Noel her yıl Hristiyanlar tarafından yeni yıla girmeye yakın kutlanır. Uzun süredir Hristiyan olmayan halk ve milletler tarafından da kutlanan Noel, zaman içerisinde büyük bir markete dönüşmüştür.
Sözcüğün kökeni Latincedir. Natalis'ten (doğum) gelir. İsmi günümüzde daha farklı anıldığı da olur. Noel anlamında kullanılan Christmas bunlardan en bilinenidir. Almancada Noel, Weihnachten olarak kutlanılır. Kelimenin anlamı kutsal gecelerdir.
Saf dini inancın başlangıcında Noel bulunmamaktadır. Pagan kış festivalleri ile Roma'da yayılan Mitraizm'in kış festivalleri Yule ile Saturnalia'daki uygulanan şeyler Noel'in kökeni için önemli bir noktadır. Noel'in kutlandığı gün 25 Aralık, güneş tanrısının yani Apollon'un doğum günü olarak kabul edilirdi. İsa da Hristiyanlıkta aydınlıkla bağdaştırılır. Roma, son dönemine kadar putperest kalmıştır.
Noel'in Hristiyanlıkta kutlanış amacı İsa'nın doğumunu anmaktır. Tarihçiler arasındaki fikir ayrılığı, Noel'i tartışılan bir konu haline getirir. Bazı kaynaklarda İsa'nın bugün doğmadığı yazmaktadır.
Hristiyalığın yaygın din haline gelmesi, Roma İmparatoru Konstantin'in 313'te Hristiyanlığı kabul etmesiyle başlar. Bir süre içerisinde Roma Hristiyanlaşır.
Bazı kaynaklara göre İsa'nın doğum günü 3. yüzyıldan beri kutlanmaktadır. Yüzyılın başında İsa'nın doğum günü tahmini sonrası kutlamalar başladığı tahmin edilmektedir. Ayrıca Doğu Hristiyanları 6 Ocak gününü Noel olarak kutlamaktadır ki bunun başlangıç tarihi 3. yüzyıldır.
Noel kutlamak son yıllarda eğlence anlamına gelmektedir. Birçok Hristiyanlığın yaygın olduğu ülkede Noel günü oldukça renkli geçmektedir. Hazırlıklar aylar öncesinden başlayıp günün sonuna kadar sürer. 24 penceresi olan advent takvimleri hazırlanır. Bu takvimlerde her pencerenin ardına resimle veyahut şekerlemeler gizlenir. Bu advent dönemi 24 gün önce başlar. Şekerlemeler her gün yenir. Advent geleneğinde ayrıca mum yakımı da bulunur.
İsa'nın doğumu Noel bayramı öncesi okullarda sıklıkla sahnelenir. Aynı zamanda Noel partileri de okullarda verilmektedir. En önemli kutlama yöntemiyse Noel ağacı süslemektir. Işıklı ve birçok dekoratif ürün çam ağacına asılır. Hediyeler ağacın altına koyulur ve Noel Baba'nın gelişi kutlanır. En yaygın yapılan Noel yemeğiyse hindidir.
İsa'nın doğumunu simgeler.
Noel Baba aslen Anadoluludur.
Kurabiye ve hindi en çok yapılan yemeklerdendir.
Süslemeler bu kutlamalarda çok yer kaplar.
Mum yakma bir gelenektir.