Ölen kişinin adına düzenlenen ve resmi ve özel kurumlarda birçok işlemin halledilebilmesi için gerekli olan ölüm belgesini almayı birçok kişi unutuyor. Bu belge olmadan birçok işlem gerçekleştirilemediği için almak oldukça önemlidir.
Bir hekim tarafından yazılan ve kişinin öldüğünü belirten bir belge vea kişinin ölüm tarihi, yeri ve nedenini belirten bir sicil kaydıdır. Kişinin resmi ölümünün gerçekleşmesi için düzenlenen belgeye ölüm belgesi denilmektedir. Üzerinde kişinin ölüm saati gibi çeşitli bilgiler yer almaktadır. Vefat eden bireyin ölüm belgesi Tüik ve sağlık bakanlığı gibi kurumlar tarafından kayıt altına alınıp arşivlenir.
Ölüm belgesi ölen kişinin öldüğü yere göre nasıl alınacağı farklılık göstermektedir.
Belge hazırlanmadan naaş yerinden kaldırılırsa defin işlemi yapılamaz ve naaş otopsiye gönderilir. Ölüm belgesi olmadan defin ve mirasçılık işlemleri yapılamaz. Olası bir şüpheli ölüm olabileceğinden ötürü beden geri otopsiye gönderilir.
Ölüm resmi sağlık kurumlarında gerçekleşmişse ölüm belgesi sağlık kurumunca düzenlenir ve kurumun müdür veya baştabibi tarafından tasdik edilir.
Ölüm özel sağlık kuruluşlarında gerçekleşirse hastalık esnasında tedavi eden tabibin verdiği ölüm belgesi belediye tabibi, yoksa toplum sağlığı merkezi hekimi veya aile hekimi tarafından tasdik edilir.
Ölüm sağlık kurumları dışında gerçekleşirse ölüm belgesi cenazenin bulunduğu yerdeki belediye tabibi tarafından, belediye tabibi bulunmayan yerlerde toplum sağlık merkezi hekimi; o da yoksa aile hekimi tarafından ölüm belgesi verilir.
Bunların hiçbiri yoksa ölüm belgesi jandarma karakol komutanları veya köy muhtarları tarafından verilir. Mesai dışındaysa nöbet sistemi dahilinde ölüm belgesi alınabilir.
Yukarıda sayılanlar dışında ölüm belgesi e devlet üzerinden alınamıyor.
En az 5 tane aslı gibidir ölüm belgesi alınması yararlıdır. Miras, defin ve birçok şey için bu belge talep edilmektedir.
Ölen baba, anne, eş ve çocuk için geçmişe dönük yeniden ölüm belgesi çıkartılabilir. Bunun için Nüfus ve Vatandaşlık Genel Müdürlüğü kurumlarına başvurmanız gerekmektedir. Nüfustan Ölüm belgesl alma işlemi için T.C kimlik kartı yetmektedir. Verilen belge elektronik ortamda kullanılsın diye barkodlu olarak yaratılır. Bu da birçok yerde geçmesine yarar.
Ölüm belgesi:
- Ölüm tescil işlemleri
- Vasiyet
- Miras
- Cenaze Nakli
- Ölen kişinin hayat sigortası üzerinde hak iddiası gibi birçok yerlerde kullanılabilir.