Nepalli dağcıdan kırılması zor rekor: 29. kez Everest’e tırmandı

Nepalli dağcı ve turist rehberi Kami Rita Sherpa, dünyanın en yüksek noktası olan Everest Dağı zirvesine 29. kez çıkarak rekor kırdı.

13.05.2024-11:43 - (Son Güncelleme: 13.05.2024-11:43) Nepalli dağcıdan kırılması zor rekor: 29. kez Everest’e tırmandı

sNepalli dağcı Kami Rita Sherpa, Everest Dağı'nın zirvesine ulaşarak 29 kezle rekor kırdı. Keşif gezisinin organizatörü Mingma Sherpa, "Kami Rita bu sabah zirveye ulaştı. Everest'in zirvesine 29 kez çıkarak yeni bir rekora imza attı" dedi. "Everest Adamı" olarak tanınan ve 20 yılı aşkın süredir rehberlik yapan Sherpa, 1994 yılında ticari bir keşif gezisinde ilk kez 8 bin 849 metrelik zirveye tırmandı.

29. kez Everest’e tırmandı

O zamandan beri hemen hemen her yıl Everest'e tırmanan ve dağcılara rehberlik eden Sherpa, geçen hafta ana kamptan Instagram hesabında "Dünyanın zirvesine 29. kez yapılacak ziyaret için geri dönüyoruz... Bir kişinin mesleği, başka bir kişinin hayali" paylaşımını yapmıştı. Geçen yıl, Sherpa, Pasang Dawa Sherpa'nın tırmanma sayısına eşit olmasıyla kendi rekorunu geri almak için Everest'e iki kez tırmandı. 54 yaşındaki Sherpa, daha önce sadece çalıştığını ve rekor kırmayı planlamadığını belirtmişti.

Nepalli dağcıdan kırılması zor rekor: 29. kez Everest’e tırmandı

Sherpa, Pakistan'daki "K2" dahil olmak üzere diğer 8 bin metrelik zorlu dağlara da tırmanmıştır. Nepal, bu yılın nisan ayından haziran başına kadar sürecek olan bahar tırmanış sezonu için 414 dağcıya Everest'e tırmanma izni verdi. Nepal, dünyanın en yüksek 10 zirvesinden sekizine ev sahipliği yapıyor ve sıcaklıkların ılık ve rüzgarların genellikle sakin olduğu bahar aylarında yüzlerce maceracıyı ağırlıyor. Geçen yıl 600'den fazla dağcı Everest'in zirvesine çıkmayı başardı ancak bu aynı zamanda kayıtlar geçen 18 ölümle dağın en ölümcül sezonuydu.

Kürşat Muratcan Kılıç
muratcankilic@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal