O bölgede yeni keşif: Doğal gaz rezervinde tarihi çalışma!

Tekirdağ'da 3 milyarlık doğal gaz rezervinin keşfi, ülkemizin enerji sektöründeki yerli ve milli kaynaklarına ilişkin heyecan verici gelişmelerin habercisi oldu. Bölgede gerçekleştirilen doğal gaz arama çalışmalarında, Trakya Havzası Doğalgaz Şirketi (TBNG) tarafından açılan 4 yeni kuyuda 3 milyar TL ekonomik büyüklüğe sahip, 300 milyon metreküp doğal gaz rezervine ulaşıldı. Bu rezervin, Türkiye'nin enerji ihtiyacını karşılamak adına önemli bir adım olduğu belirtiliyor.

04.06.2024-17:25 - (Son Güncelleme: 04.06.2024-17:40)

TBNG'nin Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi'nin desteğiyle hazırladığı 2024 Yılı Yeni Sondaj Programı çerçevesinde gerçekleştirilen çalışmalar, Silivri ve Tekirdağ bölgelerinde yapıldı. 10 milyon dolarlık yatırım ile açılan 4 yeni kuyuda elde edilen doğal gaz rezervi, bölgedeki sanayi tesislerine 2 hafta içerisinde dağıtılmaya başlanacak. Bu durum, Türkiye'nin doğal kaynaklarını verimli bir şekilde kullanma ve enerji bağımsızlığını sağlama yolunda önemli bir adım olarak değerlendiriliyor.

TBNG CEO'su Sinan Furat, yaptığı açıklamada, "Tekirdağ'da daha önce keşfini yaptığımız sahada dün gece itibarıyla gaz yakımına başlayarak aslında üretim aşamasına geçtik. Ülkemize kazandırdığımız bu yerli ve milli doğal gazı, yerin 2 bin 800 metre altından çıkararak bulunduğumuz bölgedeki sanayicilere bu hafta ulaştırmaya başlıyoruz" dedi. Furat, ayrıca, Tekirdağ ve Silivri'de toplam 85 kuyudan günlük 250 bin metreküp doğal gaz çıkarma kapasitesine sahip olduklarını ve bu kapasiteyi 2024 sondaj programı ile yüzde 50 oranında artırmayı hedeflediklerini belirtti.

4. kuyu tamamlandı

TBNG'nin Teknik Müdürü Gürkan Karakaya ise yaptığı açıklamada, "Sondaj faaliyetlerimize 2014 yılı başında başladık. Bu kuyuyla beraber 4. kuyumuzu tamamladık. Trakya bölgesi rezervuar yayılımı ve kalitesi açısından oldukça yüksek potansiyele sahip bir bölge. Arama faaliyetlerimize ve üretim faaliyetlerimize devam ediyoruz" dedi. Karakaya ayrıca, önümüzdeki yıl yüzde 100 Türk mühendislerinin teknik çalışmalarıyla birlikte sondaj faaliyetlerine devam edeceklerini ifade etti.

Bu gelişmeler, Türkiye'nin enerji alanındaki yerli üretim kapasitesini artırma yolunda attığı önemli adımların bir yansıması olarak değerlendiriliyor. Doğal gazın yanı sıra yerli kaynaklara dayalı enerji üretimine verilen önemin artması, ülkenin enerji bağımsızlığını güçlendirme hedefine katkı sağlayacak gibi görünüyor.


Ceren Pekşen
cerenpeksen@haber365.com
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal