Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi'nde "Bir Asırlık Dostluk Türk-Japon İlişkileri" konulu bir panel gerçekleştirildi. Panelde, iki ülke arasındaki dostane ilişkilerin kökleri ve önemi ele alındı.
Panelin açılışında konuşan Rektör Prof. Dr. Hasan Uslu, Türkiye ile Japonya arasında 100 yıl önce başlayan diplomatik ilişkilerin önemine vurgu yaptı. Uslu, 6 Ağustos 1924'te Japonya'nın Lozan Antlaşması'nı onaylamasıyla bu dostluğun temellerinin atıldığını ifade etti. Ayrıca, "Sonraki yıllarda iki ülke arasındaki ekonomik, kültürel ve toplumsal ilişkiler her zaman destekleyici bir çerçevede şekillenmiştir," dedi.
Japonya'nın Ankara Büyükelçisi Katsumata Takahiko da yaptığı konuşmada, Türkiye ve Japonya arasındaki uzun dostluk tarihine vurgu yaptı. 1890 yılındaki Ertuğrul Fırkateyni kazasından bu yana iki ülkenin güçlü ilişkiler geliştirdiğini belirtti. Katsumata, “Kendi kültürel değerlerine sadık kalarak modernleşebilme yeteneği, bu iki ulusun ortak bir özelliği. Uzaklığa rağmen sıcak bir bağımız var” dedi.
Panelde konuşan Katsumata, iki ülke arasında kültürel alışverişin artırılması gerektiğinin altını çizdi ve bu tür etkinliklerle dostluk ilişkilerinin daha da güçlendirileceğine inandığını söyledi. Panelistler, Türkiye-Japonya ilişkileri üzerine bilgilendirici konuşmalar yaparak katılımcılara önemli bilgiler sağladı.
Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi'nde "Bir Asırlık Dostluk Türk-Japon İlişkileri" konulu panel düzenlendi. Şehit Ömer Halisdemir Kongre ve Kültür Merkezi'ndeki panele, Rektör Prof. Dr. Hasan Uslu ve Japonya'nın Ankara Büyükelçisi Katsumata Takahiko da katıldı.