Ölen babadan dul kızına kalan maaş ne kadar olur? 2022 babadan kalan maaş hesaplaması

Babanın ölmesinin ardından eğer dul olan bir kızı varsa ölüm aylığı almaya hak kazanmaktadır. Ancak bunun için de belirlenmiş olan bazı şartlar vardır. Bu şartları sağlayan kişiler anne veya babalarının vefatlarının ardından aylıktan faydalanabilir.

26.03.2022-19:25 - (Son Güncelleme: 26.03.2022-19:25) Ölen babadan dul kızına kalan maaş ne kadar olur? 2022 babadan kalan maaş hesaplaması

Babanın vefat etmesinin ardından dul bir kızı var ise babanın emekli maaşından faydalanma imkanına sahip olur. Ancak burada merak edilen esas konu ise dul kızın ne gibi şartlar taşıması gerektiği ve aynı zamanda emekli maaşının ne kadarından faydalanabileceğidir. 

Vefat eden babanın emekli maaşından faydalanabilecek kişiler kimlerdir?

Bu haktan faydalanacak kişiler sadece hak sahibi olan kişilerdir. 5510 Sayılı SGK Kanununa göre hak sahibi vefat eden kişinin emekli maaşını alabilecek kişiler olarak tanımlanmaktadır. Bunlar ise eşi veya çocukları olarak geçmektedir. Eğer dul bir kızı varsa bu kızın, eşinden resmi olarak boşanmış olması, sigortalı bir işte çalışmıyor olması ve kendi sigortasından dolayı aylık almıyor olması ve yeniden evlenmemiş olması gerekmektedir.  01 Mayıs 2008 tarihi ve sonrasında sigortalı, bağkurlu olan ya da memur olan v.s. kişilerin dul kızlarına aylık bağlanabilmesi için dul kızın 25 yaş altında olması ve öğrenim görmesi gereklidir. İlk defa bu tarih itibariyle sigorta girişi olan anne/babanın 18 yaş üstünde olan ve öğrenim hayatına devam etmeyen ve dolayısıyla 25 yaşını geçen çocukları maaştan yararlanamamaktadır. 

Diğer bir ayrıntı olarak ise 1.10.2008 tarihinden önce devlet memuru olmuş ve anne ya da babasından maaş alan dul kişi sigortalı çalışsa ya da bağkurlu olsa bile aldığı aylık kesilmemektedir. Aylıklarının kesilmesi için bu kişilerin ya evlenmesi ya da emekli sandığı kapsamında devlet memuru olarak atanmaları sebep olarak gösterilebilmektedir. 

dul yetim maaşı

Vefat eden babanın dul kızına kalmasının şartları

Önceki başlıkta belirtilen şartlar eşliğinde dul kızın;

-Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan kendi adına emekli maaşı almıyorsa,

-Sigortalı değilse,

-Bağkur kaydı yoksa,

-Eş vefat etmediyse ve eşinden ölüm aylığı almıyorsa,

-Hak sahibi olarak maaştan yararlanma hakkına sahiptir.

Vefat eden babanın maaşını almak için yapılması gerekenler

Maaşın kızına bağlanması için başvuru yapılması gerekmektedir. Başvuru yapmak için ise;

-SGK’da gelir, aylık, ödenek talep formu ve kimlik fotokopiniz ile yapmanız gerekmektedir.

-Eğer eşinizden boşandıysanız ayrıca eşiniz ile birlikte yaşamadığınıza dair taahhütname de vermeniz gerekmektedir.

-Tüm bu belgeleri SGK’dan alabilirsiniz.

-Kısaca ölen babadan dul kızına maaş bağlanması için gerekli evraklar SGK gelir aylık ve ödenek talep formu, kimlik fotokopisi, boşananlar için taahhütname olarak belirtilmiştir. 

Maaşının yüzde kaçı alınabilmektedir?

Maaşı almaya hakkı olan yakınların en çok merak ettiği konu ise maaşın ne kadarının alınabildiğidir. Bu durumda önemli olan nokta maaşı almaya kaç kişinin hakkının olup olmadığıdır. Buna göre ise;

-Eğer dul kadın ölen babadan maaş bağlanması konusunda tek hak sahibi ise babadan kızına kalan emekli maaşı bağlama oranı %50’den aşağı olamaz. Yani vefat eden kişi 2000,00 TL emekli aylığı alıyorsa ve dul kişi tek başına ölüm maaşını alacaksa alacağı emekli aylığı 1000,00 TL altında olamaz.

-Babadan kalan emekli maaşını alan başka bir kişi kardeş, anne v.s. varsa bu durumda maaş bağlama oranı %25 olur. Yani diyelim ki vefat edenin maaşı 1500,00 TL ise dul olan kişiye de 375,00 TL bağlanır.

-Çalışırken vefat eden babadan dul kızına maaş bağlanmasında hesaplama farklı olacaktır. 

Vefat eden babanın maaşını düşünerek verilen bilgiler ışığında size ne kadar bir oranda maaş geleceğini hesaplama yapabilirsiniz. Belirtilen koşullara göre hesaplanan maaş doğru çıkmaktadır. 

Maaşın bağlanıp bağlanmadığı nasıl sorgulanır?

Diğer resmi işlemlerin intenet üzerinden kolay bir şekilde yapılması gibi bu işlemde intenet üzerinden gerçekleştirilmektedir. Bunu ise e-Devlet üzerinden yapma şansına sahipsiniz. Sorgulama işlemi için ise izlemeniz gereken adımlar;

-Bağkur emeklisi babanın maaşını sorgulamak için  SGK-4B Aylık Bilgisi menüsünden ya da T.C. kimlik numarası ile sorgulama yapabilirsiniz. 

-SSK sorgulaması için ise  SGK-4A Aylık Bilgisi menüsünden ya da T.C. ve e-devlet şifresi ile giriş yaparak yine sorgulama işleminizi tamamlayabilirsiniz. 

-Emekli sandığı sorgulaması için ise SGK-4C Aylık Bilgisi menüsünden ya da buradan T.C. ve e-devlet şifresi işleminizi gerçekleştirebilirsiniz. 

Vefat eden eşin maaşını emekli kişi alabilir mi?

Bu durumda ölen kişinin eşi maaşın yarısını alabilmektedir. Bunun yanı sıra ise bir defalık olarak cenaze yardım ödemesi yapılmaktadır. 

Emekli sandığından emekli olan kişi ölen babasının maaşını alabilir mi?

Bu durumda çalışmama veya aylık almama durumu şartlar arasında olduğundan bu sorunun  cevabı olumsuzdur. Ne yazıkki maaşı alamazsınız. 

Eşi vefat eden kadın eşinin maaşının ne kadarını almaktadır?

Eş çalışmıyor ve aylık almıyorsa, eş haricinde maaşı alan kimse yokse ölen eşin maaşının %75'i ödenmektedir. Diğer ihtimalde maaşı alan kişi var veya eş aylık alıyorsa maaşın yarısını almaktadır. 

Dul kadın hem eş hem de babadan ölüm aylığı alma şansına sahip midir?

Eğer böyle bir  durumun içindeyseniz önemli olan konu burada a eşin ve babanın vefat tarihleri, bulundukları ve aylık alınan sigorta kapsamlarıdır. Kısaca açıklamak gerekirse bu durumda  ikisi de 2008’den önce başladı ve ikisi de bağkurluysa iki aylık alınamaz. Sadece yüksek olan bağlanmaktadır. 

Başka bir ihtimalde de ikisi de 2008 öncesi vefat etti birisi ssk ve diğeri bağkura tabi olarak değerlendirelim. Bu durum için ikisinin de maaşının alınma hakkı vardır. 

Vefat eden annenin maaşı alınabilir mi?

Anne emekli ise ve sizde baba için belirtilen gerekli şartları sağlıyorsanız bu durumda maaşı alma hakkına sahipsiniz. 

YORUM YAZ..
Modal