Natamisin nedir, nerelerde kullanılır? Natamisin zararları ve kullanıldığı yerler

Tarım ve Orman Bakanlığınca açıklanan tağşiş görülen ürünlerin içine yer alan bir madde dikkatleri çekti. Tağşiş görülen ürünlerin içerisinde yer alan ve gıdalarda küflenmeyi engelleyen koruyucu madde olarak bilinen natamisin bulundu. Bunun üzerine natamisinin ne olduğuna dair araştırmalar yapılmaya başlandı. Peki, natamisin nedir, nerelerde kullanılır? Natamisinin zararları ve kullanıldığı yerler...

03.03.2022-21:11 - (Son Güncelleme: 03.03.2022-21:12) Natamisin nedir, nerelerde kullanılır? Natamisin zararları ve kullanıldığı yerler

Tarım ve Orman Bakanlığı, tağşiş görülen ürünleri tespit etmesinin ardından gıdaların içerisinde bulunana bir madde ise dikkatleri üzerine çekti. Bunun üzerine tağşiş ürünlerin içerinde bulunana natamisin isimli koruyucu maddenin ne olduğu araştırılmaya başlandı. 

Natamisin nedir?

Tarım ve Orman Bakanlığı'nın verdiği bilgilere göre; E-235 koduyla bilinen natamisin, süt ve sürt ürünlerinde küf ve maya gelişimini engellemek için kullanılan bir katkı maddesidir.

Özellikle peynirlerde küf ve maya üremesini önlemek amacıyla kullanılmaktadır. Böylelikle ürünlerin raf ömrü uzar ve mikotoksin (yüksek toksik maddeler) oluşum riski de engellenir.

süt ve süt ürünleri

Natamisinin nerelerde kullanılır?

Gıda sektöründe koruyucu madde olarak kullanılan natamisin, gıdaların hızlı bir şekilde bozulmasını sağlayan küf ve maya oluşumuna karşı etkilidir. E-235 kodlu koruyucu madde yani natamisin özellikle peynirlerde, sosis ve sucuklarda yaygın bir şekilde kullanılmaktadır. Bazı ülkelerde meyve suyu, şarap ve yoğurtlarda da kullanılmaktadır.

et ürünleri

Natamisinin zararları nelerdir?

Natamisinin günlük olarak vücuda alım miktarı 0.3 mg/kg vücut ağırlığıdır. Fazla kullanılmasının herhangi bir toksik etkisi olmasa da insan sağlına zarar verebilmektedir.

Natamisin hücre zarında steroller ile özellikle ergosterol ile birleşerek hücrenin geçirgenlik mekanizmasını tahrip etmektedir. Bu durumda hücreden katyon sızıntısı nedeniyle hücre içindeki pH değerinde hızlı bir düşüş oluşur.

YORUM YAZ..

En Çok Okunanlar

Modal