Onlarca kişinin hayatını kaybettiği Beşiktaş yangınında bilirkişi raporu çıktı

Beşiktaş'ta bir gece kulübünde tadilat sırasında çıkan ve 29 kişinin hayatını kaybettiği yangına ilişkin detaylar açığa çıktı. Savcılık, mevcut söndürme sistemi ve yangın dolaplarının işlevsiz olduğuna dikkat çekti. İşte yaşanan acı olayla ilgili yeni bilgiler:

06.06.2024-13:12 - (Son Güncelleme: 06.06.2024-15:01)

Beşiktaş'ta bir gece kulübünde tadilat sırasında çıkan ve 29 kişinin ölümüyle sonuçlanan yangına ilişkin iddianamenin detaylarına ulaşıldı. Olayın adım adım nasıl gerçekleştiği, sorumluların kimler olduğu ve yangının çıkış nedeni hakkında önemli bilgiler yer alıyor. İddianamede, işletmedeki tadilat sırasında metal işlerini yapan kişilerin Çağatay Altunel ve Kahraman Erdem olduğu, asansörlü ve hidrolik destekli sandalyeyi kuranların ise Dursun Çelik ve Sibel Çelik olduğu belirtildi. İbrahim Bildirici'nin ise işletmenin tadilat ve tamirat işlerinden sorumlu olduğu tespit edildi.

Yangınla ilgili ön bilirkişi raporuna göre, iş yeri sahipleri ve çalışanlarının iş sağlığı ve güvenliği kanunu ile yönetmeliklere uygun hareket etmedikleri belirlendi. İşverenlerin, iş yerinde çalışanlara gerekli eğitimi vermediği ve Yangın önlemlerini almadığı ifade edildi. İş yerinde yapılan incelemelerde, tadilat için kullanılan elektrikli el aletleri ve sanayi tipi oksijen tüplerinin bulunduğu aktarıldı.

Güvenlik kamerası kayıtlarına göre yangının, saat 12.44'te yapılan kaynak çalışması sırasında elektrikli kaynak makinesinden çıkan kıvılcımların kolay yanıcı nitelikteki malzemeleri tutuşturmasıyla başladığı belirtildi. Yangının hızla yayıldığı ve işletmede yoğun duman oluştuğu, çalışanların taşınabilir Yangın söndürme cihazlarıyla yangını kontrol altına almaya çalıştığı vurgulandı.


Bilirkişi heyetinin raporunda dikkat çeken detaylar

İddianamede belirtilene göre, iş yerinde acil durum aydınlatmaları ile yönlendirme levhalarının olmadığı ve mevcut sprinkler söndürme sistemi ile yangın dolaplarının çalışmadığının tespit edildiği vurgulanmaktadır. İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu ve ilgili yönetmeliklere uyulmadığı da rapor edilmiştir.

Raporda ayrıca, işletmede risk analizi ve acil eylem planının yapılan tadilata uygun olmadığının belirlendiği ifade edilmektedir. İşletmede acil yönlendirme ve aydınlatma sistemlerinin tadilat sonucunda devre dışı bırakıldığı ve yangın sırasında sprinkler sisteminin çalışmadığı bilirkişi raporunda yer almıştır.

Yangının sanıklar tarafından öngörülebilir olduğuna dair vurgu yapılmıştır. Elektrikli kaynak makinesi kullanılarak yapılan tadilat işleminin ardından kolay yanıcı nitelikteki malzemelerin bulunduğu işletmede yangının çıkması, şüphelilerin özen yükümlülüğüne aykırı davrandığı ve bilinçli taksir boyutunda manevi unsur içerdiği ifade edilmiştir.

Yangında hayatını kaybedenlerin yanı sıra, iş yerinde bulunanlar için ciddi bir tehlike oluşturan bu ihmallerin sonucuyla ilgili adli sürecin devam ettiği belirtilmektedir.

Hapis cezası istendi

Olayda yaralanan müşteki Usame Yıldırım ile olaya müdahale ederken yaralanan itfaiye eri Fatih Aşçı'nın şikayetçi olmadıkları kaydedildi.

Sanıklar Kahraman Erdem, Çağatay Altunel, Şahzade Şekergümüş, Fatma Dörtgül, Mehmet Memduh Ceylan, İsmet Şen, Dursun Çelik, Sibel Çelik ve İbrahim Bildirici'nin "bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olmak" suçundan 2 yıl 8'er aydan 22 yıl 6'şar aya kadar hapisle cezalandırılmaları talep edildi.

Ceren Pekşen
cerenpeksen@haber365.com
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal