Okullar açılıyor yarın yeni müfredat başlıyor: Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli’nde neler var?

Yaklaşık 20 milyon öğrencinin ders başı yapacağı 2024-2025 eğitim öğretim yılında uygulanacak olan Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli’nin detayları belli oldu. İşte detaylar…

08.09.2024-16:15 - (Son Güncelleme: 08.09.2024-16:18) Okullar açılıyor yarın yeni müfredat başlıyor: Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli’nde neler var?

Yaz tatilinin sona ermesiyle birlikte, Türkiye’de yaklaşık 20 milyon öğrenci için yeni eğitim-öğretim dönemi 9 Eylül Pazartesi günü başladı. Tüm kademelerde 74 bine yakın okul ve 750 bine yakın derslikte eğitime geçiş yapıldı.

Uyum Eğitimleri ve Tematik Dersler

Yaz tatilinden sonra okula dönen öğrenciler için uyum eğitimi programları düzenlendi. 2-3 Eylül tarihlerinde okul öncesi ve ilkokul birinci sınıf öğrencilerine yönelik uyum eğitimleri gerçekleştirildi. Ortaokul öğrencileri için de okula uyum rehberlik çalışmaları yapıldı. Yeni eğitim-öğretim yılının ilk dersinde, tüm sınıflarda "Çanakkale'den Gazze'ye Bağımsızlık Ruhu ve Vatan Sevgisi" temalı açılış dersi yapılacak.

Okullar açılıyor yarın yeni müfredat başlıyor: Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli’nde neler var?

Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli ve Müfredat Yenilikleri

Bu yıl, Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli çerçevesinde eğitim süreçlerinde çeşitli yenilikler uygulanacak. Anasınıfı ile 1., 5. ve 9. sınıflarda ilk kez uygulanacak yeni müfredatla ders içerikleri yüzde 35 oranında sadeleştirildi. Yeni müfredat kapsamında hazırlanan ders kitaplarında, karekodlar, animasyonlar, simülasyonlar, dijital tarih, artırılmış gerçeklik ve yapay zeka gibi modern uygulamalar yer alacak. Bu yeniliklerle, öğrencilerin yardımcı kaynağa ihtiyaç duymadan öğrenmeleri hedefleniyor.

Ücretsiz Ders Kitapları ve Öğretmen Eğitimleri

2024-2025 eğitim-öğretim yılı hazırlıkları kapsamında, öğrencilere ücretsiz ders kitapları dağıtıldı. Ayrıca, Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli’ne ilişkin öğretmenlere eğitimler verildi.

Ortak Sınavlar ve Yeni Düzenlemeler

Geçen yıl başlatılan "ülke genelinde ortak sınav" uygulaması bu yıl daha geniş kapsamlı olarak devam edecek. Geçen yıl 6 ve 9. sınıflarda yapılan ortak sınavlar, bu yıl 7. ve 10. sınıflarda da uygulanacak. Sınıf annesi uygulamasına izin verilmeyecek ve veliler randevusuz okula gelemeyecek. Sınıflarda cep telefonu kullanım yasağı devam edecek.

Tatil Takvimi

Yeni eğitim öğretim yılının ara tatilleri şöyle planlandı:

İlk ara tatil: 11-15 Kasım 2024

Yarıyıl tatili: 20 Ocak 2025 - 31 Ocak 2025

İkinci dönem ara tatili: 31 Mart 2025 - 4 Nisan 2025

İkinci dönem 3 Şubat 2025'te başlayacak ve 20 Haziran 2025'te sona erecek. Bu tatil takvimi ile öğrenciler ve öğretmenler, yıl boyunca dinlenme ve yeniden enerji toplama fırsatı bulacaklar.

Kürşat Muratcan Kılıç
muratcankilic@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal