Okula Dönüş Anketi Sonuçları Açıklandı: Devlet Okuluna Ücret Ödeyen De Var Ödemeyen De!

Areda Survey’in Türkiye genelinde 1.100 kişinin katılımıyla gerçekleştirdiği Okula Dönüş Araştırması'na göre, devlet okuluna velilerin yüzde 43'ü okula bağış/kayıt ücreti ödediklerini, yüzde 57'si ise ödemediğini söylüyor.

16.09.2024-12:57 - (Son Güncelleme: 16.09.2024-12:57) Okula Dönüş Anketi Sonuçları Açıklandı: Devlet Okuluna Ücret Ödeyen De Var Ödemeyen De!

Areda Survey’in Türkiye genelinde 1.100 kişinin katılımıyla gerçekleştirdiği Okula Dönüş Araştırması sonuçları açıklandı.

Kırtasiye Ücretleri

Her geçen gün fiyatlarında artış yaşanan kırtasiye ücretleriyle ilgili, velilerin yüzde 94,8’i “olması gereken ücretlerin üzerinde” olduğunu dile getiriyor. Kırtasiye ücretlerini makul bulanların oranı ise yüzde 5,2 olarak kaydedildi. 

Bazı özel okullardaki fahiş fiyatlı kırtasiye ve ek kaynak malzemelerine yönelik Millî Eğitim Bakanlığı’nın başlattığı incelemeyi ise velilerin yüzde 60,1’i olumlu ancak geç kalınmış bir karar olarak görüyor. Yüzde 36,3’ü olumlu bir adım olduğunu ifade ederken, yüzde 3,2’si bu kararı olumsuz olarak yorumluyor ve serbest piyasaya müdahale edilmemesi gerektiğini ifade ediyor. Kısmen olumlu bulanlar ise yüzde 0,5.


Servis Ücretleri

UKOME, özel servis ücretinde en kısa mesafeyi 23 bin olarak belirledi. Bu artış sonrasında çocuğunu özel okula gönderenler velilerin yüzde 62,6’sı servis kullanmaya devam edeceğini, yüzde 31,7’si ise servis yerine özel araç kullanacağını belirtiyor. Yüzde 3,3’ü ise toplu taşımadan yana.

Çocuğunu devlet okuluna gönderen velilerin yüzde 54,1’i ise servis yerine toplu taşımayı tercih ediyor. Yüzde 33’ü servis kullanmadığı belirtirken, yüzde 9,8’i özel araç kullandığını, yüzde 2,9’u ise servis kullanmaya devam edeceğini ifade ediyor.


Devlet Okulunda Kayıt Ücretleri

Areda Survey araştırma şirketinin, Türkiye genelinde 1.100 kişinin katılımıyla gerçekleştirdiği Okula Dönüş Araştırması’na göre, çocuğu devlet okuluna kaydettiren velilerin yüzde 43'ü bağış/ kayıt ücreti ödediğini belirtiyor. Yüzde 57'si ise böyle bir ücret ödemediğini söylüyor.

Türkiye genelinde 1.100 kişinin katıldığı ve 28 Ağustos - 09 Eylül tarihleri arasında yapılan araştırma, kantitatif araştırma yöntemlerinden CAWI tekniği ile “Areda Survey’in Profil Bazlı Dijital Paneli” kullanılarak gerçekleştirildi.

Damla Eroğlu
damlaeroglu@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal