New York’ta büyük gün: BM Genel Kurulu başlıyor

Diplomasinin zirve organizasyonlarından birisi olan Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu, 79. kez New York’ta başlayacak. Genel Kurulu 24-30 Eylül tarihleri arasında yapılacak. Detaylar haberimizde…

24.09.2024-10:19 - (Son Güncelleme: 24.09.2024-10:19) New York’ta büyük gün: BM Genel Kurulu başlıyor

Dünyanın gözü New York’ta olacak. Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu, 1955’ten bu yana sürdürülen gelenek gereği, başkanlardan sonra ilk konuşmasını Brezilya Devlet Başkanı yapacak. Brezilya’nın ardından kürsüye ev sahibi ülke olarak ABD Başkanı çıkacak. Türkiye’yi temsilen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da ilk günün üçüncü sırasında söz alacak.

Genel Kurulun Teması: "Kimseyi Geride Bırakmamak"

Milliyet’te yer alan habere göre; Bu yılki BM Genel Kurulu’nun ana teması “Kimseyi geride bırakmamak: Barış, sürdürülebilir kalkınma ve insan onuru” olarak belirlenmiş durumda. Genel Kurul görüşmelerinde dünya liderleri, barış ve kalkınma hedeflerinin yanı sıra insan onurunu korumaya yönelik politikalarını ve taahhütlerini paylaşacak.

New York’ta büyük gün: BM Genel Kurulu başlıyor

Dünya Gündemindeki Krizler Masaya Yatırılacak

Genel Kurulda Gazze, Ukrayna, Sudan ve Haiti gibi dünya genelinde devam eden krizler liderlerin gündeminde olacak. Bu ülkelerdeki çatışmalar, insan hakları ihlalleri ve insani yardımlara yönelik çağrılar ön plana çıkacak.

Abbas ve Netanyahu Aynı Gün Konuşacak

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas’ın 26 Eylül sabahı konuşma yapması beklenirken, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun ise öğleden sonra kürsüye çıkması öngörülüyor. Her iki liderin de bölgedeki gerilim ve Filistin-İsrail çatışmasına dair açıklamalar yapmaları bekleniyor.

BM Genel Kurulu, dünya liderlerini bir araya getirerek küresel sorunlara yönelik ortak çözümler arayışına sahne olacak. Toplantılar, uluslararası diplomasinin ve işbirliğinin test edildiği en önemli platformlardan biri olmayı sürdürüyor.

Kürşat Muratcan Kılıç
muratcankilic@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal