Milli Eğitim Bakanlığı tarafından paylaşılan projeler.
İŞİTME ENGELLİLERE "BİR SES VER" PROJESİ
İstanbul Fuat Sezgin Bilim ve Sanat Merkezi öğrencileri Ömer Doruk Duruer ve Eyüp Sucu, işitme engellilere ses oldular.
Gençlerin tasarladığı dijital ekranlı bileklik, işitme engellilerin telefonlarına yazdıklarını sese dönüştürüyor. Bileklik, siren ve korna gibi seslerde titreşim ile kullanıcıyı uyarıyor. Projeyle, işitme engellilerin, işaret dili bilmeyen insanlarla iletişim kurmalarını amaçlanıyor. İşitme engellilerin kazalardan korunmasını sağlayan proje, aynı şekilde ağır işiten yaşlılar ve kulaklıkla müzik dinleyenlerin de hayatını kolaylaştıracak bir proje olarak değerlendiriliyor.
KÜRESEL ISINMAYA KARŞI YENİ BİR ÇÖZÜM
İzmir Menemen Şehit Ahmet Özsoy Fen Lisesi öğrencisi Lütfi Emre Aşkın, küresel ısınmaya karşı yeni bir çözüm ortaya koydu.
Büyük bir başarıya imza atan Aşkın, günümüzün ve geleceğin en büyük problemlerinden biri olarak görülen küresel ısınma ve iklim değişikliğini durdurmak amacıyla atmosferden karbondioksit gazını toplamak için robot fikri geliştirdi. "FutureLight" ismi verilen projede, robotlar fanlar aracılığıyla içine aldığı havayı fütürülizasyon ve denkleştirme ünitelerinden geçirerek karbondioksitten ayırıyor ve temizlenmiş havayı tekrar atmosfere bırakıyor. Böylece atmosferi sera gazlarından temizlemiş oluyor. Proje, "World Cities Congress Istanbul'19" kapsamında düzenlenen "3. Akıllı Şehir Fikir ve Proje Yarışması"nda 'Fikir' kategorisinde ikinci oldu.
MESLEK LİSELİ GENÇLERDEN "BİYONİK EL"
Muğla Milas Mehmet Akif Ersoy Çok Programlı Anadolu Lisesi Bilişim Bölümü öğrencileri Ayşenur Kavak, Murat Türkmen ve Ahmet Döner, biyonik el yaptı.
Eldivene monte edilmiş esneklik sensörleri yardımıyla elden alınan komut, tasarlanan devre tarafından işlenerek motorlar yardımıyla robotik elin kontrolü sağlanıyor. Tasarlanan robotik elin sağlık alanında kullanılması veya bu sayede insanlar için tehlikeli olabilecek ortamlarda uzaktan kontrolü sağlayarak riskin en aza indirilmesi amaçlanıyor.
GÜNEŞ ENERJİSİ İLE ÇALIŞABİLEN EVCİL HAYVAN KULÜBESİ
Bu proje evcil hayvanı olan hayvan severlerin hayatını kolaylaştıracak. Edirne Süleyman Demirel Fen Lisesi öğrencileri Emir Irıcı ve Doğa Kalkandelen, güneş enerjisi ile çalışabilen, internetten kontrollü evcil hayvan kulübesi projesi geliştirdi.
Buluş sayesinde, evcil hayvan sahipleri evden uzakta oldukları durumlarda, cep telefonundaki uygulama sayesinde yemleme ve sulama yapıyor, stok durumlarını takip edebiliyor. Yem ve su miktarları azaldığında sistem kişiye mail gönderiyor. İnternetin kesildiği, cep telefonunun kaybedilmesi durumunda, otomatik yemleme modu sayesinde, önceden belirtilen saat ve miktarlarda yemleme ve sulama işlemine devam ediliyor. Obezite modu ile evcil hayvanların sağlıklı beslenmesi de sağlanabiliyor.
15 TEMMUZ GAZİSİNE PROTEZ KOL YAPTILAR
Liseli gençler fark yaratmakla kalmadı, yürekleri de ısıttılar. Konya Meram Tahir Büyükkörükçü Anadolu İmam Hatip Lisesi öğrencileri Beytullah Aydoğan ve Emir Yıldırım, yaptıkları 3D yazıcıda protez kol üreterek, 15 Temmuz Gazisi Üzeyir Civan'a hediye ettiler.
Okul ortamında geliştirilen protez kol, kişiye özel ses komutu ile çalışıyor. Yazılım, tasarım ve elektroniği tamamen öğrencilere ait olan proje, 6 kez geliştirildi. Öğrenciler en iyi versiyon için çalışmaya devam ediyor.
DİZ AĞRILARINA SAVAŞ AÇTILAR
Sakaryalı öğrenciler, eklem ağrısı çekenlerin yüzünü güldürecek bir projeye imza attı. Akyazı Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi öğrencileri Havva Sevde Bayrak ve Ceren Yüksel, geliştirdikleri eklem diz robotu ile hastaların hareket kabiliyetini artırdı.
Dize takılan aparat, eklem rahatsızlığı olan bireylerde diz bölgesine uygulanan kuvvetin azaltılması, fizik tedavi uygulamasında bilimsel verilerle egzersiz programlarının hazırlanarak diz büküm açılarının ayarlanmasını sağlıyor. Bu sayede hastalar daha rahat hareket ediyor.