NATO'da veto yetkisi olan ülkeler hangileri?

Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda Kudüs ile ilgili tasarının oylamasının yapılması üzerine insanlar merakla veto yetkisi olan ülkeleri araştırıyor. Peki NATO'da veto yetkisi olan ülkeler hangileridir? Bir ülke tasarıyı veto ederse ne olur? Tüm detaylar haberimizde.

16.05.2022-19:34 - (Son Güncelleme: 16.05.2022-19:34) NATO'da veto yetkisi olan ülkeler hangileri?

Bugün akşam saat 18.00 itibariyle Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda Kudüs tasarısının oylaması yapılacak. Peki NATO'da veto yetkisi olan ülkeler hangileridir? Birleşmiş Milletler'in daimi 5 üyesinden biri tasarıyı veto ederse sonuç ne olur? Tüm detaylara haberimizden ulaşabilirsiniz.

Veto yetkisi olan ülkeler ve Kudüs tasarısı

Kudüs tasarısı İslam ülkeleri tarafından hazırlanmış bir tasarıdır. Birleşmiş Milletler'e geçici üye olan Mısır tarafından Birleşmiş Milletler'e sunulmuştur. ABD ise tasarıyı veto etmiştir. 15 üyesi bulunan kurulda ABD'nin vetosundan sonra 14 olumlu oy verilmesine rağmen bir sonuca varılamamıştır. Bu sebeple Kudüs Tasarısı Birleşmiş Milletler Genel Kurulu başkanı tarafından acil özel oturuma çağırılmıştır. Oylama bugün saat 18.00'de başladı.

Kudüs Tasarısı nedir

Kudüs tasarısı, "Kudüs'ün statüsünü, özelliğini ya da demografik oluşumunu değiştirecek her türlü karar ve eylemin geçersiz sayılacağına dair" oluşturulan bir tasarıdır. Eğer tasarı kabul edilirse ülkelerin bu karara uymaları ve Kudüs ile ilgili Birleşmiş Milletler'in daha önce verdiği kararlara da uyulması ve bu tasarının karşıtı bir eylemde bulunulmaması talep ediliyor.

Birleşmiş Milletler Kudüs Tasarısı

Kudüs kararı kabul edilirse ne olur

Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'ndan çıkan karar bağlayıcı bir nitelik taşımayacak fakat Amerika Birleşik Devletleri ve İsrail karşısında önemli bir diplomatik hamle olarak görülecek. Eğer tasarı Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'ndan çoğunluk oy ile geçerse hem uluslararası platformlarda hem de dünya kamuoyunda Amerika ve İsrail'in baskı altına alınması için de önemli bir girişim olacak.

Donald Trump'tan oy verecek ülkelere tehdit

Kudüs tasarısını reddeden ABD, tasarı ile ilgili açıklamalarda bulundu ve Genel Kurul'da oy verecek ülkeleri de açıkça tehdit etti. Açıklamalarında şunları söyledi; "Yüz milyonlarda hatta milyarlarca dolar para alıyorlar, daha sonra bize karşı oy kullanıyorlar. Bu oyları izliyoruz. Bırakın bize karşı oy kullansınlar. Paramız bize kalır. Umrumuzda değil." Amerika'nın Birleşmiş Milletler büyükelçisi Haley Twitter hesabı üzerinden 193 ülkeyi tehdit ederek oylama esnasında Amerika'nın isimleri alacağını da belirtti.

Birleşmiş Milletler üye ülkeleri

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ne üye beş daimi ülke veto yetkisine sahiptir. Birleşmiş Milletler'e sunulan tasarıların konseyden geçebilmesi için 15 ülkenin 9'undan evet oyu alması ve daimi üyelerden hiçbirinin veto yetkisini kullanmaması gerekmektedir. Birleşmiş Milletler Konseyi 15 üye ülke şunlardır; ABD, Çin, Rusya, Fransa, İngiltere daimi beş üyedir. Diğer geçici üye ülkeler ise; Mısır, Kazakistan, Bolivya, Senegal, İsveç, Ukrayna, Etiyopya, İtalya, Japonya ve Uruguay.

Veto hakkı olan 5 daimi üye

Birleşmiş Milletler'in beş daimi üyesi ve Birleşmiş Milletler'in kurucu üyelerinden olan ülkeler ABD, Çin, Fransa, İngiltere ve Rusya'dır. Bu beş ülkeden bir tanesi bile tasarıyı veto ederse 193 üyesi bulunan Birleşmiş Milletler'den bir karar çıkarılamaz. Bu sebeple bugün oylamaya giren Kudüs Tasarısı'nda ABD'nin vetosu olduğu için bir karara bağlanması mümkün olmayacaktır. 

YORUM YAZ..
Modal