Nasıl AFAD gönüllüsü olunur?

Türkiye, geniş coğrafyası ve doğada var olan neredeyse bütün iklim koşullarına sahip bir ülke olması yanısıra, deprem kuşağında olmasından dolayı bir çok tabiat olayı yaşayan ender ülkelerden biridir. Yaşanan doğal afet durumlarında ise AFAD ekipleri devreye girmekte. Peki nasıl AFAD gönüllüsü olunur? AFAD gönüllüsü olmak için şartlar neler? İşte detaylar…

23.03.2022-14:15 - (Son Güncelleme: 23.03.2022-14:15) Nasıl AFAD gönüllüsü olunur?

Deprem, sel felaketi, toprak kayması, çığ düşmesi ve orman yangınları yanısıra karayolu taşımacılığının yoğun olmasından dolayı ülkemizde hayatın neredeyse her alanında ciddi boyutlarda felaketler yaşanmaktadır.

Özellikle deprem, doğal afet ve yangınları, profesyonel yardım kuruluşlarını olay anında oldukça zor durumda bırakıyor. Organizasyon ve kadroları normal koşullarda tam olan bu yardım, arama ve kurtarma kuruluşlarının aynı anda birden çok doğal afetler meydana geldiğinde zaman zaman yetersiz kalabiliyorlar.

Bu kuruluşların profesyonel eğitimli kadrolarının yanısıra, büyük ve birden çık doğal afetlerde gönüllülere de zaman zaman ciddi oranda ihtiyaç duyuluyor.

Bu ihtiyaç gereksiniminden hareketle yardım kuruluşları, gönüllülük esasına dayalı insanları da arama ve kurtarma konusunda eğitim vererek acil durumlarda tam tekmil hazır olma çabası içerisindeler.

Türkiye’de doğal felaketler konusunda arama kurtarma konusunda en geniş ve en yaygın organizasyonu olan AFAD (Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı), yurt çapında her şehir, kasaba, mahalle ve köylerde profesyonel insanların yetişmesi için aralıksız eğitim programları düzenlemektedir. İnsanların ikamet ettikleri veya çalıştıkları yerin olası doğal olaylarına karşı bilinçli bir kurtarıcı olması için gönüllülük esasına uygun eğitim seminerleri vermekte ve tatbikatlar yapmakta olan AFAD, bu konuda hayli mesafe kaydetmiş durumda.

Nasıl AFAD gönüllüsü olunur?

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı’nın bir gönüllüsü olmak aslında çok kolaydır. 15 yaşını dolduran herkes, AFAD gönüllüsü olabilir. Türk vatandaşı olma şartı da yoktur. Ülkemizde geçici veya uzun süreli ikamet hakları bulunan yabancılar da gönüllülük esası üzerinde talepte bulunmaları halinde Afet ve Acil durumlarda müdahale eğitimi alabilirler. Yabancılar için de yaş alt sınırı 15’tir.

Ancak AFAD’ın Destek Gönüllüsü olabilmek için 18 yaşını doldurmak gerekiyor. Gönüllülük başvurusu e-devlet ve AFAD’ın web sayfası üzerinden yapılıyor.

AFAD gönüllüsü olabilmek için belirli koşullar gerekmektedir. AFAD, web sayfasında gönüllülerini şöyle tanımlamaktadır:

“Tamamıyla kendi isteği doğrultusunda, dayanışma ve yardımlaşma amacıyla bireysel çıkarlarını gözetmeksizin hiçbir maddi beklentisi olmadan sadece topluma faydalı olmak arzusuyla fiziksel gücünü, zamanını, bilgi birikimini, yeteneğini ve deneyimini kullanarak afet ve acil durum öncesinde, sırasında ve sonrasında toplum hizmeti çalışmalarına katkı sağlayan kişilerdir.”

Nasıl AFAD gönüllüsü olunur?

Kendini AFAD’ın bu tanımına uygun bulan herkes, bir gönüllü olabilir. Aslında Deprem kuşağında yaşayan ülkemizin yurttaşlarının tamamının sağlık ve imkânları el verdiği ölçüde AFAD eğitimine katılıp birer gönüllü olmaları, hayatın bir zorunluluğudur adeta.

Kentleşme yoğunluğu giderek artan ülkemizde özellikle büyükşehirlerin neredeyse tamamında her gün mutlaka bir afet olayı yaşanmaktadır. Bu gibi olaylarda önleyici tedbir almak ve insanların zarar görmesini minimuma indirmek yapılması gereken ilk işlerin başında gelmektedir. Bunu da sağlayabilecek birikime sahip olabilmek için iyi bir afet yönetimi eğitiminden geçmek gerekiyor. Bunun için de Türkiye’de AFAD, kelimenin tam anlamı ile biçilmiş kaftandır.

AFAD gönüllüsü olarak iki tür eğitimden faydalanılabiliniyor. Biri uzaktan eğitim, diğeri de kurumun il müdürlüklerinde düzenlenen eğitim ve tatbikatlardır.

Bu eğitimlerin esas amacı, meydana gelen olay ve afetlere karşı zayiatı en aza indirmek ve toplumun direnç ve motivasyonunu yükseltmektir. AFAD gönüllüsünün aldığı eğitimle meydana gelen doğal olay veya afetlerde alacağı tedbirler ve ilk adım kurtarma çabaları, profesyonel ekiplerin müdahale etme zamanına kadar büyük bir katkı sağlamış olurlar. Gönüllülerin özellikle alacakları tedbirler, profesyonel ekiplerin olay yerine gelir gelmez anında müdahale etmelerini sağlaması bakımında oldukça önemlidir. Böylece meydana gelen olaylarda can ve mal kaybını en aza indirebilme imkânını sağlamış olur

AFAD görevlendirilmesi nasıl yapılır?

Doğal olay ve afet zamanında ihtiyaç duyulması halinde kurum yetkilileri tarafından bölgede bulunan gönüllülerle derhal temasa geçilir. Gönüllüye olay yeri ve şekli bildirilerek yapması gerekenler kısaca kendisine bildirilir. Olay yerine varan gönüllü, aldığı bilgiler doğrultusunda tedbirleri alarak profesyonel ekiplerin olaya anında ve daha hızlı bir şekilde müdahale etmesini sağlar.

İhtiyaç duyulan alan ve zamanlarda AFAD Gönüllüleri ile iletişime geçilir ve müsait olan gönüllülerin kabul onayı da alınarak görevlendirilir.

YORUM YAZ..
Modal