Nakli Nedir?

Organlarınızı bağışlayarak başka insanlara can olabilirsiniz. Organ nakli nedir? Organ nakli hangi durumlarda yapılır?

03.07.2020-15:48 - (Son Güncelleme: 03.07.2020-15:42) Organ Nakli Nedir?

Vücutta fonksiyon gösteren bir organ olmadığı durumda ölümün gerçekleştiği hastalar için fonksiyon görmeyen bu organın yerini, fonksiyon gören yeni bir organ nakledilmesi işlemidir.

Organ nakli ya kadavradan ya da canlıdan yapılan bir operasyonla yapılmaktadır. İşlevi kalmamış ağır hastalıklı organların yerine canlı veya ölüden alınmış yeni sağlam organların yerleştirilmesiyle yapılan tedavi organ naklidir. Kalp nakli dışında karaciğer, böbrek, pankreas, ince bağırsak, kalp nakilleri kadavradan alınır hastaya nakledilmektedir.

Bilgi eksikliği, inanışlar ve önyargılar nedeniyle, toplumumuz bu nakil işlemine gerekli önemi vermemekle birlikte ihtiyacı olan hastalara canlı doner olarak yakınları yetişmektedir. Oysa bir organ bağışı işlevsellik kazanırsa birçok can kurtarılacaktır ve yüzde yetmiş canlıdan alınan organların yerine kadavradan alınan ve korunan organlar olacaktır.

Yurt dışında Türkiye'nin aksine organ nakillerinin oranı yüzde yirmidir. Gelişen tıbbi olanaklar, bazı teknikler organ nakli işlemlerini fazlasıyla kolaylaştırmıştır. Hasta 1 veya 10 gün arasında taburcu olup hiçbir sağlık sorunu olmadan iyileşebilmektedir.

Sağlık Bakanlığı'nın yönetmeliği gerektiğinde 4. dereceye kadar akrabalar arasında nakil olabilmektedir ancak akraba dışı organ nakli de mümkündür.

Organ nakilleri açısında çapraz nakil olarak adlandırılan kişilerde de toner değişimleri de yine yasal çerçeveler içerisinde hayata geçirilmektedir. Bu konudaki en önemli detay sağlık Kurumunu seçilmesidir.

Organ nakli ameliyatı oldu bitti ye getirilmeden disiplin içerisinde çalışma sürdürülerek gerçekleşmektedir. Ameliyat öncesi ve sonrası süresi içinde Merkezi poliklinik, kliniklerin laboratuvarları, görüntüleme üniteleri, yatan hasta katları ve birçok kliniğin titiz ve koordineli çalışması başarının püf noktasıdır.

Organ Nakli Kimlerden Yapılır?

Organ nakli canlı ve dokudan yapılmak üzere iki şekilde gerçekleştirilmektedir. Canlı döner nakli, organ nakli yapılması gereken hastanın eşinin çocuğunun veya herhangi bir akrabasının kan grubu ve dokusu gibi özellikleri ile detaylar yönünden bir uyum içerisinde ise bağışta bulunabilir.

Fakat canlı bireyden nakil yapılan organlar böbrek ve karaciğerdir Bu şekilde donör gerçekleştirilen kişilere canlı döner tanımı yapılmaktadır. Diğer bir donör şekli ise kadavra döner diğer bir adıyla kadavra verici şeklinde yapılır. Herhangi bir kaza sonucunda beyin kanaması geçiren birey, beyin ölümü gerçekleştirmiştir ve buradan geri dönüşümsüz şekilde hastanın organlarını bağışlaması işlemine kadavra döner yani kadavra verici olarak tanımlanır.

Organ Nakli Sonrası İyileşme Süreci Nasıl Olmalıdır?

Organ nakli sonrasında kişilerin iyileşme sürecinde en önemli detay cerrahi işlemleri yapan doktorların işini profesyonel bir titizlikle yapması ve sonucunda sıkıntısız sorunsuz olarak geçmesine bağlıdır. Bunun yanı sıra ameliyat sonrası da önemlidir.

Hasta organ nakli gerçekleştirdikten sonra bir müddet doktor gözetimi altında bulunmaktadır. Ardından eve geçtiği sürede mümkün olduğunca titiz ve steril bir ortamda bulunmalıdır. Organ naklinde bulunan kişinin doktorun verdiği ilaçları düzenli bir şekilde kullanması gerekmektedir.

YORUM YAZ..

En Çok Okunanlar

Modal