Ukrayna'daki olaylar yüzünden yapılan yaptırımlar arasında oligarklar da yer alıyor. Rusya'da önemli bir güce sahip olan oligarklar, oligarşiyi oluşturur.
Oligarşinin TDK sözlük anlamı şöyledir:
- Siyasal gücün birkaç kişilik bir grubun elinde toplandığı yönetim, aristokrasinin daralmış biçimi, takım erki.
Detaylı şekilde bakarsak oligarşi, küçük ve ayrıcalıklı bir grubun iktidarda olduğu yönetim şeklidir. Genellikle oligarşi kötü olarak tarif edilir. Bir grup iktidarda kaldığında despotluk, bencillik ve kötüyü kullanma baş gösterir. Yönetimdeki grup siyasi, askeri, dini ve finansal grup olabilir. Bazı siyaset bilimcileri, her devlette bir oligarşi olduğunu söyler.
Etimolojisine baktığımızda Yunancadan gelen kelimenin oligo(az, birkaç) ve arkhein(yönetmek)'dan geldiği gözükür.
Oligark, bu imtiyazlı sınıf arasında yer alan kişilere denir. Bu kişiler asker, siyasetçi ve iş insanı olabilir. Oligarklar genellikle etnik veya dini bir azınlıklardır.
OLİGARK ÖRNEKLERİ
Oligark örekleri arasında uzun süre Güney Afrika'da daha sonradan gelen beyazlar vardır. Apartheid kuralı yüzünden oligarşiyi uzun süre bir siyasi ayağa oturtmuştur.
Ukrayna'daki iş insanları 1991'den sonra bir oligarşi şeklinde Ukrayna'yı yönetmiştir.
İran için de aynısı geçerlidir. Zengin bir grup tarafından yönetilmektedirler. Pahlavi ailesinin mal varlığı İslam devriminden sonra gücü ele geçiren insanlara geçmiştir.
Çin de uzun zamandır oligarklar tarafından yönetilen bir ülke olarak tanımlanmaktadır. Komünist Partideki bir grup elit kişiler tarafından yönetildiği bilinmektedir.
Rusya'da bir grup zengin iş adamı, Devlet Başkanı Putin'e yakınlığıyla biliniyor. Özellikle Gennadi Timçenko, Boris Rotenberg ve Igor Rotenberg, Putin ile uzun zamandır yakın olan ve politikalarına destek veren isimlerdir. Rusya'nın en değerli şirketlerini bu üç oligark yönetiyor.
Oligarklar önemli servetlerini 1990lı yıllarda değişen dünya ekonomisi sayesinde kazanmışlardır. Devletçi politikadan liberal politikaya geçen doğu bloğu ülkelerinde daha çok görülmelerinin sebebi budur. Aynı şekilde uzun süre devletçi politikalar izleyip bir anda neoliberal ekonomiye geçen birçok ülkenin de hala oligarklar tarafından yönetildiğini bilmek gerekir. Genellikle bu oligarklar devlet başkanları tarafından baskı ortamı yaratmak ve kendi iktidarlarını sürdürmek için yaratılır.