Nuh'un Gemisi hikayesi bütün dini kitaplarda yer almaktadır. Gemiyi bulma çalışmaları son yıllarda hızlandı. Cudi Dağı'ndan sonra şimdi da Ağrı Dağı'nda çalışmalar yapılıyor.
İlk olarak Sümer efsanelerinde geçen ve büyük bir tufandan canlıların kurtulmasını sağlayan Nuh'un Gemisi için çalışmalar hala sürüyor. Üç büyük dinde de önemi büyük olan Hz. Nuh'un gemisinin hikayesi, bilim insanları tarafından kanıtlanmaya çalışılıyor. İnsanlığın kötülükleri ve tanrının bütün canlılara verdiği bir şansın temsili olan bu yapı, Türkiye'de olabilir.
HZ. NUH'UN GEMİSİ HİKAYESİ
İlk olarak Sümer efsanelerinde geçen bu hikaye, Gılgamış Destanı'nda bulunmaktadır. Buna benzer bir olay, Sümer tanrıları ve Ziusudra arasında yaşanır. Bu hikaye üç semavi dinin kutsla kitaplarında yer alır. Kur'an'a göre Nuh Tufanı, tüm dünyada yaşanır. Hud suresinde bulunmaktadır: “Nuh’a şöyle vahyolundu: “Toplumundan, daha önce inanmış olanlar dışında hiç kimse iman etmeyecektir. Artık onların yaptıkları yüzünden tasalanıp durma. Vahyimize bağlı olarak gözlerimizin önünde gemiyi yap. Ve zulmedenler hakkında benimle karşılıklı laf edip durma. Onlar, mutlaka boğulacaklardır.” (HÛD 36-37). Yükle içine her birinden ikişer çift ve aleyhinde hüküm verilen hariç olmak üzere aileni, bir de iman etmiş olanları.” Ama Nuh’la birlikte çok az bir kısmı iman etmişti. Nuh dedi: “Binin içine! Onun akıp gitmesi de demir atması da Allah’ın adıyladır. Benim Rabbim elbette ki Gafur’dur, Rahim’dir”. (HÛD 40-41)
Tufan başladıktan sonra olanlar da anlatılmaktadır: “Gemi onları, dağlar gibi dalgalar üstünden yürütüp götürüyordu. Nuh onlardan ayrı bir yerde duran oğluna seslendi: “Oğulcuğum, bizimle beraber bin, kafirlerle beraber olma. Oğlu cevap verdi: “Bir dağa sığınacağım, beni sudan korur.” Nuh dedi: “Allah’ın merhamet ettiği dışında hiç kimse için Allah’ın kararından kurtaracak yoktur.” Ve ikisi arasına dalga girdi de o, boğulanlar arasına katıldı.” (HÛD42- 43) Kur'an'a göre inanan insanlar dışındaki herkes helak edilir.
GEMİ NEREDE?
Yüzyıllardır Nuh'un Gemisi'nin nerede olduğuna dair araştırmalar devam etmektedir. Kur'an'da Cudi Dağı'nda olduğu bildirilirken, bunun çeviri anlamında farklı olabileceği, cudiden kasıt olarak Arapça anlamı "yüksek" düşünülüyor. 1950lerden beri Ağrı Dağı'nın Telçeker Köyü yakınlarında bulunan Nuh'un Gemisi'ne ait kalıntılar bulunduğu söylenegeliyor. Çok sayıda yerli ve yabancı turistin uğrak noktası haline gelen yer, hava fotoğrafçılığı için muazzam bir alan haline gelmiş durumda. Samsun'dan gelen 4 jeofizik uzmanı ile toplam 10 kişilik bir ekip, gemi izi olduğuna inanılan yerde jeofizik ölçüm çalışması yapmaktadır.
GEMİYİ BULMA ÇALIŞMALARI SÜRÜYOR
Çalışmalarda arazi kısmının tamamlanması, olumlu sonuçların ortaya çıkmasını arttırıyor. Jeofizik mühendisi Özcan Özen, "Ağrı Valiliğinin başlatmış olduğu çalışmayla Doğubayazıt ilçesinde Hz. Nuh'un Gemisi silueti üzerinde ve çevresinde yapmış olduğumuz jeofizik çalışmalarının, arazi çalışmaları kısmını bitirdik. Orada yapmış olduğumuz çalışmanın amacı, Nuh'un Gemisi siluetinin izinin altında ve çevresindeki farklı jeolojik yapıların oluşumlarının ortaya çıkartılmasıdır. Tüm dünyada gelişen jeofizik teknolojisi ve jeofizik mühendisliği uygulamalarıyla ülkemizde de yakından takip ettiğimiz bu teknolojik ekipmanlar ve cihazlarla çalışmayı tamamladık." açıklamalarında bulundu.