Beyindeki gri madde hacmindeki azalmaya bağlı olarak, çok fazla TV izleme ile bilişsel gerileme ve temel düşünme becerilerinin kaybı riski artar. Bununla ilgili bir makale, Irving Tıp Merkezi'ndeki bir nöroloğa atıfta bulunarak, Columbia Üniversitesi Priya Palta, Aralık 2021’de konu ile ilgili önemli bir bilgi açıkladı.
Kendinizi veya sevdiğiniz birini ölümden sonra tamamen veya kısmen kurtarın. Ve bu işlem gerçekleştirmek adına kriyoprezervasyon için bir sözleşme imzalarken karar verebilirsiniz.
Palta makalesinde, "Sonuçlarımız, hareketsiz bir yaşam tarzının bir işareti olarak kabul edilen çok sık TV izlemenin, beynin bilişsel yeteneklerindeki düşüş üzerinde doğrudan bir etkisi olabileceğini gösteriyor" diyor.
Ayrıca bilim adamları, hızlı yaşlanmanın bir başka nedeni olarak da intenetin sık ve uzun süreli kullanımını belirtiyorlar. Uzmanlara göre, aşırı aktif kullanıcılar sadece fiziksel aktivite eksikliğinden mustarip olmakla kalmıyor, aynı zamanda bilgisayarların, akıllı telefonların ve diğer cihazların ekranlarından gelen "mavi ışığın" zararlı etkilerine de maruz kalıyor.
Ayrıca uzmanlar, daha sonra beynin ve cildin yaşlanmasına ve ayrıca stresin sürekli olarak bastırılmasına yol açan dengesiz uyku düzenleri gibi günlük alışkanlıkların sağlığa zararlı olduğunu belirlediler.
Daha önce, Boston Üniversitesi Tıp Fakültesi'ndeki bilim adamları, beyin yaşlanmasının nedenini belirlemişlerdi. Araştırmacılar, birçok içeceğe eklenen şekerin beyni yaşlandırarak beyin fonksiyonlarını olumsuz etkilediğini, yüksek şekerli içeceklerin ise zaman içinde prefrontal korteksin büzülmesine yol açtığını bulmuşlardı.
Beynin sürekli ekran karşısında gözün hep yeni bilgiler taraması ve bunları algılamaya çalışması tabii olarak bir yıpranmışlık getiriyor. Ancak Şeker tüketimi bu yıpranmışlığı daha da tetikliyor.
Beynin yıpranmasının en büyük sebeplerden biri de şeker hastalığıdır. Şeker hastalığının en önemli özelliklerinden biri insülin direncinin düşmesi, kan şekerinin dengesiz olmasıdır.
Kan şekerinin düşmesi hallerinde en büyük zararı beyin görmektedir. Kan şekerinin düşmesi ile kan basıncı düşer ve beyinde yeterli oksijen oluşmamaktadır. Oksijenin yetersizliğine rağmen beyin fonksiyonlarını tam olarak icra etmeye çalışır. Yetersiz oksijenden dolayı beyin bu durumda muhtelif darbeler alır.
Aynı şekilde yine diyabet hastalarında şekerin yükselmesi durumunda da beyin zarar görür. Kan şekerinin yükselmesi ile birlikte Beyin hücreleri arasındaki bağ ve iletişim ciddi baskı görür ve bir çok hücrelerin birbiriyle bağı kesilir.
Hücreler arasında yaşanan bu kriz beyin fonksiyonlarının yerine getirilmesinde ciddi engel oluştururlar. Fonksiyonlarını kısa süreli de olsa yitiren beyin nöron ve hücreleri zarar görmeye başlarlar. Bu yüzdendir ki şeker komalarının neredeyse tamamı kalıcı veya geçici felce sebep olur.
Kan şekerinin dengesizleşmesi ve beyin hücrelerinin zarar görmesinin en büyük sebeplerinden biri de diyabet hastasının sağlıksız beslenmesi ve fast food gibi abur cubur yiyecekleri tüketmesidir.
Abur cubur yiyecekler, Tip 1 ve Tip 2 diyabetikler için ölüme davetiyedir aslında. Her iki tip diyabet hastaların en çok dikkat etmeleri gereken birinci öncelikleri hekim ve diyetisyenlerin belirlediği tarzda beslenmeleridir.
Beynin şeker dengesizlikleri durumunda kendini güçlü bir şekilde korumaya alması için her gün en az 10 dakika beyin egzersizi yapılması gerekiyor.