SSK, BAĞ-KUR, Emekli Sandığı ayrı birer kurum iken bugün SGK adı altında birleştirilmiştir. Bu birleşme gerçekleşmiş olsa da bu kurumların her birinden emekli olan emeklilerin emeklilik maaşı farklı hesaplanmaktadır.
SSK Çalışanlarının Emekli Maaşı Hesaplama
Emeklilik maaşı hesaplama üç kurumda da 2000 yılı öncesi ve 2008 yılı sonrası temel alınarak hesaplanmaktadır. Çalışan, emekli olana kadar 2000 yılı öncesi, 2000 yılından 2008’e kadar olan dönem ve 2008 sonrası olarak üç farklı dönem ayrı ayrı hesaplanarak, bu 3 ayrı dönemlerde alınan maaş göstergeleri ile 2000 yılından önceki göstergeler dikkate alınarak emeklilik maaşı hesaplanıyor. Bu işlem SSK ve BAĞ-KUR çalışanlarının emeklilik maaşı hesaplama yöntemi olarak kullanılmaktadır.
Memur Emekli Maaşı Hesaplama
Emekli sandığına bağlı çalışan memurların emeklilik maaşı hesaplaması diğerlerinden biraz daha farklı. Memur emeklilerinde, kademesi, derecesi ve kaç yıl hizmet ettiği dikkate alınarak hesaplama yapılmaktadır. 657’ ye bağlı memurlar, her yıl artan maaş, kıdem tazminatı, memurun unvanı, makamı gibi faktörler hesaplanarak emekli aylığı hesaplanmaktadır.
BAĞ-KUR Emekli Maaşı Hesaplama
BAĞ-KUR çalışanlarının SSK çalışanlarına benzer hesaplama yöntemi bulunmaktadır. BAĞ-KUR çalışanları da 2000 yılı öncesi, 2000 yılından 2008 yılına kadar geçen süre ve 2008 yılından sonraki çalışmaları dikkate alınarak hesaplama yapılmaktadır. BAĞ-KUR çalışanlarının diğerlerinden farkı basamak sistemine göre ödedikleri primlerdir. BAĞ-KUR primleri 1. Basamaktan 24. Basamağa kadar olan dilimde hangi basamaktan prim ödemişlerse emekli maaşları o basamak üzerinden hesaplanmaktadır. Prim gün sayısı ile kaçıncı basamaktan prim ödenmişse emekli maaşı hesaplaması ona göre yapılıyor. 24. Basamaktan prim yatırmış olan BAĞ-KUR çalışanları 1. Basamaktan prim yatıran çalışana göre daha yüksek emekli maaşı almaya hak kazanıyor.