Ömrünü Allah Yoluna Adayan Bir Alim 'Mehmet Zahid Kotku' Kimdir?

Ülkemizin en büyük İslam alimlerinden, Prof. Dr. Mahmud Esad Coşan ve Milli Görüş lideri Prof. Dr. Necmettin Erbakan’ın da hocası olarak hafızalarımıza kazınan Mehmet Zahid Kotku Hoca'nın biyografisini sizler için derledik.

28.03.2020-10:29 - (Son Güncelleme: 28.03.2020-11:02) Ömrünü Allah Yoluna Adayan Bir Alim 'Mehmet Zahid Kotku' Kimdir?
Yaşadığı çağa ve dünyaya karşı adeta bir zırha bürünen, kalbinde, aklında, dilinde sadece "Allah" kelimesi olan Nakşibendi şeyhi Mehmet Zahit Kotku 1897 yılında Bursa'da dünyaya gelmiştir. Henüz 3 yaşındayken annesi Sabire Hanım'ı kaybeden Mehmet Zahid Kotku Hoca, babası İbrahim Efendi'yi ise 32 yaşında toprağa vermiştir. İlk ve orta öğrenimini Bursa'da tamamlayan Mehmet Zahid Kotku Hazretleri, 1. Dünya Savaşı'nda askere çağrıldı ve yıllarca Suriye cephesinde savaşmıştır. Askerliği süresince gün gün her şeyi not etmiştir. Ağabeyi Ahmet Şakir Efendi de Kudüs ve Çanakkale cephelerinde savaşmasının ardından 28 yaşında cephede hastalanarak şehit düşmüştür.

AYASOFYA'DA HAYATI DEĞİŞMİŞ

Askerlikten sonra İstanbul'da İslami toplantılara gitmeye başlamış ve sohbetlere de devam etmiştir. Bir cuma namazını Ayasofya Cami'nde kıldıktan sonra, Gümüşhanevi Dergâhı'na gitmiş ve burada hayatı değişmiştir. Bu ziyarette Dağıstanlı Şeyh Ömer Ziyaüddin Efendi'ye öğrenci olan Mehmet Zahid Kotku Hazretleri, sohbet ve derslerde bulunarak tasavvuf yolunda ilerlemiştir. Mehmet Zahid Kotku Hoca, Ömer Ziyaüddin Efendi'nin vefatından sonra yerine geçen Mustafa Feyzi Efendi'nin sohbetlerine devam etmiştir. Tasavvuftaki görevini tamamlayıp hilâfet aldıktan sonra Beyazıt, Fatih ve Ayasofya Camii ve medreselerindeki derslerine de devam etmiş ve hafızlığını tamamlamıştır. Ayrıca Hacı Hasib Efendi'den kıraat ilmi ve fıkıh icazeti almış hocasının isteği üzerine çeşitli kasaba ve köylere giderek insanlara İslamiyet'i anlatmıştır.

Mehmet Zahid Kotku Hazretleri, 1925 yılında tekke, zaviye ve türbelerin kapatılmasından sonra Bursa'ya dönmüş ve 1952 yılına kadar orada kalmıştır. Burada imamlık yapan Mehmet Zahit Kotku Hoca, sevenlerinin ısrarı üzerine İstanbul'a geri gelmiştir. 1958'de İskenderpaşa Camii'ne tayin olan Kotku Hazretleri 1980 yılına kadar burada vazifesine devam etmiştir.

Mehmet Zahid Kotku Hoca kalmak için 1979 senesinde gittiği, Hicaz’dan ağır hastalıkları nedeniyle geri dönmüş, 13 Kasım 1980’de hayatını kaybetmiştir. 14 Kasım 1980 günü Süleymaniye Camii’nde çok kalabalık bir cemaat eşliğinde kılınan cenaze namazının ardından Süleymaniye Camii haziresinde toprağa verilmiştir.

ESERLERİ

Ömrünü Allah yoluna adayan Mehmet Zahid Kotku Hoca, bugün de insanlığın önünü aydınlatmaya devam eden çok sayıda eser verdi. Bunlar; Tasavvufi Ahlak (5 cild), Cennet Yolları, Mü’minlere Vaazlar (2 cild), Ehl-i Sünnet Akaidi, Ana Baba Hakları, Hadislerle Nasihatlar (2 cild), Nefsin Terbiyesi, Tezkiretül-Evliyâ Tercümesi, Risâle-i Hàlidiyye Tercümesi, Evrâd-ı Şerif, Faydalı Dualar ve 32 Farz Mecmuası, Yemek Adabı.
YORUM YAZ..

En Çok Okunanlar

Modal