Yayınlanan yönetmelikle, gıda ve gıda ile temas eden malzemelere ilişkin ölçütler, pestisit kalıntıları ve veteriner ilaç kalıntıları, gıda katkı maddeleri, gıdalara eklenebilecek vitaminler, mineraller, aroma vericiler, gıda enzimleri, bulaşanlar, ambalajlama, etiketleme, maksimum kalıntı limitleri ile yatay ve dikey gıda kodeksine ilişkin esaslar yeniden hazırlanıyor.
O ÜRÜNÜN ÜRETİMİNE YASAK GETİRİLDİ
Gıda ve gıda ile birbirine değen madde ve malzemeler için ilgili gıdalara ilave edilen vitaminler, mineraller ve gıda katkı maddelerini düzenleyen yatay gıda kodeksi kararlarına uyulması zorunlu olacak.
Gıda ile temas eden madde ve malzeme için belirlenmiş özel kriterleri içeren dikey gıda kodeksi hükümleri de yatay gıda kodeksi hükümleri ile birlikte uygulanacak.
Gıda ile ilgili coğrafi işaret veya geleneksel ürün isimlerinin kullanımının, tescilde belirtilen özelliklere uygunluğunun denetlenmesi Bakanlık tarafından yapılacak.
Yönetmelik kapsamında bulunan ve ülkesel veya yöresel isimleriyle belirtilen gıdalar, coğrafi işaretten doğan haklara karşıt olmamak koşuluyla bu adlarla üretilebilecek.
AROMALI ŞURUPLARA ÖNLEM
Yönetmeliğe göre, pekmez olmadığı halde pekmez intibası veren meyveli şekerli şurup, meyve tatlısı, pekmez şurubu, meyveli şekerli şerbet ve benzeri adlarla ürünler üretilemeyecek.
Bitkisel yağ veya diğer gıda bileşenleri kullanılarak peynir izlenimi veren ürünlerin de üretimi durdurulacak.
Aroma vericiler veya bal eklenerek bal aromalı şurup, çam aromalı şurup, ballı şurup ve benzer adlarla bal izlenimi veren ürünlerin üretilmesi yasaklandı. Bal aromalı ve benzeri şurup üreten gıda işletmecilerinin, yönetmeliğin yayımı tarihinden önce ürettikleri ürünler, 31 Aralık 2020 tarihinden sonra satışta bulunamayacak.
Son Dakika Sağlık Haberleri için aşağı kaydırınız.