Nikah başvurusu nasıl yapılır? Nikah için hangi belgeler istenir? 2022 nikah başvuru işlemleri

Yaz mevsiminin gelmesiyle birlikte evlilik hazırlıkları da hızlandı. Birçok çift nikah tarihi almak istemektedir. E- Devlet üzerinden alınan nikah tarihlerinin nasıl alındığı merak konusu oldu. Pek çok kişinin düğün heyecanı devam ederken kafalarda da sorular yer ediniyor. İşte nikah tarihi almanın yolları…

29.05.2022-12:35 - (Son Güncelleme: 29.05.2022-12:35) Nikah başvurusu nasıl yapılır? Nikah için hangi belgeler istenir? 2022 nikah başvuru işlemleri

Pek çok kişi heyecan içerisinde evlendirme dairelerinin yolunu tutarken kimileri de nikah tarihi almak istemektedir. Ancak nikah tarihi almak için neler yapılması gerektiği birçok kişi tarafından merak ediliyor. İşte nikah tarihi almanın yolları…

Nikah tarihi nasıl alınır?

Nikah tarihi almak isteyen kişiler öncelikler hazırladıkları belgeler ile başvurularını tamamlayabilirler. Bunun için Nüfus cüzdanlarının fotokopileri ve asılları gerekmektedir. Ayrıca kimliklerin eskimiş olmaması da gerekir. Evlenecek olan çiftlerin medeni halleri nüfus cüzdanlarına işli olmalıdır. Bununla birlikte kişiler altı ay içinde ikamet ettikleri yerdeki evlenme memurluğuna başvuruda bulunabilir. Bu şekilde nikah tarihlerini almış olacaklardır. Evlenmek için başvurduğunuzda sizin için uygun olan günleri size sunacaklardır.

 Online nikah tarihi nasıl alınır?

Bunun için E – Devlet sistemi kullanılmaktadır. Bağlı bulunduğunu belediye seçerek gerekli belgelerin temin edilmesi gerekir. Bu sayede kişiler belediyelere gitmeden işlemlerini kolayca halledebilmektedir. Öncelikle tüm evraklar alınır ve rezervasyon yapılır. Daha sonra tahakkuk ve ödeme işlemleri yapılır. Bundan sonrasında ise kişiler aldıkları randevu saatinde gidip imzalarını atmaları gerekir. Bu yöntem ile kişiler zaman tasarrufu da yapmış olacaklardır.

Nikah için gerekli belgeler nelerdir? (evlenmek için gerekli belgeler)

Evlenme beyannamesi

Fotoğraflı nüfus cüzdanı ve fotokopisi

Vesikalık fotoğraf

Evlilik sağlık raporu

Evlenme Beyannamesi

Evlenme beyannamesi çiftlerin resmi nikah talebini gösteren ve doldurmaları gereken bir form. Başvurulan belediyenin talebine göre iki veya dört kopya olarak düzenleniyor.

Nikah İşlemleri

Nüfus cüzdanı

Kişilerin kimlik ya da nüfus cüzdanlarının son on yıl içerisinde değişmiş olması gerekmektedir. Bunun yanında hasar görmemiş, yazıları okunuyor ve fotoğrafın bulunuyor olması gerekmektedir. Nikah dairesini nüfus cüzdanının aslı değil yalnızca fotokopisi teslim edilmektedir. Yanınızda doğru kimlik olduğu teyit edilmesi için aslıda olmak zorundadır. Sürücü belgeleri kimlik yerine kullanılmaz.

Vesikalık fotoğraf

Belediye tarafından istenen sayıda fotoğraf teslim edilmesi gerekmektedir. Bunun için fotoğraflar renkli, sivil kıyafetli ve son altı ay içerisinde çekilmiş olmalıdır. Kadınlardan alın çene ve yüzleri açık olacak şekilde başörtülü fotoğraf kabul edilir.

Nikah sağlık raporu

Nikah için sağlık raporu da gerekli olan belgelerden bir tanesidir. Çiftlerin birbiri ile evlenmeye engel olabilecek bir sağlık problemlerinin olup olmadığı teşhis edilmek için bu rapora ihtiyaç duyulmaktadır. Nikah için sağlık raporunda kan tahlili, akciğer filmi ve artık SMA testi de çiftlerden istenmektedir.

Bu sağlık raporu aile hekimliklerinden alınabilmektedir. Kişiler özel hastanelerden sağlık raporu alamazlar. Aldıkları rapor geçersiz sayılır. Testler istenilen kurumlarda yaptırılabilir fakat aile hekiminin kaşe ve imzası olmak zorundadır. Bu raporun ücretini merak eden kişiler için herhangi bir ücret talep edilmemektedir. Rapor en az 6 ay süreyle geçerli olmalıdır.

Diğer Belgeler

Birçok kurum sadece bu belgeleri istemektedir. Onun yanında artım E- devlet üzerinden diğer belgelerin görünüyor olması işleri daha kolay hale getirmektedir.

E-devlet üzerinden görünmeyen belgelerde belediyeler tarafından istenmektedir. Bu belgeler şu şekildedir:

İkametgah belgesi,

Nüfus kayıt örneği,

Evlenme ehliyet belgesi gibi belgeler de istenebiliyor.

Başvuruda bulunacağınız belediye ile iletişim saplamanız sizin için daha faydalı olacaktır.

İkamet edilen yerin dışında evlenmek için gerekli belgeler

Kişiler kendi oturdukları yer dışında başka bir yerde evlenmek için başvurduğunda istenen belgeler merak edilmektedir. Bunun için yabancı uyruklu evlilik veya küçük yaşta evlenmek gibi bazı özel koşulların, bu standart belgelerin yanı sıra özel durumu belirten belgelerin de dosyada yer alması gerekmektedir.

Nikah için başvuru yapacak olan kişiler evlendirme memurluklarına, müftülüğe ya da köy muhtarlıklarına başvurularını gerçekleştirebilirler. Bu çiftlerden birinin ikamet ettiği yer dışında evleniyor olması durumunda izin belgesine ihtiyaç duyulur.

Bu belgelerin 2020 yılı Aralık ayına kadar alınması şarttı. Fakat İçişleri Bakanlığı tarafından yayınlanan genelge ile artık izin belgesi alınmasına gerek duyulmamaktadır. Başvurular istenilen evlendirme memurluğuna yapabilecektir. Bu uygulamanın yeni olması nedeniyle belediyelere göre de farklılıklar görülmektedir. Ancak 2022 yılında bu durum tamamen ortadan kalkacaktır. İzin belgesi ise kişilerden birinin ikamet ettiği ilçeye bağlı olan belediyeden alınabilmektedir.

Nikah BAşvurusu Nasıl Yapılır

Yabancı uyruklu biriyle evlenmek için gerekli belgeler

Türk bir vatandaşın yabancı bir vatandaşla evlenmesi için Türk vatandaşın bağlı bulunan ilçe belediyesine başvurması gerekmektedir. Bu çift Türk evlendirme memuru önünde evlenebilmektedir.

Eşlerden birinin yabancı uyruklu olması durumunda belediyeler ve memurluklar bu kişilerin evlendirilmesinde yetkili kişilerdir. Yabancı uyruklu kişiden istenen belgeler şu şekildedir:

Evlenme ehliyet belgesi

Doğum belgesi

Pasaportun noter tasdikli tercümesi

Evlenme ehliyet belgesi nedir?

Bu belge yabancı uyruklu olan kişinin yetkili merkezi makam veya o devletin yerel temsilciliklerinden alınacak olan bir belgedir. Bu belgede kişinin adını, soyadını, anne-baba adı ile doğum tarihini, medeni halini ve evlenmesine engel bir durumun olup olmadığı yazmaktadır.

Doğum belgesi nedir?

Bu kişinin evlenme ehliyet belgesi üzerinde anne-baba ismi, doğum yeri ve tarihinin olmaması durumunda doğum belgesi de istenmektedir. Belgeler apostilli olarak alınması durumunda Türkiye’deki noterliklerde tasdik yaptırılmalı ve Türkçe tercüme yaptırılmalıdır.

Pasaport

Kişilerden noter tasdikli ve Türkçe pasaport belgesi de istenmektedir.

Evlenmeden önceki soyadını kullanmak için belgeler

Evlenen kadınlar herhangi bir talebi olmaması durumunda eşlerinin soyadlarını almaktadır. Kadınların evlenmeden önceki soyadları ise “kızlık soyadı” olarak geçmektedir. Kadınlar artık kızlık soyadlarını evlendikten sonra da kullanmak istemektedir. Bu durum için;

Evlilik işlemleri yapılırken başvuruda bulunmak gereklidir. Bu şekilde kadınlar iki soyadı da kullanabilmektedir.

Bu durum için kadınlar başvuru sırasında soyadı dilekçesini doldurmalıdır.

Evlenmeden önceki soy adı için baştan başvuru yapmayan kişiler sonradan da başvuru yapabilirler.

Evlendikten sonra başvuru yapmak için bir dilekçe yardımıyla aile mahkemelerinde dava açman gerekmektedir.

Nikah İçin Hangi Belgeler İstenir

Mal ayrılığı rejimi belgeleri

En çok dikkat çeken konunun başında ise eşlerin malları paylaşması durumu gelmektedir. Bu durum için kişilerin ‘yasal mal ayrılığı rejimi’ni uygulaması gerekmektedir. Bu durum eşler arasındaki mal paylaşımını ifade eden bir belgedir. Bu belgeye “mal ayrılığı rejimi” ya da “mal ayrılığı sözleşmesi”de denilmektedir. Bu uygulamayı evlenmeden önce de evlendikten sonra da yaptırabilirsiniz. Evlenmeden önce yapacak olan kişiler hangi mal rejimini seçtiklerini evlenme başvurusu esnasından belirtmeleri gerekmektedir.

Nikah için nereye başvurulur?

Nikah başvurusu yapmak için3 seçenek yer alıyor. Bunlar:

Evlendirme Daireleri: Çiftlerden birinin ikamet ettiği yerdeki belediyelere başvurabilirsiniz. Çiftlerden ikisinin de başvuruda bulunduğu yer dışında bir yerde evlenmek istemesi durumunda izin belgesi gerekir.

Müftülükler: 2018 yılından itibaren nikah için ilçe müftülüklerine de başvuru yapılmaktadır. Nikahlarının müftülük tarafından kıyılmasını isteyen kişiler belgeleri ile buraya başvuru yapabilirler.

Köy Muhtarlıkları: Köyde yaşayan kişler başvurularını köy muhtarlığına yapabilmektedir. Bunun için çiftlerin kimlik ve fotoğraflarını teslim etmesi ve sağlık raporu almaları gerekir. Evlenme ehliyet belgesi için nüfus müdürlükleri evrak hazırlar. Sağlık raporu için çiftler sağlık ocağı ve nüfus müdürlüğüne giderek işlemlerini yapabilmektedir. Alınan belgelerin ise köy muhtarına teslim edilmesi gerekir. Belgelerin onaylanması ve nikah kıyma işlemi yine köy muhtarı tarafından yapılabilmektedir.

Evlilik başvurusu ne zaman yapılır?

Evraklarını tamamlayan kişiler altı ay içerisinde başvurularını yapabilirler.

Nikah işlem ücreti nedir?

Nikah işlem ücretleri merak edilen bir diğer noktadır. Bu noktada işlemler için belediyeler farklı ücretlendirme yapabilmektedir. Mesela İstanbul’da nikah salonu ücreti ortalama 400-500 TL, olarak geçerken hafta sonu bu ücret 600–800 TL olarak görülmektedir. Bu ücretlendirme genellikle hizmet bedeli, dosya ücreti ve evlilik cüzdanı maliyetini içermektedir. Ücretleri başvuruda bulunacağını belediyenin internet sitesi üzerinden ya da telefonla öğrenebilirsiniz.

Nikah işlemleri kaç gün sürer?

Tüm belgelerin mesai saatleri içerisinde tamamlanması durumunda ve kişilerin mesafelerine göre bu işlemler iki ya da dört gün sürmektedir.

İddet süresi nedir?

Evlenmiş ve boşanmış olan kişilerin yeniden evlenmek istemesi durumunda iddet süresine göre değişebilmektedir. Boşanma işleminin gerçekleşmesi donrasında kişilerin yeniden evlenmesi için 300 gün geçirmesi gerekmektedir. Bunun nedeni ise kadının bu süre içerisinde bir hamilelik sürecinin olup olmadığının anlaşılmasıdır. Boşanma işlemi sonrasında aile mahkemesine açacağınız iddet davası ile bu süreyi kaldırabilirsiniz.

Yıldırım nikahı nasıl olur?

Yıldırım nikahı, belgelerin teslim edilmesi ile nikah işleminin beklemeden kıyılmasıdır. Bunun için en kısa sürede evlenmek istediğini bildirmen gerekmektedir. İstenen diğer belgelerin hepsi aynıdır. En erken 24 saat sonrasına tarih alabilme hakkında bulunuyor.

Hilal Nas
hilalnas@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal