Netanyahu'nun İsrail Topraklarını Genişletme Hayali! İsrail Basını: Netanyahu Hükümeti Gazze'nin Kuzeyini İlhak Etmeye Hazırlanıyor

İsrail'in saygın gazetelerinden Haaretz'in editörü Aluf Benn, Başbakan Binyamin Netanyahu hükümetinin Gazze'nin kuzeyini ilhak etmeye yönelik bir plan üzerinde çalıştığını yazdı. Benn, İsrail'in Gazze'deki savaşın ikinci aşamasına geçtiğini ve bu aşamada Gazze'nin kuzeyinde İsrailliler için yerleşim yerleri kurma hazırlığı yapıldığını iddia etti.

10.09.2024-14:24 - (Son Güncelleme: 10.09.2024-14:24) Netanyahu'nun İsrail Topraklarını Genişletme Hayali! İsrail Basını: Netanyahu Hükümeti Gazze'nin Kuzeyini İlhak Etmeye Hazırlanıyor

Benn'in kaleme aldığı makalede, Netanyahu'nun Gazze'nin kuzeyinden Netzarim Koridoru'na kadar olan bölgede kontrolü sağlamayı planladığı ifade edildi. Bu bölgenin uluslararası tepkilere göre kademeli olarak ilhak edilmek üzere hazırlandığı belirtildi. 

İsrail Ulusal Güvenlik Konseyi eski Başkanı emekli General Giora Eiland'ın önerisine atıfta bulunan Benn, bu plana göre Gazze'nin kuzeyinde yaşayan Filistinlilerin zorla bölgeden çıkarılabileceğini ve açlık tehdidi altında yerlerinden edilebileceklerini öne sürdü. Netanyahu'nun bu planın başarılı olmasını, İsrail topraklarını genişletme hayali için önemli bir adım olarak gördüğü vurgulandı.

Benn makalesinde şu ifadelere yer verdi:

"İsrail bu aşamada, Gazze'nin kuzeyinden Netzarim Koridoruna (kuzey ile güneyi birbirinden ayıran koridor) kadar olan bölgede kontrolü sağlamaya çalışacak. Bu bölge, uluslararası muhalefetin derecesine göre kademeli olarak yerleşim ve ilhak için hazırlanacak. Bu plan uygulamaya konulursa eski İsrail Ulusal Güvenlik Konseyi Başkanı emekli General Giora Eiland'ın önerdiği gibi Gazze'nin kuzeyinde kalan Filistinliler, açlık tehdidi ve hayatlarını koruma kisvesi altında oradan çıkarılacak."


UNRWA'nın Gazze'den Çıkarılması

Benn, Netanyahu'nun geçtiğimiz hafta orduya, Gazze'deki uluslararası yardım kuruluşlarının yerini alacak şekilde insani yardım dağıtma hazırlıkları yapma talimatı verdiğini hatırlattı. Ancak İsrail Genelkurmay Başkanı Herzi Halevi'nin, bu adımın askerleri riske atacağı ve yüksek maliyetli olacağı gerekçesiyle çekinceli yaklaştığını belirtti. 

Netanyahu'nun bu eleştirilere rağmen tavrını değiştirmediği kaydedildi. Eğer İsrail yardım girişlerini kontrol ederse, sağcı İsrail hükümetinin uzun süredir hedefinde olan BM Yakın Doğu'daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı'nın (UNRWA) Gazze'den çıkarılmasının da mümkün olacağı iddia edildi.

Ceren Pekşen
cerenpeksen@haber365.com
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal