Kadın bedenindeki doğal bir süreç olan doğum, her kadında farklılık gösterebilmektedir. Bazı doğumlar bir iki saat içerisinde sorunsuz gerçekleştirilirken bazı doğumlarda anneyi doğum esnasında duygusal ve fiziksel olarak zorlayabilmektedir.
Normal doğumun 3 evresi mevcuttur. Başlayan ilk düzenli kasılmalarsan tam dilatasyona kadar geçen süre; birinci evredir. Tam dilatasyondan, bebeğin doğmasına kadar geçen zaman ise 2. evredir. Son olarak plasentanın ayrılması ile sonlanan süre 3. evre olarak isimlendirilir.
Hafif bir yürüyüş yapmak, ılık bir duş almak, rahatlatıcı nefes tekniklerini uygulamak 1. evrede kişiyi rahatlatan aktivitelerdendir.
2. evrede rahim ağzı tam açıldığında artık doğum başlamıştır. Bu evrede sancılar en üst seviyededir. Bu aşamada sancılar 2-3 dakika arayla gelip 60-70 saniye devam etmektedir aynı zamanda bu evrede anne adayında ıkınma hissi de başlar. 2. evrenin uzamaması için sancılarla birlikte ıkınmanız gerekmektedir. Ikınma ne kadar kuvvetli olursa bebekte doğum kanalından o kadar hızlı ilerleyecektir.
Son evrede anne artık rahatlamış ve bebeğini kucağına almıştır. Bazı hastaneler 3. evrede annenin bebeğini emzirmesine izin verir. Bu aşamada plasenta, hala anne karnındadır. Plasentanın ayrılma belirtileri görüldükten sonra ise üstten rahime masaj yapılarak plasenta çıkartılır. Bu evre genelde yarım saati geçmez. Plasenta çıkarıldıktan sonra, vajina ve vajina girişi kontrol edilip herhangi bir yırtık oluşmuşsa durumunda dikilir.
Normal doğum, gebeliğin 38.- 40. haftaları arasında gerçekleşmektedir. 37. hafta öncesindeki doğumlar erken doğum, 42. hafta sonrası doğumlar ise geç doğum olarak isimlendirilir.
Normal doğumun birçok belirtisi vardır. Bunlar, kanlı akıntı, düzenli kasılmalar, suyun gelmesi, sırt ağrısı, sık sık idrara çıkma ve enerji dolu olup mutlu hissetmektir.
- Normal doğumda, enfeksiyon, kanama gibi olası yan etkiler daha düşüktür.
- Vajinal doğum sonrasında ağrı şikayeti sezaryen doğuma oranla daha düşüktür.
- Normal doğum bebeğin bağışıklık sisteminde çok önemli bir yere sahiptir.
- Normal doğum sırasında anne ile bebek çok daha hızlı kavuşur bu ilk bağlanma için mühimdir.
- Normal doğum sonrasında anneden daha hızlı süt geldiği için normal doğum ile yaşama gelen bebekler daha hızlı beslenir.