Amerika Ulusal İstihbarat Konseyi (NIC)'nin 4 senede bir hazırladığı ''Küresel Eğilimler 2040 Raporu''nda koronavirüs pandemisi ''İkinci Dünya Savaşı’ndan bu yana görülen en çarpıcı küresel sorun'' olarak nitelendirilirken, pandeminin sağlık, ekonomi, siyaset ve güvenlik alanlarında önümüzdeki senede dalga dalga büyüyecek etkileri olacağı ifade edildi.
Küresel Eğilimler 2040 Rapor'unda pandeminin ekonomik eşitsizliği daha da derinleştirdiğine, hükümet kaynaklarını zorladığına ve milliyetçi fikirleri körüklediğine dikkat çekildi. Karar alıcılara ve vatandaşlara önümüzdeki 20 sene içinde dünyanın nasıl şekillendireceğine dair ipucu vermeyi hedefleyen raporda, iklim değişikliğine de değinildi. İklim değişikliğinin etkilerinin yoksul ülkelerde gıda ve su sıkıntısını daha da kötüleştireceği ve küresel göçe ivme kazandıracağı da ifade edildi.
Raporda Türkiye dair düşünceler de yerini aldı.
Avrupa'da nüfusu en yüksek olan şehirler sıralamasında 2035'te 18 milyon nüfusla İstanbul birinci sırada bulunurken, Paris 12 milyon ile ikinci, 10,6 ile Londra üçüncü olarak öngörülüyor. Londra'yı 7 milyon ile Madrid'i de 6.2 milyon nüfus ile başkent Ankara takip ediyor. Rapordaki listenin ilk 5'inde Türkiye'den 2 şehir yer alıyor.
NÜFUSUN ARTIŞ ORANI AZALACAK
Diğer taraftan raporda 20 senedeki nüfus gelişim tahminlerine göre ise, nüfusun artacağı fakat artış oranının azalacağı ifade ediliyor. Raporda 2040 senesinde 1,4 milyar insanın dünya nüfusuna eklenesi ve küresel nüfusun 9,2 milyara ulaşması düşünülüyor.
İçlerinde Türkiye’nin de bulunduğu İran, Endonezya, Suudi Arabistan, Avustralya, Brezilya, Nijerya, Birleşik Arap Emirlikleri gibi rekabetçi atmosferde daha fazla nüfuz sahibi olma arayışındaki bölgesel güçlerin ''muhtemelen'' yeni fırsatlardan yararlanmaya ve daha önce bir büyük güç tarafından üstlenilen rolleri üstlenmeye çalışacakları belirtildi.