Norveç Basınında, F-35’ler Eleştirilirken, Türk SİHA’ları Övüldü

F-35'in yüksek maliyetine dikkat çekilirken, operasyonlarda gücünü ortaya koyan Bayraktar TB2 filosu satın almanın daha cazip olduğu belirtildi.

03.05.2021-12:42 - (Son Güncelleme: 03.05.2021-12:42) Norveç Basınında, F-35’ler Eleştirilirken, Türk SİHA’ları Övüldü

Türk yapımı İHA ve SİHA’lar, Suriye, Libya ve Dağlık Karabağ’da gerçekleştirdiği başarılı operasyonlarla ve özellikle Rus yapımı hava savunma sistemlerini imha etmesiyle dünya basınında geniş yer buluyor.

Son olarak, Norveç basınında, F-35 savaş uçakları ile Bayraktar TB2 insansız hava aracı karşılaştırıldı.

F-35 PROGRAMI HERKES TARAFINDAN ELEŞTİRİLMİŞTİ

Dış politika araştırmacısı Asle Toje tarafından kaleme alınan ‘‘Norveç'in kaç tane F-35'e ihtiyacı var?’‘ adlı yazıda, F-35 savaş uçağı programının bir güven krizi içinde olduğunu, projenin ABD'nin eski Savunma Bakanı Vekili Christopher Miller'dan Kongre Savunma Komitesi'nin başkanı Adam Smith'e kadar herkes tarafından eleştirildiği belirtildi.

Smith'in, Brookings Enstitüsü'nde yaptığı konuşmada, ‘‘ABD bu kuyuya para atmayı bırakmalı.’‘ dediği anımsatılırken, İngiltere'nin de 138 olan F-35 siparişini 48'e düşürdüğü ifade edildi.


‘‘ERMENİ SAVUNMASINI PARÇALAYAN TÜRK BAYRAKTAR TB2’’

Konuyu Türk yapımı Bayraktar TB2'lere getiren Norveçli uzman, ‘‘Son dönemde Ermeni savunmasını parçalayan Türk Bayraktar TB2 insansız hava araçlarının her biri 5 milyon krona (4.9 milyon TL) mal oldu. Yani, bir F-35 fiyatına 22 TB2 savaş uçağı filosu satın alabilirsiniz.’‘ bilgisini paylaştı.

‘‘İHA'LARIN ÇATIŞMALARDA ETKİLİ OLDUĞU KANITLANDI’‘

F-35'lerin nispeten ucuz beşinci nesil avcı uçağı olacak şekilde tasarlandığını aktaran Toje, ancak uçakların dünyanın en pahalı silah platformuna dönüştüğüne dikkat çekti.

Bir F-35'i uçurmanın halihazırda saatte 360 bin krona (yaklaşık 360 bin TL) mal olduğu, F-16'nın yerini alacağı belirtilen uçaklarla ilgili bu durumun ise pek olası görünmediği bildirilerek, şöyle denildi:

‘‘Pek çok hata ve ihmal, geçici olarak düşük bir hazırlık düzeyine yol açtı. F-35 ile ilgili temel sorun, çok pahalı olmasıdır. 2012'den bu yana, F-35'in 66 yıllık yaşam döngüsü boyunca tahmini maliyeti 1.11 milyar dolardan 1.27 milyar dolara yükseldi. F-35'in üstünlüğü ve karşılanamayan işletme maliyetleri, muhtemelen İHA'ların turboşarj gelişimine katkıda bulundu. Bunların modern çatışmalarda çok etkili olduğu kanıtlandı ve F-35'e kıyasla uygun fiyatlı.’‘

NORVEÇ 52 ADET F-35 SAVAŞ UÇAĞI SİPARİŞ ETTİ

Asle Toje, Norveç'in 52 adet F-35 savaş uçağı siparişi bulunduğunu aktarırken, Norveçli yetkililerin, artan maliyetler konusundaki endişelerindeki eksikliğin dikkat çektiğini bildirdi.

Toje, Norveç Dışişleri Bakanlığı'nın, maliyetleri azaltma gereğini kabul ettiğini sözlerine ekledi.


YORUM YAZ..

En Çok Okunanlar

Modal